Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 3
Sutra: 14° 14° 3
28. veljače 2020.
Kolumna

Kauč perspektiva Siniše Pavića: Predsjedničko sviranje listu

Foto: reuters
Foto: reuters
Autor:
Objavljeno: 17. veljača 2018. u 9:50 2018-02-17T09:50:03+01:00

Suglasni su oni, da nisu suglasni. Uz to je ona na rubu rukava kaputa imala nešto na glagoljici što su mediji protumačili kao važnu i hrabru poruku, a on je imao nešto svojih novinara da mu na Pantovčaku postave pitanja k'o naručena. Sve su televizijske kuće redom o tome izvještavale forsirajući posvemašnju političku korektnost, koliko god da su se tijela u pojedinih novinara grčila i tom se naputku snažno opirala. Na koncu, ako itko zadovoljan može biti to su svi oni urednici i svi oni analitičari koji su nakon posjeta imali mali milijun razloga za brojne analize, analize i analize. Evo, Togonal primjerice, koji je jedva dočekao da u goste pozvati može Andriju samo-ponekad-ne govorim-istinu Hebranga.

Zna se i da je meniju od večere uglavnom bilo zagorskih nekih jestiva, od purice do štruklice, taman da se putnik namjernik pita kako to purica može, a Titova biste ne može bivstvovati na Pantovčaku. Uglavnom, bilo je tu za svakog ponešto, kako za ljubitelje trivijale, tako i za one koji ozbiljno analiziraju kako nam je grah pao, makar izvjesno bilo da su se sudionici sastanka na vrhu složili jedino oko toga da se oko mnogočega nisu složili. I to je to, sastanak na vrhu koji će se pamtiti po odricanju predsjenice od šatoraša, odnosno, od marginalaca. Ili, kako bi to, otprilike, lijepo sažela natjecateljica Big Brothera koja je morala cijeli tjedan glumiti da je predsjednica te čudovišne reality tvorevine: »Drage Hrvatice i Hrvati, i manjinci koje jednako volim!«

E da, BB Kolinda. Ma šta vrijedi predsjednica kad u kući, božeprosti, glavnu riječ vodi obitelj. Tu su se pravila toliko promijenila od onih nevinih početaka da je teško za pratiti. A i termini emitiranja se mijenjanju na dnevnoj bazi. Čas ima »Male sestre«, čas nema, čas bi publika da je u kontinuitetu kuhanje, čas bi da je samo BB. Tu favorite svoje može imati samo bliža rodbina natjecatelja. Svako drugo vezivanje čini se teško moguće. No, tek je počelo. I ako je u kuću navratila Predsjednica, možda će još tko važan, premijer, predsjednik Sabora, ili stari majstor Šeks da im još kompliciranija pravila složi. Šeks Vladimir! On s jedne strane, a Nikola Grmoja s druge strane. Doajen i onaj koji bi rado da je doajen. Plećata oba, blagoglagoljiva, napetih mišića, mrka pogleda.

Evo ih u »Otvorenom«. Tema arhivi, treba li ih otvoriti ili ne, tko je udbaš a tko ne. Odavno Togonal nije imao tako jak postav. Eno i Nenada Stazića. Čini se, sve znaš što će kazivati. Čini se, bez tona bi moglo bit zanimljivije… Zamislite taj televizor budućnosti, da na njemu ide »Otvoreno«, a gledatelj ima mogućnost sam kreirati dijaloge. Da recimo Šeks govori Grmoji: »E moj Nikola, nisi ni koju godinu zastupnik, a već ti odijelo došlo tijesno!« A Grmoja na to Šeksu složi nešto o Korčuli, gradelama i kodnim imenima. Sve bi bilo dozvoljeno i mogli bi pričati o čemu im drago, od kuhanja, do sporta, preko mode i ajde, arhiva. Interaktivna televizija. Tema arhivi, a da se UDBA ni jednom ne spomene. Baš bi valjalo!

Bit će i to. Izmislit će to neki Japanci, ili Korejci poput onih koji došeću na Trg Svetog Marka, pa se fotografiraju uz gorostasnog novinara N1 televizije Hrvoja Krešića. Ako to naš premijer vidi s prozora Banskih dvora, puknut će od jala. Jer, zgodan je i on, visok također, ništa manje jezika ne govori, a nema ga tu da se Korejci s njim slikaju. A kako je u životu najčešće sve jednostavnije nago izgleda, možda je baš zato Krešić u takvoj nemilosti s Vladine i HDZ-ove strane. Prije je to nego kakav svjetonazor, ili provokativno pitanje.

Nego, Korejci i Koreje dvije. Zimske olimpijske igre teku. Ima ih ujutro, navečer, po noći, u svako doba i kad ih najmanje očekuješ. Daleko je ta Koreja, daleko je sestra onog bucmastog diktatora, daleko Viki Ivanović da bi se čovjek na to navukao ako nije pasionirani ljubitelj svega Olimpijskog. To i Dean Kotiga i Morana Zibar gledaju samo statističkih podataka radi, pa da nakon 600 epizoda sve boljeg kviza »Potjera« ubiju još par stotina epizoda dok ne sustignu »Plodove zemlje«. A opet, kad vidiš da ima zemalja koji zlatne biatlonke imaju što na carini rade, pitaš se koliko će još desetljeće proći dok se ne zapjeva i u nas ona stara: »Biatlon i nogomet, dva su sporta bratska!«

Dok se i to čudo ne desi valja nama gledati put naprijed i učiti. Recimo, učiti kako se svira na listu k'o u onom dokumentarcu »Anplagd« na HTV 3. Čudo je što sve živ čovjek može, samo kad mu nadođe – hrabrost.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.