Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
21. siječnja 2019.
Kolumna

Kauč perspektiva Siniše Pavića: TNT i majstor Fak

Nataša Božić
Nataša Božić
Autor:
Objavljeno: 24. veljača 2018. u 10:27 2018-02-24T10:27:00+01:00

Sad je već svima jasno kako su na N1 Televiziji znali zašto u svoje redove dovode Natašu Božić, baš kao što je posve jasno da je Nataša Božić znala što radi kada je odlučila u nedjeljno jutro raditi politički magazin Točka na tjedan, ili ti TNT. Jest, istina je da tri sata razgovora o teškim političkim temama nisu za svakog. Istina je i to da se nedjeljno prijepodne dade provesti kudikamo drugačije. No, ako je itko do jučer i sumnjao u opravdanost poteza što ga je povukla Božić, prošla je nedjelja pokazala koliko je njen uradak vrijedan i značajan. S jedne strane Božić, s druge Dalija Orešković.

Razgovor mudar, pametan, tolerantan i od enormnog značaja za svakog tko hoće slušati. Nije slučajno da je Dalija Orešković baš TNT odabrala da u njoj objavi kako ne kani više biti predsjednicom Povjerentsva za suzbijanje sukoba interesa. Ne čudi da je došla tamo gdje će dobiti priliku i vremena objasniti što to politika u nas jest. Uspjelo je Nataši Božić steći povjerenje gotovo pa svih aktera političke scene.

Njoj u goste dolaze i oni koji se s njenim stavovima ne slažu. Njena se emisija sve češće bira za velike i važne objave. A to je veliko. S druge pak strane, Dalija Orešković je pokazala sve ono što za što naša politička nazovi elita nema, od mudrosti i razboritosti, do potrebe da se štiti vlastiti integritet pod svaku cijenu. I pri tom nam je svima, s pravom, održala lekciju. Misliti da nas se ne tiče sve što se oko nas događa i da je dovoljno ne raditi ništa, neminovno vodi u propast. Tiče nas se i ticat će nas se. Zato je društveno odgovoran angažman nužnost. Bez njega, osuđeni smo na tavorenje tamo negdje na repu svega dobra i razumna.

Sad je već svima jasno da na HRT-u nisu znali što rade kad su svoj jedini unutarnjopolitički magazin »Labirint« bacili na Četvrti program ponedjeljkom navečer, pa ga još skratili na mizernih 25 minuta. Sve da se čovjek i sjeti kako ima na svijetu nešto što se zove HRT 4 i kako to nije program koji se upinje biti živahan samo kroz jutro, teško se nositi »Labirintu« s činjenicom da u isto vrijeme na Prvom i Drugom programu idu birani dokumentarci i serije. Na sreću, mala ekipa »Labirinta« ne predaje se, kao što se nije predala kada se uplela pomoći hrabroj maturantici Lauri Dragaš iz Briševa kod Zadra. Laura je progovorila javno o siromaštvu u kojem živi, o sobičku koji se ne grije, o toploj vodi koja je luksuz, o tuzi i o odlučnosti da učini sve da makar njenoj mlađoj sestri bude bolje. I kao što reče Laura, dan kad ju je nazvala Jagoda Bastalić bio je najsretniji dan u njenom životu. Nije »Labirintu« mjesto na Četvorci. Nikada nije ni bilo, do nedavno. I to je tako jako krivo.

Laura Dragaš i njeno Briševo. Jamačno bi velikan Branko Lentić od toga učinio čuda. Kako i ne bi kad je – kako to lijepo napisa novinar Josip Šarić, ineče jedan od Lentićevih učenika – i sam u džepu uvijek nosio čokoladicu plašeći se one gladi što je pamti iz djetinjstva. Otišao je i Branko Lentić. Otišao je majstor dokumentaristike koji je znao kako se priča s onim običnim našim malim, a velikim čovjekom. On je tog malog čovjeka i doveo na televiziju, televiziju koja je njemu, velikom Branku Lentiću, bila život. Pa je sobičak u kojem je na HRT-u održana komemoracija za Branka Lentića bio premali da se u njemu stisnu oni koji su Lentića voljeli. A došli su mnogi ljudi od velikog značaja poput Vesne Spinčić Prelog, Bože Sušeca, Mirjane Rakić, Mirka Galića...

S HRT-a se odlazi, nekad zato jer život dođe kraju, a nekada jer mladost želi živjeti i raditi punim plućima. Javni servis tu želju sve manje, na žalost, prepoznaje i štuje. Priča se kako s HRT ide i Jelena Pajić. Ako itko od tih mladih snaga simbolizira HRT iz najboljih dana onda je to Pajić. Elokventna, obrazovana, savršeno dikcije i ponašanja pred kamerom, sposobna raditi i na televiziji i na radiju, ugodna glasa, stasa... Ona ima sve. I ona odlazi. Nitko je, pri tom, ni ne pokušava zaustaviti.

A život ide dalje. U BB kući ide dalje tako da su, kako javljaju, stanari pokupili šugu neku i svrab brčkajući se u zajedničkoj kadici, što samo potvrđuje da nema sreće od ulaska u kadu još uvijek punu nakon tuđeg kupanja. U Pjongčangu zato Jakov Fak skija i puca još uvijek ponajbolje na svijetu. Lijepo je pri tom bilo čuti kako na HRT-u za izravna prijenosa za Fak navijaju kao da nikada nije iz Mrkoplja otišao nigdje. Tako i treba, jer i jest naš čovjek taj majstor Fak!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka