Novi kulinarski show

Počelo snimanje »3, 2, 1 – kuhaj«

Siniša Pavić

Među 14 natjecatelja, čast Primorsko-goranske županije brane ekonomistica Bisera Dvorničić iz Rijeke i policajac Zvonimir Babić iz Malog Lošinja



Tako to ide: najprije je RTL Televizija odlučila imati kulinarski show »3, 2, 1 – kuhaj«, onda se na audiciju javilo više od 500 zaljubljenika u kulinarstvo, uvjerenih da baš oni mogu osvojiti pozamašnu novčanu nagradu od 100 tisuća kuna i titulu najboljeg amaterskog kuhara u nas, onda se selekcijom brojka smanjila na stotinu najboljih, da bi u končanici kroz audicijsko sito i rešeto prošlo njih 14.


A onda se, logičnim slijedom, dogodilo ono što se dogodilo ove nedjelje! Njih 14 su se po prvi put sreli, pa ih je u ruke dohvatila ekipa koja realizira show, pa su se oduševili studiom prepunim retro detalja što asociraju na kuhinje naših baka, pa su se u studiju 4 Jadran filma upalile kamere pod vodstvom redatelja Predraga Ličine. U nedjelju je sniman promotivni spot, a onda će krenuti i svakodnevno snimanje showa koji, dakako, kani biti bolji od svega sličnog u nas viđenog.


Ono što u startu čini drugačijim ovaj format o kuhanju, delicijama, namirnicama i amaterskoj vještini kuhanja poput profesionalaca, jest činjenica da se svaki tjedan obrađuje kulinarski jedna regija. Borit će se natjecatelji s receptima iz sedam hrvatskih regija, te s delicijama iz Bosne i Hercegovine i Italije. A kad se već govori o regijama, lijepo je znati da čast Primorsko-goranske županije brane Bisera Dvorničić iz Rijeke i Zvonimir Babić iz Malog Lošinja.   

Kuha ono što zna


Službeni info veli da je Bisera Dvorničić žena u najljepšim godinama, da je ekonomistica i da joj uspijeva sve što skuha jer »kuha ono što zna«. Najvećim uspjehom smatra kad napravi gozbu s malo namirnica, jednostavnost i izvornost su njena kulinarska filozofija. Pašta joj je najdraže jelo jer se može spremiti na sto načina, a najteže joj je kad obitelj očekuje cijeli jelovnik s predjelom, glavnim jelom i desertom, a frižider prazan. Kod kuće jede malo, ali kvalitetno. Voli čitati, gledati talijanske kulinarske emisije, pisati, često navraća u teretanu.


Zvonimir Babić je mladi policajac iz Malog Lošinja. Omiljena jelu su mu ćevapi i pirjane lignje s krumpirom koje mu uvijek uspiju. Kuhanje je zavolio s 12 godina, dok je živio na otoku Iloviku. Voli pripremati tradicionalna hrvatska jela, uz poseban dodir začina koje uvijek izabere tijekom same pripreme. Kad u kuhinji griješi, a griješi rijetko, onda je to zbog brzopletosti i stresa. Ne bi bilo čudo da i zapjeva za štednjakom, jer to radi i kod kuće. Voli ribolov, barku i šetnje uz more s obitelji.   

Uživo je bolje




Tako to stoji u »službenim« papirima. Uživo je i bolje. Na pitanje zbog čega se prijavila za megdan, Bisera Dvorničić nam kaže kako vjeruje da kuha dobro, odnosno da su joj drugi rekli da kuha dobro. Nije, međutim, bilo lako proći audiciju.


– Trebalo je ostaviti dojam, ne samo dobro kuhati.


 Da je kuhanje po taktovima regije iz koje dolazi ide savršeno, ne treba sumnjati. No, kako stoji s delicijama drugih regija!?



Show vodi Antonija Blaće. I u nje zadovoljstva zbog raskošnoga seta te nestrpljiva iščekivanja početka showa, ako ni zbog čega, zato što više voli slano od slatkog koje se spravljalo u nedavnom showu »3,2,1 – peci«.


– Kandidati su super, simpatični i dragi. A kad krene natjecanje, onda ćemo vidjeti tko će se kakvim pokazati. Imam dojam da su se došli, prije svega, zabaviti, ocjenjuje Blaće.


Žiri će zato, ne dvoji, imati tešku zadaću, a voditeljica najlakšu.


– Ja imam najugodniju poziciju. Jedem i uživam, ha, ha – veseli se Blaće.


Jest, doduše, da se malo boji viška kilograma, jer je i onaj slastičarski show s kraja godine, priznaje, ostavio traga. No, ako se sve to u malo vremena stesalo gotovo svakodnevnim vježbanjem, i ovo će.



– Ako prođem kontinentalnu kuhinju, bit ću u boingu, šali se Bisera.


Jer, priznaje, ima tu puno stvari koje nije nikada ni probala, a kamoli radila, recimo topila čvarke. Ali, držat će se recepta, pa uz malo sreće može se i to. Pomoći će i kolege, odnosno, već se oni međusobno pomažu.


– Kolege su dobre, pomažemo se, pričamo o receptima, nesebični su. Ekipa je super. Ne samo ekipa, nego i voditelji, svi koji rade na projektu, od šminkera nadalje, ljubazni i na raspolaganju 24 sata. Zaista nas drže kao zvijezde. Nisam očekivala tako dobru organizaciju, odličan smještaj i iznimnu ljubaznost, ističe Dvorničić.


Doma, u Rijeci, suprug će za nju navijati.


– Suprug će malo potrpiti, sam si speći dva jaja, ha, ha. Malo će kod moje, malo kod svoje mame, pa će se snaći. Možda malo smršavi, a možda malo mršavim i ja, veselo će Dvorničić.


A što očekuje od svoga nastupa?


 – Očekujem da prođem prvo kontinentalnu kuhinju, a kad dođem na svoje područje, onda sam već na konju. Treba tu i sreće, iskreno će Dvorničić, uzdajući se pritom u puste milje što ih je u kuhinji za života sakupila.   

Opušta moždane vijuge


Zvonimir Babić je policajac, makar je pri kraju osnovne škole malo nedostajalo da ode u posve drugom pravcu, pa bude – kuhar!


– Birao sam između kuhara i policijskog službenika na brodu. Međutim, moj otac je bio protiv toga da idem za kuhara, pa sam se odlučio za policajca. Ali, ljubav za kuhanjem je ostala. Kad god sam kod kuće, kuham! To mi opušta moždane vijuge, rješava stresa. To volim. To mi je za gušt, kazuje.


Reklo bi se, blago supruzi i četverogodišnjem sinu Duji. U Zvonimira nema straha od regionalnih razlika jer, kako kaže, što ima doma, to i skuha, bilo riba, bilo bockavo meso – kako Duje zove ono pohano.


– Ne bojim se kuhanja, ne bojim se kuhinje, jednostavno ću stati za taj pult i odradit’ to kako najbolje znam i umijem, što opuštenije mogu, poručuje Babić.


Duje će navijati, makar je najteže podnio to što će tata bit odsutan jedno vrijeme. Plače Duje i kad idem na posao, a sada je, kaže Zvonimir, bilo baš ajme meni. Ni obećanje da će se vratiti doma s brdom poklona nije Duju utješilo.


– Podrška supruge je bila najvažnija uz podršku na poslu, pri čemu moram zahvaliti mojim šefovima što su mi omogućili da uopće budem ovdje, kazuje Babić.   

Tomica i Željkica


I on nakon prvog dana ima samo riječi hvale za natjecatelje, za organizaciju, za set za koji su se detalji tražili na sve moguće načine, od malog oglasa do malih manufaktura u kojima su se, za ovu prigodu, izrađivali »starinski« tanjuri. No, svi će oni, od Bisere i Zvonimira do najstarijeg Milivoja kojem su 72 i najmlađe Anke kojoj je 20, pred žiri koji čine stalni članovi Željka Klemenčić i Tomislav Špiček.


Ili, kako to Špiček veli, Tomica i Željkica! Jedino što se ni jučer nisu mogli složiti oko toga tko će biti onaj strog, a tko onaj praveden član žirija. Zato ni ona, ni on, ne dvoje kako će show biti zanimljiv, ponajprije stoga što se bavi svakodnevnom hranom uz koju smo odrasli, hranom naših mama i baka uz koju su vezana naša sjećanje i emocije.


– Kandidati mi se čine fenomanalna ekipa. Jako su raznoliki, pokrivene su sve regije, različite su dobi. To mi se sviđa, kazuje Klemenčić.


Špiček, pak, veli kako će se tu, što se kuhanja tiče, pravila struke itekako poštovati. Grah s kajenskim paprom teško će proći, budući da se na RTL televiziji tradicinalno kuha, uskoro, ili kako kažu, s proljeća.