Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. prosinca 2018.
Opet o HRT-u

Kauč perspektiva Siniše Pavića: Vratit će se Zeko

Kauč perspektiva Siniše Pavića: Vratit će se Zeko
Kauč perspektiva Siniše Pavića: Vratit će se Zeko
Autor:
Objavljeno: 25. ožujak 2018. u 10:10 2018-03-25T10:10:15+02:00

Začudna je lakoća postojanja u ljudstva što vodi HRT. Začudan je blaženi osmijeh na licu Glavnog ravnatelja dok ga fotografiraju s 16 onih kojima je dao ugovore na neodređeno. Začudna je lakoća baratanja perom, odnosno lupanja po tastaturi onih koji su sročili priopćenje u kojem se kaže da se HRT eto oslanja na mlade.

Da je samo Martine Validžić, jedan među 16 njih koja je zaslužila odavno ugovor na neodređeno, bilo bi jasno da ima tu onih koji su godinama dirinčili da bi im se dao ugovor početničke naravi te ih se proglasilo 'mladima'. No, lako za ono što na fotografiji ima, gore je saznanje koga sve na njoj nema.

Nema tako Branimira Zekića, čovjeka koji je marno radio priloge za Hrvatsku uživo, Otvoreno, Nedjeljom u 2, dobra jutra i dobre dane, ovo i ono, za valjda sve što HRT od emisija ima. Nema onog koji televiziju jednostavno voli. Nije, očito, bio dovoljno dobar. Ili nije bio dovoljno mlad. Ili mu je kičma okoštala pa se teško lomi, a to nijedan poslodavac ne voli, barem ne u ovoj i ovakvoj našoj zemljici. Zekić je od nedavno prekobrojan. Blago televiziji koja prepozna o kakvom se novinaru radi.

A dok se HRT diči činjenicom da je ikog zaposlio, i dok se pišu tekstovi u kojima se neradnicima prozivaju primjerice Marija Nemčić koja radi »A stranu«, ili pak Domagoj Burić koji snima novi povijesni serijal s kojim će se HRT dičit, ne spominju s HRT-a da kolika ime je primjerice plaća nedavno imenovanog glavnog tajnika, ili koliku plaću sebi želi priskrbiti Glavni ravnatelj, ili koliko ljudstva opslužuje ured glavnokomandujućeg, niti primjerice nude neki izračun da se vidi je li istina da se krešu plaće onima koji rade program dok plaća raste administraciji i rukovoditeljima. U svemu tome za Zekića, na HRT-u, nema mjesta. Nije neka utjeha, ali to mu, s obzirom na sve, dođe skoro kao kompliment.

ELEM, lako je štošta činiti na javnom servisu, ali je teško recimo, kazati pičkin dim, a da se pri tom svi u studiju značajno ne zazhihotaju. Emisija »Peti dan«, tema cenzura i opjevana fotografija, a tankoćutnost u voditeljice i društva tolika da je u jednom trenutku higijeničar neki, ili loš humorist, osjetio potrebu podno ekrana, dok Nino Raspudić govori pičkin dim, pustiti onu lajnu koja kaže da »mišljenja iznesena u emisiji nisu službena stajališta HRT-a«. Pičkin dim je eto sporan, pičkin dim ruši dignitete, a ne recimo jalovi pokušaju da se digne gledanost i vrati povjerenje puka koji više od svih nasilnih HRT-ovih navijanja kontra Istanbulske konvencije, voli otići na Novu TV suočit se s Istanbulskom nevjestom.

A KADA je istanbulskog rata by »Dobar dan, Hrvatska«, onda i ne bi bilo čudo da nam je promaklo štogod veliko, neki televizijski i životni trenutak koji javnu i svaku drugu televiziju čini važnom. Recimo, zlatna olimpijska medalja našeg skijaša paraolimpijca Dina Sokolovića, taj njegov let niz zaleđenu strminu i njegova radost. Ili pak onaj boksački okršaj Ivane Habazin, »djevojke od nula dolara« koja je svemu i svima usprkos postala prvakinja svijeta. Njegova utrka na HRT-u, njen meč na RTL-u, pa dokumentarac o Habzin na javnom servisu, ma nije to ni važno.

Važno je da smo sluđeni svakodnevicom imali priliku stati na tren na loptu i vidjeti što to od čovjeka radi snaga volje i dobra volja, upornost, odricanje, strast, predanost. Dobre neke priče, priče kakvih nedostaje i u životu i na programu, priče koje se trudi pričati i tkati recimo Ana Tomašković, voditeljica i urednica emisije HTV-a »Normalan život«, ona kojoj ništa nije teško učiniti kako bi pomogla onima koji pomoć trebaju i natjerala sustav da radi svoj posao. Nagrada za filantropiju Mreže hrvatskih žena otišla je u prave ruke. Možda bi, čisto teoretski, bilo za sve nas bolje da je te ugovore na HRT-u umjesto Glavnog ravnatelja dijelila ona, ili joj netko nalik.

BILO kako bilo, krenut će i tih 16 'mladih' u nove radne pobjede, da bi danas sutra bilo poput Ranko Stojanca kojem su dali da vrlo skoro zaore primorsko – goransku brazdu na N1 televiziji. A evo nam je došlo i to proljeće sa svim svojim zakonitostima. Bit će kreševo recimo nedjeljom kada se sudare u isto neko doba Tvoje lice zvuči poznato na Nova TV, Big Brother na RTL-u i Knjazovi a Hrvatski velikani na HRT-u. A opet, nova su vremena, sve se dade vidjet s odgodom. I reklama koja kaže »liži si macu« dade se vidjet s odgodom. Tko će samo dočekat da se i na ovu temu zahihoće društvo »Petog dana«, a HRT podno slike napiše da maca ne odražava njihova stajališta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka