Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Uredba o izmjeni Zakona o HRT-u

HDZ-ovi ministri glasali "za", Mostovi "protiv": Vlada produžila mandat Siniši Kovačiću do 1. listopada

foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL
foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 31. kolovoz 2016. u 11:11 2016-08-31T11:11:00+02:00

Petrov je izjavio da će Most nakon parlamentarnih izbora, odnosno nakon formiranja Sabora, inzistirati na tome da na HRT-u bude drukčije vodstvo koje će, kako je rekao, puno profesionalnije obavljati svoju dužnost

Većinom glasova, odnosno samo rukama HDZ-ovih ministara, Vlada je u srijedu uredbom o izmjeni Zakona o HRT-u produžila mandat v.d. glavnog ravnatelja Siniši Kovačiću do 1. listopada.

Mostovi ministri glasovali su protiv produljenja Kovačićeva mandata, a potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta Božo Petro poručio je kako ne smatraju da je HRT pod sadašnjim vodstvom bio objektivan i nepristran.

HND: Vlada omogućava agoniju javnog medijskog servisa

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćilo je u srijedu da odlukom o produljenjem mandata v.d-u ravnatelja HRT-a Siniši Kovačiću " Vlada svjesno omogućava agoniju javnog medijskog servisa".

Podsjećaju da je Vlada pritom ignorirala mišljenje Nadzornog odbora HRT-a, primjedbe podnesene u javnoj raspravi, protivljenje HND-a te upozorenja međunarodnih novinarskih organizacija i organizacija koje prate slobodu javnog izražavanja kao i Europske radiodifuzijske unije čiji je HRT član.

"Pri tome je sama odluka kontradiktorna jer je Vlada izglasala Uredbu o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji kojim se v.d. mandat Glavnog ravnatelja HRT-a sa šest mjeseci produljio na godinu dana, ali se u istoj odluci izrijekom navodi kako je mandat trenutnog v.d. ravnatelja produljen do 1. listopada ove godine, što je zapravo nepun mjesec dana više od šestomjesečnog mandata na kojega je bivši saziv Hrvatskog sabora imenovao aktualnog v.d. Glavnog ravnatelja, ističe se u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Saša Leković.

HND ističe i da je javno reagirao čim je prije mjesec i pol dana obznanjena namjera da Siniši Kovačiću bude produljen v.d. mandat podsjećajući i da se "Vlada u odlasku od prvog dana svoga mandata prema HRT-u ponašala kao prema ratnom plijenu koji se umjesto javnog medijskog servisa svih građana pretvara u udarno sredstvo rigidne kulturne revolucije te da Siniša Kovačić bespogovorno ispunjava takve političke zahtjeve".

"Upozorili smo i da se na taj način pokušava sačuvati postojeće stanje na HRT-u do parlamentarnih izbora, pa i nakon njih, kako bi se već i do sada učinjena ogromna kadrovska i programska šteta dodatno uvećala, što je besramna zloupotreba političke moći na štetu hrvatskih građana. Produljenjem v.d. mandata Siniši Kovačiću kao Glavnome ravnatelju HRT-a Vlada u odlasku svjesno je omogućila nastavak agonije javnog medijskog servisa" ističe se u priopćenju.

"Razumijemo da HRT treba imati upravu ali, s druge strane, ne smatramo da je sadašnja uprava ispunila svoju svrhu iz razloga što bi njezin jedini cilj trebao biti objektivno, nepristrano informiranje. Stoga Most ne može podržati produljenje mandata Kovačiću i njegovoj upravi", rekao je Petrov.

Dodao je da će Most nakon parlamentarnih izbora, odnosno nakon formiranja Sabora, inzistirati na tome da na HRT-u bude drukčije vodstvo koje će, kako je rekao, puno profesionalnije obavljati svoju dužnost.

Vlada je tako, pozivajući se na Zakon o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora kada je on raspušten, uredbom izmijenila jedan članak Zakona o HRT-u, te je vremenski rok za obavljanje poslova vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a produljila sa šest na dvanaest mjeseci, a prijelaznom odredbom propisala da će Kovačić svoju dužnost obavljati do 1. listopada.

Vlada je to napravila jer Kovačiću dužnost prestaje 4. rujna, nakon čega HRT više ne bi imao zakonskog zastupnika, objasnio je ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Za donošenje uredbe bilo je 11 HDZ-ovih ministara i premijer Tihomir Orešković, a protiv šest Mostovih ministara.

Vlada je donijela i odluku o sufinanciranju nabave udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za potrebe učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2016./2017. godnu, a pravo na sufinanciranje ostvaruju učenici osnovnih i srednjih škola, članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi.

Pravo na sufinanciranje priznaje se u obliku novčane naknade u visini 50 posto od ukupnog iznosa cijene potrebnih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za obvezne nastavne predmete za određeni razred s Konačne liste odabranih udžbenika i pripadajućih nastavnih sredstava za svaku pojedinu školu, a prema odabiru iz Kataloga obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava koje je objavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

U tu svrhu u ovogodišnjem proračunu osigurano je nešto manje od 15,8 milijuna kuna, a tim će novcem biti sufinancirani udžbenici za nešto više od 13.000 učenika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.