Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
20. rujna 2018.
Tri, dva, jedan - Kuhaj!

Pobjednice RTL-ova showa Barbara Kulišić i Andrea Pavlović: Pozivnicom do finala i pobjede

Splićanke Andrea Pavlović i Barbara Kulišić najbolje su kuharice amaterke, foto RTL
Splićanke Andrea Pavlović i Barbara Kulišić najbolje su kuharice amaterke, foto RTL
Autor:
Objavljeno: 5. lipanj 2018. u 10:46 2018-06-05T10:46:00+02:00

Pobjednice popularnog kulinarskog showa prvi tjedan same sebi djelovale su očajno i činilo im se da ne znaju ništa. S vremenom su se opustile, počele uživati u kuhanju, da bi se finalnom tjednu prvi put usudile pomisliti da bi možda mogle i pobijediti

Pobjednice šeste sezone kulinarskog showa RTL Televizije »Tri, dva, jedan – kuhaj« su Splićanke Barbara Kulišić i Andrea Pavlović. Jedna visoka i plava, druga niža i crnka. Jedna vjerna tradicionalnom kulinarskom izričaju, druga slaba na azijske okuse, mirise, začine. Zato obje arhitektice, zaposlenice arhitektonskog ureda »Urbane tehnike« i obje kao jedna kada je najviše trebalo, prvo u epskom polufinalu kada su iz igre izbacili favorite Otta i Nikolinu, a onda i u finalu kada su kuhale za nijansu bolje od Barice i Ružice, sestrični iz Svetog Ivana Zeline.

A u početku, onaj prvi tjedan pogotovo, sami grč. Kažu kako su same sebi djelovale očajno, da im se činilo da ne znaju ništa, da su noći provodile listajući kuharice, da im je u želucu bio grop. S vremenom su se opustile, počele uživati u kuhanju, da bi se finalnom tjednu prvi put usudile pomisliti da bi možda mogle i pobijediti.

A koliko god skromne pobjednice bile, njihov uspjeh je scenaristički u mnogim detaljima nalik onom Gorana Ivaniševića u Wimbledonu. Naime, i njega i njih je u top deset doveo je wildcard, pozivnica, da bi zatim dogurale do finala i pobjede. Pobjednice se, međutim, još i više spominju polufinala za koje je i žiri kazao da je bilo finale prije finala.

Foto RTL

Kontinent kontra Dalmacije

– Otto i Nikolina. Favoriti. Kuhaju super. Mislili smo, pogotovo na početku, da su iznad svih nas i da ih nitko ne može dostići, ali smo kasnije shvatili da im se možemo približiti. To nam je posebno draga pobjeda. Ušli smo u dvoboj bez ikakvih očekivanja, bile opuštene, bile organizirane, mirne. Baš nam je bio gušt, ponajveći od svih naših kuhanja – priča Andrea.

Pitamo, koji je to tanjur presudio polufinale.

– U polufinalu je sve bilo dobro – smiju se Andrea i Barbara. Padale se desetke na obje strane, da bi pobijedile Barbara i Andrea. U finalu su ih čekale Ružica i Barica.

– Žene s iskustvom – kaže Barbara.

– Kontinent kontra Dalmacije – kazali smo mi.

– Sve kontra – dodala je Andrea.

321kuhaj_77ep-173

Krenuli su u finale po istom polufinalnom receptu; biti opušten, organiziran, fokusiran na ono što se kuha. Složile su jelovnik, kojeg su doma prije finala uspjele mrvu uvježbati. Nisu spavale cijelu noć. A kuhinja je, za svo vrijeme trajanja showa, bila kao da ju je bomba pogodila i to oveća.

– Sreća da živimo blizu jedna drugoj, pa je Barbara stalno bila kod mene. Tu nam je bila baza, kuhanje svaki dan. Nezgodno je jedino to što smo uz show morale i raditi. Iscrpilo nas je i fizički i psihički – priznaje Andrea.

Arhitektura kao hobi?

Otto i Nikolina su već u angažmanu u restoranu što ga vodi Pažanin. Vide li se Barbara i Andrea u takvoj nekoj kuhinji? Mogle bi se, kažu, vidjeti, ali se, priznaju, bez dodatne edukacije i ne bi tek tako u tu avanturu upustile. No, ako bude kuhinje, patit će arhitektura!?

– Bit će arhitektura hobi – smije se Barbara.

– I meni se ta ideja sviđa, da obrnemo sve, da je bistro glavni posao, a arhitektura hobi. Restoran bi voljele imati, a ako nas tko u međuvremenu i zove k sebi, tko zna možda se i odazovemo – dodaje Andrea.

Reklo bi se, bila je to veza čvršća nego u braku kakvom.

– Zvučati će kao kliše, ali nas je stvarno sve ovo samo još više zbližilo – priznaje Barbara.

– Bila sam više s njom nego s momkom Vedranom, koji živi sa mnom. Zezao se da nam je Barbara treći član obitelji – na to će Andrea.

Dobro da pobjegao nije, velimo.

– A gdje će pobjeć' kad ovako dobro kuhamo – na to će djevojke.

321kuhaj_77ep-146

Nagrada za zanimljiv projekt

Nego, Nikolina i Otto. Činjenica da svaki Ivanišević ima svoga Samprasa.

– S obzirom da imaju 22 godine, stvarno ne znam gdje su i kada su stigli naučiti tako dobro kuhati - iskreno će Barbara.

Kraj zahtjevna studija arhitekture njih dvije jedva da su štogod kuhati stigle. Bolje zato i ne misliti kuda bi im kulinarska karijera odavno krenula da su se umjesto nad papirom za crtanje sve te godine znojile uz kakav štednjak. Ma, dobro je i ovako. Pače, namjera im je dio od novčane nagrade uložiti u zanimljiv projekt, u kuharicu koja će spojiti kuhanje i arhitekturu.

Nadimci

Priznaju pobjednice kako im je trebalo vremena da se naviknu na komentare po društvenim mrežama. Bilo je, vele svega, od ocjene da su se »od simpa školarki pretvorile u raskalašene goropadnice« do toga da su im udijelili nadimak - »kuhane blitve«.

– Taj nam je bio simpa. Ma, da si najbolji na svijetu i opet ne bi svima ugodio i bio po volji – kazuju na sve to Barbara i Andrea.

– Pa da, kako to voli govoriti Ivan Pažanin, jelo ima priču – smiju se pobjednice.

Sa žirijem nikakvih problema nisu imali. Posve ljudski ocjene su im bile šarene, do trojke do desetke, a ona patka koja je odlučila s tanjura na pod mogla bi se naći u analima serijala. Ma, nije njima patka zadavala najviše brige.

– Najteže je bilo izrezati savršeno kockice od krumpira, uglas će njih dvije.

– Da bi izrezao savršene kockice od krumpira trebaš baciti pola krumpira, a nama je to uvijek bila muka. Pa su nam prigovarali; kakve su to kockice, ovo su kocketine, ovo su razni oblici... A arhitektice smo – smije se Andrea.

321kuhaj_77ep-248

Pačja prsa u umaku od nara

Sastojci: 3 kom (cca 600 g) pačjih prsa, 500 g pastrnjaka, 200 g krumpira, 100 g maslaca, 1 dcl slatkog vrhnja, 500 g prokulica, 1 šipak, 0,5 l crnog vina

Priprema: Pačja prsa zapeći na tavi, prvo na strani kože koju smo zarezali, zatim kratko na drugoj strani podljevajući je s masnoćom od pečenja. Očistiti šipak i izmiksati ga štapnim mikserom te procijediti kroz sito da se dobije sok. Sok od nara pomiješati s vinom i začinima (majčina dušica, lovor, papar u zrnu, šećer) te reducirati. Kada se zgusne dodati masnoću od pečenja pačjih prsa i malo maslaca dok ne postane sirupast.

Svadba pa pobjednički party

Kockice i vrijeme. Vremena je uvijek bilo malo.

– U finalu je bilo zahtjevno jer smo za svaki slijed morali izbaciti 16 tanjura. Znači 96 tanjura, a to je, kad nisi profesionalac, jako teško – priča Andrea.

Pašteta od jetrica, ravioli punjeni kozjim sirom, juha od bundeve, teleći obrazi.... Djevojke će ipak ponajprije s ponosom kazati kako su u polufinalu za predjelo radile komišku pogaču i zaslužile pohvalu jer su odali počast jednom dobrom, našem, tradicionalnom jelu.

– A četiri desetke su dobila i pačja prsa! Nismo odustajale dok patka nije bila savršena. Tu su nas toliko nahvalili da sam skoro počela plakati – priznaje Andrea.

I da, dodaje Andrea kako s nikim drugim, ni s drugom do s Barbarom u ovakvu avanturu ne bi išla, a vrijedi i obratno. Ostalo je pitati kada će taj obećani pobjednički tulum!?

– To i prijatelji pitaju - smije se Barbara.

– Ja zapravo prije toga imam još jedan malo važniji party, svadbu svoju – na to će Andrea.

– Mogla bi i ja nać' muža, sada kad kotiram dobro, kad svi znaju da dobro kuham - šali se Barbara.

Svadba, pobjednički party, možda i druga svadba, ako već neće prije onaj njihov bistro s dalmatinskim, hrvatskim fast foodom, komiškom pogačom, soparnikom, dalmatinskim tortiljama... I da, lako moguće da će se zvati, kako drugačije nego – Patka s poda!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Originalni zimski kotači na dar uz kupnju novog automobila
Zima s pet zvjezdica uz BMW i MINI vozila

Originalni zimski kotači na dar uz kupnju novog automobila