Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1
Sutra: 17° 17° 1
24. travnja 2019.
Kolumna

kolumna Kauč perspektiva Siniše Pavića: Neradin sim, Neradin tam

Kauč perspektiva Siniše Pavića: Neradin sim, Neradin tam
Kauč perspektiva Siniše Pavića: Neradin sim, Neradin tam
Autor:
Objavljeno: 3. veljača 2018. u 12:00 2018-02-03T12:00:22+01:00

Prvo, ono prvo i najvažnije; u velikom finalu serijala »Bit ćeš moja«, i dobar i loš i zao nastradaju jednako!?! Kemala i Emira, ako sjećanje ne vara, raznese eksplozivna naprava! Finale je to koje je poprilično ojadilo, ako ne i posve razbijesnilo svekoliki puk koji je netremice mjesecima buljio u napet odnos spomenuta dvojca. »Više neću ništa gledat!«, rečenica je koju su zadnjih dana, često i prečesto, izgovarali poklonici turskih telenovela što ih uredno pušta Nova TV.

No, kazivali su fanovi to i ranije, pa se svejedno i opet vraćali. Bit će da je scenaristima nestalo ideja, ma da u paramparčad odu i dobar i loš, e to se nekako protivi svim dobrim pravilima žanra. Vrijedi se nadati da će »Istanbulska nevjesta«, za jedno pola godine, sve vratiti u normalu.

Drugo, ne manje važno; Siniša Kovačić odlazi s HRT-a, ako, dok ovo čitate, već nije i otišao! Nakon 22 godine rada ostade HRT i bez njega. Je li sa sobom uzeo i otpremninu, kad se već ta mogućnost nudila djelatnicima, ne zna se. Ono što se zna jest sada već notorna činjenica da s HRT-a odlaze i oni koji su bili u ogranku HND-a pri HRT-u i osnivači HNIP-a. Nikome nije dobro. Nitko ih ne pokušava zadržati.

Nitko ne pita nikog da položi račune. Kovačića će svatko pamtiti sukladno svojim preferencijama. Antun Vrdoljak recimo, nema razloga ne pamtiti po dobru onoga tko mu je za v.d. ravnateljskog mandata dodijelio financijskih sredstava za snimanje »Generala«. Na portalu direktno.hr su pak napisali kako je Kovačić vratio HRT-u hrvatski predznak. Onima koji su za njegova v.d. mandata morali otići sa svojih funkcija vjerojatno se u njedrima budi neka drugačija emocija.

Treće, a opet važno, jest vapaj Aleksandra Neradina koji preko tiska poručuje da nije pedofil. O kako lijep i dirljiv početak realitya RTL-a Big Brother. Nije ni počelo, a jedan je natjecatelj već vani nakon što se doznalo da se na Županijskom sudu u Rijeci protiv njega vodi sudski postupak zbog povrede članka Kaznenog zakona koji propisuje kažnjavanje spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina. Javnost se pita kako li to samo produkcija regrutira stanare!?

Neradin izjavljuje da baš nije ni grobar kako su ga najavili. Nije, veli, to baš potpuna izmišljotina, ali rake ne kopa. Sva prolazi samo da je atraktivnije, kao da išta može biti atraktivniji poziv na gledanje od priznanja jedne od stanarki da je najbolje što joj se ikad dogodilo rukovanje s ex premijerom Sanaderom. Ulazak u kuću gledalo je nekih 620.000 ljudi. Puno je to, a opet daleko je to od onih milijunskih gledanosti što su ih sijela ovakve vrste nekada imala. Ili se to autor ovog teksta samo pokušava utješiti, dok čita kako su se učenice srednje škole u Splitu šakama tukle i cipelarile dok su ih sa strane vršnjaci i vršnjakinje snimali mobitelima.

Četvrto kaže da je slučaj Neredin, ako ništa, ono učinio dobro HRT-u. Da im njega ne bi vjerojatno bi se i više pričalo o nehajnoj promociji igračke, figurice s likom Adolfa Hitlera, ili o čudesno odabranim terminima za prikazivanje uradaka kojima je obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holkausta. Dječja opera »Brundibar« u devet ujutro, film »Pijanist« u 22.30, »Priča Eve Schwarz« u 14.20. Jest, možda naliči na grintanje obično, ali činjenica je da se nekada, i to ne tako davno, ovakve greške nisu u ovolikoj mjeri događale. Karolina Vidović Krišto dobila je uredničku dužnost u emisiji »Dobar dan Hrvatska«. To nekako i ne može biti slučajno.

Naše televizije više ne obrazuju, ne uče, ne odgajaju. I dok komercijali to i nije obaveza, ili jest ali u tragovima, javni servis su pomalo došli glave i kredibiliteta ta utrka s konkurencijom i političko glavinjanje. Trud da se osigura finale Marina Ćilića nije dovoljan. Gotovo da je nestalo obrazovnog programa, školskog, prilozi u kojima se griješi ponajviše su plod činjenice da je previše istih, sličnih razgovornih formata, ono što valja poput filmskog programa na Trećem jedva da se najavi, a pod dokumentaristiku se poturaju zastarjelo rađeni uradci poput »Mistike uspjeha« u kojima onaj o kojem se govori bezrazložno šeta gradom, i šeta, i šeta, i šeta....

A koja je mistika u pitanju, k'o da je važno. Nekako čovjeku dođe žao što je jedna javna televizija, što nisu bar dvije. Tad bi možda konkurencija učinila svoje. Ovako, bit će skoro Neradin sim, Neradin tam, baš kao da razlike nema. A moralo bi je biti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja