Novo lice

Petra Fabiana Kapov: Najljepši su mi događaji koji se tiču humanitarnih priča

Mladen Radić

Foto: Milivoj Mijošek

Foto: Milivoj Mijošek

Istarsko lice Nove TV, kriminalistica koja se u novinarstvo upustila iz čiste znatiželje, nedugo nakon prvog angažmana na televiziji,  u tom je zanimanju prepoznala svoj poziv



Petra Fabian Kapov poznato je televizijsko ime i lice koje iz Istre informacijama i pričama opskrbljuje Novu TV. Ova kriminalistica u novinarstvo se upustila iz čiste znatiželje da bi nedugo nakon prvog angažmana na Nezavisnoj istarskoj televiziji u tom zanimanju prepoznala svoj poziv.


»U trenutku kad sam uzela mikrofon i s kamerom otišla na teren, to je bilo to! Bezuvjetna ljubav«, kaže Petra. Na Novoj TV za ove je lokalne izbore uvedena rubrika »U vašem gradu«. Novinari su posjetili gradove u Hrvatskoj pokušavajući približiti način života i probleme određenog mjesta. U Istri su posjetili Novigrad i Vodnjan, a ljudi su odlično reagirali. »Gdje god smo došli, naišli smo na jako susretljive ljude. Dobili smo odlične povratne informacije. Ljudima je drago da se njihov glas i priča iz njihovog grada čuje.


Da se zna što ih tišti i što ih veseli. Isto vrijedi i za sam Dnevnik, ljudi mi znaju reći da su jako sretni što imaju lokalnu novinarku, da se Istra vidi u cijeloj Hrvatskoj, pa i šire«, priča nam ova mlada reporterka.Je li vam ikad kriminalistika koristila u ovom poslu?

– Na Novoj TV je! U smislu da znam u kojem smjeru krenuti, na koji način razmišljati i što pitati policiju. Znam da su ograničeni s tim što mi mogu reći, ali nastojim uvijek izvući najviše što mogu. Koristi mi možda i poznavanje zakona. Znam koja su moja ali i prava ljudi, aktera mojih priča. Znam kad moraju odgovoriti na moja pitanja.


Što vas je toliko privuklo u novinarstvu?– Novinarstvo je specifično. Ili ga voliš ili ne. Meni je sjelo na prvu. Dinamika posla tjera te da svaki dan nešto novo naučiš. Izazov je napraviti priču za najgledaniji Dnevnik. Sreća imati mogućnost biti baš ta osoba koja ju donosi. Obrađujem sve vrste tema, od politike i gospodarstva do turizma i toplih ljudskih priča. Nema ograničenja. I to je možda najveća posebnost. Koji vam je najdraži događaj u karijeri?– Najljepši su mi događaji svi oni koji se tiču nekih humanitarnih priča u kojima sam na neki način sudjelovala i dala svoj doprinos da se potakne, da se pomogne. Priče o ljudima koji imaju teške živote a koji su uspjeli izboriti se s birokratskim zavrzlamama ili životnim teškoćama. Puno mi znači ako uspijem pomoći barem jednom čovjeku. Prepoznaju li vas na cesti, nakon skoro devet godina u televizijskom novinarstvu?– Prepoznaju. Posebno zahvaljujući javljanjima uživo gdje te ljudi najviše zapamte. Često me i zaustave na cesti. Čestitaju, pohvale ili pristupe s nekom svojom pričom. Dobivam i poruke, mailove s pohvalama i podrškom i to mi puno znači. Čini mi se da smo kroz ovih gotovo sedam godina izgradili dobar glas ovdje u Istri, barem što se tiče našeg dopisništva i mislim da su nam vrata svugdje otvorena. Rijetko da naiđem negdje da mi netko zatvori vrata ili da ne želi razgovarati sa mnom. Kako se gradi taj dobar glas?– Na prvom su mjestu povjerenje i objektivnost. Igraš otvorenih karata. Sugovorniku postavljaš direktna i jasna pitanja. U prilogu donosiš točne i provjerene informacije. Bez navlačenja na išta dvosmisleno. Izigraš li nečije povjerenje, nećeš ga više vratiti ili ćeš ga jako teško vratiti. Naše su priče obrađene iz svih kutova. Kad ti se netko žali, ti snimiš izjavu tog čovjeka kao i onog tko mu je prouzročio problem, ali i nekoga tko taj problem može riješiti. Tek je tad priča potpuna. Osim što volite novinarski posao, volite kuhati i palentu…– Hahaha… to je bio tradicionalni Palenta cup. Kulinarsko natjecanje osoba iz javnog života. Palenta je zapravo bila skuhana, naš je zadatak bio osmisliti najbolji recept uz palentu. Kuhali smo riječki vaterpolist Ivan Krapić i ja u timu. Pripremili smo jednostavan recept, punjene lignje u češnjaku i vinu i osvojili smo drugo mjesto. Zapravo najveći kompliment dobili smo od profesionalnog kuhara iz žirija. Zanimao ga je naš recept jer ga nikad do tad nije kušao. Je li palenta jedino što ulazi u područje vaših kuharskih sposobnosti?– Ne, jako volim kuhati. Od osnovnoškolskih dana sam se mami motala po kuhinji. I danas ju znam nazvati za koji savjet. Niti u studentskim danima nisam jela u menzi nego smo si moja cimerica i ja same kuhale ručak. Volim istraživati i kad imam vremena istražujem razne kuhinje. Uz to, jako mi je važno da to bude zdravi obrok i namirnice lokalnih proizvođača. Jeste li predložili svojim šefovima na Novoj TV da kreirate neku kuharsku emisiju?– Ne, to je ljubav za po kući, za svoj gušt. Rezervirana za moju obitelj. Želje i ambicije?– Otkad sam otkrila novinarstvo znala sam da želim ići na Novu TV. Dakle, moje su želje ostvarene. Čast je i privilegija raditi s ljudima koje cijeniš i poštuješ i iz čijeg rada i iskustva možeš jako puno naučiti. Dobiti potporu u svakom trenutku. Zbog te simbioze Dnevnik i jest najgledanija informativna emisija u Hrvatskoj.

Možda me u novinarskom poslu najviše zanima turizam, zato sam ga na pulskoj ekonomiji i upisala. On je nekako globalan, svjetski i njega možemo uprazniti gdje god idemo, on nigdje ne završava a njegove mogućnosti su nebrojene.