Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 2
Sutra: 13° 13° 2
26. ožujka 2019.
Doba uskoka

foto Nastavljeno je snimanje serije o senjskim uskocima. Evo što smo sve tamo vidjeli

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 9. travanj 2018. u 9:17 2018-04-09T09:17:52+02:00

Nakon što se serija pojavi na HRT-u, mnogima će biti jasnije zašto u Veneciji roditelji prijete djeci »Ako ne odeš u krevet, doći će uskoci«. Serija prati zbivanja u 16. i 17. stoljeća i želi ispričati skriveno, zapostavljeno, neistraženo o ljudima i gradu koji su cijelo stoljeće prkosili velikim silama

SENJ U gradu pod Nehajem nastavljeno je snimanje igrano-dokumentarne serije Doba uskoka. HRT svoju seriju označava kapitalnim projektom, a suvišno je elaborirati što uskoci znače za Senj. Nažalost, Hrvatska je premalo upoznata s posljednjim križarima Europe.

Vjerojatno će se istog trena pojaviti sto upitnika pri karakterizanju uskoka kao križara. U tome i jest poanta serije koja bi se trebala na ekranima HTZ-a pojaviti na proljeće 2019. godine. Serija želi ispričati skriveno, zapostavljeno, neistraženo.

Uskočki tempo 

Igrano-dokumentarna serija Doba uskoka snima se u cijelosti u produkciji Hrvatske radiotelevizije. Priča je to o uskocima i gradu koji je cijelo stoljeće prkosio velikim silama. Serija prati zbivanja tijekom 16. i 17. stoljeća.

G74VK27
Bili smo na snimanju serije "Doba uskoka" / Snimio Vedran Karuza

Na senjskoj rivi galijun, dvije karake i nekoliko malih uskočkih gajeta, kolone uskoka. Vremeplov. A tko se ne bi priključio povijesnom spektaklu?

– Preferiramo duže kose i brade, u trenu je srušila moj glumački zanos producentica Marija Kosor, ali i vratila nadu.

– U trenu bi bili spremni, da vidite što su sve naši šminkeri kadri učiniti, dodaje producentica.

Tempo je uskočki. U deset dana snimanja radi se po 12 sati dnevno. Na moru pod Nehajem snimaju se scene uskočkih pljačkanja mletačkih trgovačkih brodova. Senj će također predstavljati i neke druge gradove, primjerice Rovinj s kraja 16. stoljeća.

Četiri epizode 

HRT će ponuditi četiri epizode po sat vremena i za cjelovečernji igrano dokumentarni film.

– Više manje sve je neotkriveno jer se o uskocima ne zna previše. U seriji će se prikazati ratna tehnologija, kodeks časti, o čemu se opet malo zna. Ljudi o uskocima znaju skoro pa ništa, da su bili u Senju i sukobljavali se s Venecijom. To je jedna od zanimljivijih epizoda hrvatske povijesti. Zaista se radi o mini dobu, kao što kaže ime serije, jer su skoro stoljeće prkosili velikim silama. Uskoke doživljavaju ili kao nacionalne heroje ili pljačkaša, ali oni su u osnovi bili križari, borci za kršćanstvo. Njihovi najžešći neprijatelji ipak su Turci. I iz tog razloga imali su zaštitu pape, koji je puno pomogao uskocima u financijskom i graditeljskom smislu. Za uskoke bismo zaista mogli reći da su posljednji europski križari, otkriva nam tajne HRT-ov redatelj Božidar Domagoj Burić koji zida Doba uskoka nakon uspješnica o hrvatskoj povijesti, Hrvatski kraljevi i Republika.

Čuvaj se bure... 

Senjani će morati odati priznanje svom sugrađaninu. Nebitno je što danas živi u Zagrebu.

Grobnik i Glavotok

Dio serije već je snimljen u Stonu, na Braču, u Dubrovniku, na Klisu i u Trilju. Snimanje je počelo u listopadu, a u kolovozu ove godine završava se projekt snimanjem u studiju. Šest dana serija se snima u Senju, potom se seli na Grobnik i Glavotok. Scenom će prodefilirati 600 statista. Uglavnom Senjana, no svaki dan će se dovoditi pojačanje iz Rijeke. Uz statiste iz Senja, angažirani su i današnji uskoci, senjski i kliški, i to u manjim ulogama. Popis suradnika u seriji je impresivan, među njima su i vrhunski znanstvenici s Cambridga, Oxforda, Sorbone, iz Vatikana... 

– Prijatelj Krsto Lončarić mi je dao ideju, mogu reći i nagovorio na snimanje serije, otkriva Burić.

Glumac Amar Bukvić u seriji oživljava jednog od uskočkih vođa, Jurišu Hajduka. Priča o uskocima je posebna, neotkrivena, intrigantna, zaista jedna od zanimljivijih epizoda naše povijesti, kaže Bukvić dodajući da je uloga uskoka drugačija od uobičajenih glumačkih uloga.

Nećemo sve ispričati, no nakon što se serija pojavi na HRT-u mnogima će biti jasnije zašto u Veneciji roditelji prijete djeci »Ako ne odeš u krevet, doći će uskoci«. Vjerojatno će se otkriti što se skriva iza poruke Čuvaj se bure i senjske cure. Neke priče nikad se neće ispričati jer su »preopasne«. Neće se ispričati niti kraj sage o uskocima, raseljavanje na Žumberak, kao posljedicu dogovora i interesa velikih sila koji su tek zakulisnim političkim igrama uspjeli »poraziti« uskoke. Poznata pojava u hrvatskoj povijesti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka