Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
23. ožujka 2019.
Prva u Hrvatskoj

Ljetna škola CSI-a: 'Serije nemaju veze sa životom, a dizajnerske droge koriste već i osnovnoškolci'

Foto: Damir Škomrlj
Foto: Damir Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 21. srpanj 2017. u 7:22 2017-07-21T07:22:23+02:00

Kroz dvodnevna predavanja nudi se široka lepeza tema, što samo po sebi govori o interdisciplinarnosti sudske medicine, gdje se križaju i znanost i struka, te isprepliću antropologija i molekularna genetika, biokemija i tanatologija, patohistologija, biologija i kriminalistika, toksikologija i suicidologija, viktimologija i kazneno pravo

Zahvaljujući odličnoj suradnji Medicinskog fakulteta u Rijeci i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani u četvrtak i petak održava prvi put Ljetna škola CSI 2017. Dvodnevna predavanja prve škole ovog tipa u Hrvatskoj, a koja će obuhvatiti predavanja s područja forenzičkih znanosti i njihovu primjenu u sudsko-medicinskoj praksi. Predavanja će se održavati na Medicinskom fakultetu, a kako je ovo organizacija prve ljetne škole, iz niza zanimljivih predavanja izdvojili smo dva sugovornika s kojima smo razgovarali o sadržaju njihovih predavanja.

Predstojnika Katedre, odnosno Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku, izv. prof.dr.sc. Dražena Cuculića upitali smo da nam ukratko kaže kako je došlo do ideje da se u ovoj ljetnoj akademskoj stanci organizira zanimljiva dvodnevna radionica, kome je namijenjena i tko su predavači.

– Na ideju smo došli prije svega zbog dolaska doc.dr.sc. Tomaža Zupanca kao gostujućeg nastavnika s Katedre za sudsku medicinu i deontologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani na Katedru za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Kroz kolegijalne razgovore o znanstvenoj, nastavnoj i stručnoj aktivnosti dviju bliskih institucija, rodila se i ideja o zajedničkom istupu nastavnog kadra iz Ljubljane i Rijeke pred studentima poslijediplomskog studija Medicinskog fakulteta u Rijeci, kojima je ova ljetna radionica prvenstveno i namijenjena.

Mišljenja sam da studenti medicine tijekom formalnog obrazovanja i predavanja iz predmeta Sudska medicina na završnoj godini studija medicine po bolonjskom procesu ostaju prikraćeni za neke bitne informacije i inovacije s područja forenzičkih znanosti i to zbog zadanih rokova i sabijene satnice turnusnog oblika nastave.

Ova ljetna edukacija pruža najzainteresiranijima za ponuđenu tematiku prigodu da nadoknade određena poglavlja koja su tijekom studija iz nekog razloga propustili, a i nama predavačima se ukazala prilika da proširimo neke nove spoznaje i prezentiramo najnovija dostignuća. S ponosom napominjem da u Hrvatskoj ljetna škola CSI ovog tipa, namijenjena postdiplomantima do sada nije zabilježena, ističe Cuculić.

Dražen Cuculić naglašava da su predavači izbor mladosti i iskustva.

– Osim tema kolege Zupanca poput postmortalne biokemije, dizajnerskih droga, kompleksnih suicida i genetske analize, te forenzičke antropologije u Sloveniji, i dvije moje teme o zlostavljanju djece i starijih osoba, te uloga forenzičkog patologa u vještačenju ubojstava, predavat će i prof.dr.sc. Blaženka Grahovac na temu značenja DNK u forenzici, izv.prof.dr.sc. Valter Stemberga na temu vještačenja kod spolnih delikata, a mlade snage predstavljaju mag.med.lab.diagn.

Silvia Arbanas s temom primjene histopatološke pretrage u sudskomedicinskoj praksi i mladi perspektivni kolega dr.med. Antun Ferenčić na temu identifikacije bioloških tragova na mjestu zločina. Već iz ponuđenih tema vidite da smo u dva dana ponudili široku lepezu tema, što samo po sebi govori o interdisciplinarnosti sudske medicine, gdje se križaju i znanost i struka, te isprepliću antropologija i molekularna genetika, biokemija i tanatologija, patohistologija, biologija i kriminalistika, toksikologija i suicidologija, viktimologija i kazneno pravo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown