Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1
Sutra: 21° 21° 1
20. travnja 2019.
Dani HRT-a

Nagrada "Ivan Šibl" Jošku Martinoviću i Domagoju Veršiću

Nagradu je posmrtno primio i Joško Martinović/foto arhiva
Nagradu je posmrtno primio i Joško Martinović/foto arhiva
Autor:
Objavljeno: 13. svibanj 2011. u 22:30 2011-05-13T22:30:59+02:00

Privremeni glavni ravnatelj HRT-a Josip Popovac podsjetio je da je HRT javni servis koji dnevno proizvodi 360 sati radijskog i 65 sati televizijskog programa

ZAGREB – Povodom obilježavanja Dana Hrvatske radiotelevizije, 13. svibnja, te obilježavanja 85. godišnjice Hrvatskog radija i 55. godišnjice Hrvatske televizije, večeras su na svečanosti u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) dodijeljene nagrade za životno djelo »Ivan Šibl« novinaru i uredniku Hrvatskog radija Domagoju Veršiću te posmrtno novinaru i uredniku HTV-a Jošku Martinoviću.

Svečanost u MUO započela je najavom prve spikerice Radio Zagreba Božene Begović, koja je emitirana 15. svibnja 1926., označivši početak emitiranja Radio Zagreba. Emitiranje Televizije Zagreb započelo je 1956. 

Privremeni glavni ravnatelj HRT-a Josip Popovac podsjetio je da je HRT javni servis koji dnevno proizvodi 360 sati radijskog i 65 sati televizijskog programa, napomenuvši da je ta kuća »velikim koracima krenula u multimedijalnu budućnost«. 

Demokratizacija medija

Naglasio je kako je Hrvatska radiotelevizija u ovoj godini završila tranziciju u javni servis u potpunosti. Danas imamo javnu HRT, javni servis po svim mjerilima profesionalnosti i europskim kriterijima, kazao je Popovac. Zahvalio je djelatnicima te kuće na doprinosu te se prisjetio kolega koji su poginuli u Domovinskom ratu. 

 Uz djelatnike HRT-a, svečanosti su bili nazočni i izaslanik Predsjednika RH Joško Klisović, predstavnik Ministarstva kulture Srećko Šestan te šef delegacije EU u RH Paul Vandoren.  

 Nagradu Ivan Šibl za višegodišnja izvanredna dostignuća na području radijskog stvaralaštva dobio je Domogaj Veršić, koji je bio »preteča demokratizacije hrvatskih medija, objavljujući brojne teme koje se do tada nisu mogle čuti, a ukazivale su i na buduća politička događanja na ovim prostorima«, navodi se u obrazloženju nagrade.

Godine 2003. pokrenuo je i vlastiti projekt novog 24-satnog međunarodnog programa hrvatskog radija »Glas Hrvatske« koji i sada uređuje. 
 Nagrada »Ivan Šibl« za izvanredana dostignuća na području televizijskog stvaralaštva dodijeljena je  posmrtno Jošku Matinoviću, a preuzeo ju je njegov sin Ivan.

Osebujni Joško

Osebujnim i originalnim novinarskim radom Martinović je posljednjih 20-tak godina nemjerljivo doprinosio ugledu HTV-a.  Martinović je bio prvi ratni izvjestitelj koji je ušao u oslobođeni Knin, a njegove reportaže su »trajno dobro HRT-a«, rečeno je na svečanosti.

 Nagrada Ivan Šibl dodjeljuje se od 1991. a do danas ju je dobilo 46 laureata. U ime ovogodišnjih zahvalio je Domagoj Veršić koji je kazao kako bi želio da emisija »Glas Hrvatske« ide na još tri svjetska jezika (francuski, ruski i kineski) i da »HRT prestane biti vijest« već da profesionalno prenosi vijesti.  

 U MUO je postavljena 13. izložba fotografija kamermana i snimatelja Hrvatske televizije pod nazivom »Situacija« na kojoj 24 autora izlažu ukupno 52 fotografije

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš