Dhruv Baker

Kakve dojmove nosi iz Hrvatske? Gastronomski putopis pobjednika britanskog Masterchefa uskoro na HTV-u

P. N.

Na području Primorsko-goranske županije Baker je kuhao na području Lošinja, u Rijeci na trsatskom kaštelu, u rukavačkoj Stanciji Kovačići, u Baški, a dio gastroputopisa snimljen je i u Gorskom kotaru



Hrvatska radiotelevizija (HRT) uskoro počinje s prikazivanjem gastronomske serije Dhruv Baker: Iz Hrvatske s ljubavlju u čijoj je glavnoj ulozi britanski kulinarski virtuoz Dhruv Baker, među ostalim poznat i po tome što je 2010. godine pobijedio na britanskome Masterchefu. Riječ je o seriji od dvadeset nastavaka u trajanju od po 25 minuta u kojoj Dhruv Baker putuje po Republici Hrvatskoj te upoznaje mjesne gastronomske posebnosti i priprema jela na različitim poznatim mjestima s domaćim namirnicama koje je nabavio ili čak ulovio. Pritom su tomu vrhunskom britanskom kuharu hrvatske namirnice samo temelj s pomoću kojih spravlja delikatese na svoj način dajući vlastite, nove zamisli te istodobno širom svijeta promičući Republiku Hrvatsku.


– Odradili smo velik posao, uložili puno truda i vremena, no sve ne bi bilo moguće da važnost projekta nisu prepoznali u Ministarstvu turizma i Hrvatskoj turističkoj zajednici, koja je projekt financijski pomogla, rekao je izvršni producent putopisa Croatia’s Finest Tadija Kolovrat. Producent i autor putopisa je Alen Nemet, a režiser je Deni Husta.


Gastronomska serija Dhruv Baker: Iz Hrvatske s ljubavlju već je prikazana na programu National Geographic zahvaljujući kojemu su je mogli vidjeti milijuni gledatelja u azijskim državama i Rusiji, koji će se tim putem upoznati s hrvatskim ljepotama te kulturom, gastronomijom i poznatim turističkim odredištima.




Tako je primjerice tijekom tri dana boravka na Lošinju posjetio tada tek otvoreni Muzej Apoksiomena. Zahvaljujući sommelierima i chefovima Lošinj Hotels & Villas i suradnji s TZ-om Grada Malog Lošinja, upoznao se s eno-gastronomskom ponudom, prošetao uvalom Čikat gdje ga je vrsni znalac Ivan Lovrić podučavao o starim lokalnim načinima izrada ribarskih vrša.


Foto D. Lukac


Foto D. Lukac



U Miomirisnom vrtu susreo se s brojnim otočnim biljnim vrstama i začinima koje je kasnije koristio u pripremi brudeta od svježih riba na glavnom malološinjskom trgu, a koje je posebno za tu priliku ulovio državni i nekadašnji svjetski te europski prvak u podvodnom ribolovu Daniel Gospić. Na otoku Unije britanski masterchef posjetio je farmu boškarina, a u Velom Lošinju Institut Plavi svijet. Lošinjsko putovanje zaokruženo je koćarenjem i kuhanjem rižota s rakovicama na jednom od najljepših lošinjskih vidikovaca Umpiljku.


Dhruv Baker kuhao je diljem Hrvatske, na lokalitetima poput Zlatnog rata, pulske Arene, zadarskih Morskih orgulja, zagrebačkog Zrinjevca… Na području Primorsko-goranske županije osim na lošinjskom području kuhao je u Rijeci na trsatskom kaštelu, u rukavačkoj Stanciji Kovačići, u Baški, a dio gastroputopisa snimljen je i u Gorskom kotaru, u Fužinama, Lokvama, Delnicama, Kupskoj dolini, Crnom Lugu i Vrbovskom. Inače, taj je zaljubljenik u svjetske kuhinje rođen u Meksiku, a odrastao u Indiji i Tanzaniji. Dhruvova majka podrijetlom je Indijka, a otac mu je bio britanski diplomat.


Gastronomsku seriju Dhruv Baker: Iz Hrvatske s ljubavlju za Hrvatsku radioteleviziju snimala je zagrebačka produkcijska kuća Mak produkcija. Serija će se prikazivati na Prvome programu Hrvatske televizije svake srijede s početkom u 21.00.Od početka njegove karijere koja je započela pobjedom na britanskom MasterChefu 2010., Dhruva Bakera prate sami superlativi. Rođen je u Meksiku, a odrastao u Indiji i Tanzaniji. Dhruvova majka porijeklom je Indijka, a otac je bio britanski diplomat. Ovaj zaljubljenik u svjetske kuhinje svoja je iskustva prenio i u svoj londonski restoran Jolly Gardeners te nedugo objavljenoj kuharici Spice u kojoj gospodin Baker predstavlja i svoju kartu okusa.

Upravo su začini, naime, bili najzaslužniji za Dhruvovu pobjedu na britanskom MasterChefu čije je finale putem malih ekrana pratilo sedam milijuna otočana, a jedan od sudaca u popularnom showu, Gregg Wallace, Dhruva je opisao kao izuzetnog kuhara s anđeoskim nepcem.