Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 3
Sutra: 20° 20° 3
16. listopada 2019.
Legendarni umjetnik

Osamdeset mu je godina tek: Adriano Celentano ikona je talijanskog showbizza

Osamdeset mu je godina tek: Adriano Celentano ikona je talijanskog showbizza
Osamdeset mu je godina tek: Adriano Celentano ikona je talijanskog showbizza
Autor:
Objavljeno: 15. siječanj 2018. u 8:18 2018-01-15T08:18:09+01:00

Karijera Adrana Celentna traje već šezdeset godina i u Italiji je on jedna od najdugovječnijih pjevačkih zvijezda, ikona tamošnjeg show businessa. Prodao je milijune ploča, pojavio se u bezbroj tv emisija i  filmova

Adriano Celentano, legendarni talijanski pjevač, kompozitor, glumac i filmski redatelj, jednom riječju totalni showman, u subotu je proslavio osamdeseti rođendan. Osamdeset je u njegovom slučaju samo najobičnija, beznačajna brojka jer se on ne osjeća, ne ponaša i ne izgleda kao starac. I dalje je aktivan i sudjeluje u društvenom životu kao i Giorgio Armani (83), Sophia Loren (83), Gina Lollobrigida (90), Woody Allen (82), Clint Eastwood (87) ili naš Pero Kvrgić (90), da nabrojim samo neke koji su svi »debelo« prešli osamdesetu i još su jako aktivni.

Karijera Adrana Celentna traje već šezdeset godina i u Italiji je on jedna od najdugovječnijih pjevačkih zvijezda, ikona tamošnjeg show businessa. Prodao je milijune ploča, pojavio se u bezbroj tv emisija i filmova. Adriano Celentano je upravo u završnoj fazi radova na animiranoj seriji »Adrian« koja govori o njegovom životu i karijeri.

SERIJA će uskoro biti prikazana na Berlusconijevoj televiziji Canale 5, uz RAIUNO najgledanijoj talijanskoj televiziji i to u prime timeu, što dovoljno govori o statusu i popularnosti Adrana Celentana danas. Naime, Canale 5 kao privatna komercijalna televizija emitira samo programe koji su jako gledani i koje gledatelji vole gledati jer im to donosi prihod od reklama. Canale 5 je u subotu na Celentanov osamdeseti rođendan emitirao njegov koncert iz veronske Arene iz 2012. godine i zabilježio, što se očekivalo, veliku gledanost.

Osim toga Adriano Celentano i Mina, još jedna talijanska pjevačka legenda, imaju zajednički album dueta »Tutte le migliori« koji se nalazi na trećem mjestu talijanske top liste najprodavanijih albuma, svim mladim pjevačima usprkos. Celentano je ponudio RAI-ju zajedničku emisiju s Minom, ali ga je RAI ne zna se zašto odbio. Od tada je Celentano prekinuo svaku suradnju i komunikaciju s RAI-jem. Kao što se vidi Celentano nema ni minimalnu namjeru da siđe s (glazbene) scene. Godinama usprkos.

Celentano kojeg bismo mogli opisati i kao talijansku kombinaciju pjevača Elvisa Presleya i komičara Jerryja Lewisa rođen je 6. siječnja 1937. godine u Milanu u ulici Gluck, opjevanu u njegovoj čuvenoj pjesmi »Il ragazzo della via Gluck«, koja je kao i pjesma »L'albero di 30 piani« bila protest protiv betonizacije prirode i uništavanja zelenila izazvanih nekontroliranim širenjem gradova. Porijeklom s juga Italije odakle su mu bili roditelji, koji su se doselili na sjever u traganju za poslom i boljim životom.

CELENTANOVA karijera krenula je 60-tih s »Il tuo bacio e come un rock«, te nastavila na festivalu u San Remu s »24 mila baci« sa »skandaloznim« nastupom kad je pjevajući okrenuo leđa kamerama što je šokiralo publiku. Od tada njegovi nastupi puni komičnih elemenata i plesa oduševljavali su Talijane. Pamte se i njegova pjesma protiv štrajkova »Chi non lavora non fa l'amore« koja je izazvala brojne i zučne polemike, kao i pjesma sa suprugom-menadžericom Claudiom Mori (s kojom je u braku od 1964. godine) »Siamo la coppia piu bella del mondo«.

Ne treba zaboraviti ni pjesme »Una carezza in un pugno«, »Prisencolinensinainciusol« (pjesma preteča rapa u kojoj pjeva izmišljenim engleskim riječima koje ništa ne znače), kao ni pjesmu »Svalutation«. Zanimljivo je da »Azzuro« jedan od najvećih Celentanovih hitova nije njegova pjesma već ju je za njega komponirao poznati talijanski kompozitor i pjevač Paolo Conte autor i izvođač znamenite »Vieni via con me (It's Wonderfull)«.

Brojni filmovi, da spomenemo samo kultni »Yuppi Du«, koje je Adrano Celentano 70-tih i 80-tih snimao kao glumac, a ponekad i redatelj bili su talijanski blockbusteri tog vremena.

CELENTANA se pamti i po brojnim televizijskim nastupima koje su imale ogromnu gledanost i izazivale brojne polemike zbog njegovog nepredvidljivog ponašanja i dugog jezika. Talijani su ga toliko voljeli da je jednom, kad je u šali za vrijeme direktnog televizijskog prijenosa »naredio« gledateljima kod kuće da odu na neki drugi televizijski kanal i da se za minutu vrate natrag, ogroman broj tv gledatelja to i učinio što je dokumentirano od strane Auditela, mjerača gledanosti. Adriano je tada nasmijao cijelu Italiju rekavši nonšalantno da sad može prestati s pjevačkom karijerom i osnovati svoju političku stranku.

Celentano nikad nije bio pripadnik nijedne političke stranke, nikada nije pripadao nikom ni ničemu. Nije htio biti ni rob diskografskih kuća pa je osnovao svoju diskografsku kuću Clan. Unikatna je pojava u svijetu talijanskog show businessa u stalnoj alternaciji samom sebi u ulozi »revolucionara« i »konzervativca«.

Da je rođen u SAD ili Velikoj Britaniji bio bi sigurno velika svjetska zvijezda. Bilo kako bilo snimio je 40 albuma, od toga 29 studijskih, 3 albuma uživo i 8 kompilacija. I još ne namjerava stati. A zašto i bi kad Tony Bennet ima 91 godinu i još nastupa i kad Woody Allen (82) i Clint Eastwood (87) još snimaju filmove (svake godine po jedan) i kad naš Pero Kvrgić (90) još uvijek glumi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.