24KITCHEN

David Skoko: ‘Sa mnom su na snimanje putovali žena, ribe, začini i – škampi’

Siniša Pavić

Na kraju svakog snimanja bilo je vremena za probavanje pripremeljenih jela, govori Skoko



Mic po mic, dan po dana i došao je i taj trenutak, u dobroj mjeri povijesni za televizijsku promociju hrvatske gastronomije. Na kanalu 24Kitchen počeo se emitirati prvi kulinarski show s hrvatskim kuharom, majstorom chefom Davidom Skokom!


E, da, hrvatski majstor chef David Skoko zvijezda je novog 24Kitchen showa »David Skoko: Stari gušti, nova kužina«. Prije nekoliko dana vratio se Skoko u Hrvatsku s 20 snimljenih epizoda, a prva je emitirana 16. studenog. Jela je u tih dvadeset epizoda temeljio je na jednostavnim i lako dostupnim namirnicama koje poštuje i čiju nutritivnu vrijednost ističe, a na meniju će se naći jela koja se tradicionalno pripremaju duž cijele Hrvatske; od komiške pogače, preko istarskih kobasica u vinu, zagorske juhe od buče, amaretta, kroštula – kojima je Skoko dodao svoj osobni pečat. Uspjeli smo Skoku na tren zaskočiti, a on nas je počastio dojmovima iz prve ruke.


Snimalo se za publiku diljem svijeta u studiju u Bugarskoj, pa se nekako samo od sebe nametnulo pitanje je li bilo teško našu, hrvatsku kuhinju, prilagoditi svjetskom tržištu i jesu li bugarske tržnice uspjele dati namirnicu koja je na tragu onog što blizu Skokine »Bateline« ‘bere’ i ima?




– Nije bilo jednostavno, u svakom slučaju, ali kako se radi o receptima iz cijele Hrvatske puno toga smo nosili sa sobom jer zaista je teško naći u Bugarskoj neke namirnice koje su specifične za naše podneblje – priznaje Skoko.


Ističe pri tom: »Dobrom organizacijom smo sve osigurali!«


– Tako je u Bugarsku sa mnom osim moje supruge stiglo mnogo ribe i začina, a kvarnerski škampi su putovali avionom! I naravno, moji noževi bez kojih ne idem nigdje! – kazuje Skoko.


Priznaje pri tom i kako su tržnice u Sofiji prepune sjajnih stvari. No, dobra informacija zlata vrijedi, a Skoko se o dobro informirao prije puta.


– Sve što sam mogao sam »nabrao« i ponio sa sobom, primjerice kadulju, jer ni jedna ne miriši kao naša – veli Skoko.



Sastojci: 300 g patlidžana, 350 g mladog kajmaka, 200 g oljuštenih badema, 150 g cherry rajčica, 250 g rukole, 3 režnja češnjaka, maslinovo ulje, sol, paparVrijeme pripreme: 20 min. Priprema: Patlidžane oprati i odstraniti vrhove. Mandolinom (ribež) narezati patlidžane na duge ploške debljine 2-3 mm. Ploške posoliti i pustiti 10 minuta poklopljene da omekšaju i da se odgorče. Dobro zagrijati nauljenu grill tavu te ispeći kratko ploške patlidžana. U suhoj tavi tostirati oljuštene bademe. Kad se ohlade nožem ih fino usitniti. Umiješati bademe u mladi kajmak. Dobivenom smjesom premazati ploške patlidžana i zarolati ih. Svježu rukolu začiniti i izraditi stolnim blenderom s češnjakom i maslinovim uljem u pesto. Servirati rolice patlidžana prelivene pestom od rukole te garnirati s par cijelih listova rukole i nekoliko cherry rajčica.


Pitamo ga i što su kazali o njegovim jelima oni koji su ih uspjeli za snimanja probati. Jamačno je televizijska ekipa ona koja je barem nešto od svega skuhanog uspjela kušati. Kakvi su im komentari!? Ima li naša kuhinja vani prođu?


– Posla je bilo iznimno puno, vremena malo, ali to je uvijek tako sa snimanjima. Ekipi na setu sam najčešće samo na licima vidio da bi se na trenutke najrađe ostavili kamera i sjeli za stol. Na kraju svakog snimanja ipak je bilo vremena za probavanje pripremeljenih jela. I, iako će zvučati neskromno, moram priznati da su komentari bili sjajni. Ukratko, sve, ali baš sve što sam skuhao smo pojeli – kaže Skoko.



Sastojci: 2 komada pilećih prsa, 150 g pršuta, 200 g mladog špinata, 400 g vrganja, 1 vezica peršina, sol, papar, muškatni oraščić, svježi timijan, maslinovo ulje


Vrijeme pripreme: 40 min.


Priprema: Zakuhamo vodu te blanširamo peršin. Peršin ocijedimo i ohladimo, te izradimo štapnim mikserom s maslinovim uljem. Narežemo pileća prsa. Sotiramo mladi špinat. Na odreske poslažemo špinat i pršut. Odreske zamotamo u ballotine plastičnom folijom. Stavimo kuhati ballotine. Očistimo, narežemo i zapečemo gljive. Zgotovljene ballotine zapečemo na gril tavi. Serviramo s emulzijom od peršina.



Tempo snimanja je, veli, bio zahtjevan, no brzo se uhodao. Pri tom mu nije trebalo dugo da traži i da dobije potpuni mir i koncentraciju na setu. Prvih 20 je ‘palo’, prva epizoda je na malom ekranu. Što dalje? Kakvi su planovi?


– Fiksnih planova nema. Čekamo da se malo smiri situacija oko 24Kitchen. Nastavljam brojne edukacije koje radim, rad u Batelini… A nastavku snimanja za 24Kitchen se nadam, pogotovo nastavku snimanja u Hrvatskoj – veli nam Skoko.



Sastojci: 2 jaja, 200 g tekućeg jogurta, 4 žlice šećera, 1 vanilin šećer, 1 žlica rakije, prstohvat soli, 200 g glatkog brašna, 1 prašak za pecivo, malo naribane korice limuna, ulje za prženje, 250 g sira mascarpone, 1 vanilin šećer, 50 g slatkog prošeka


Vrijeme pripreme: 25 min.Priprema: Jaja izmiksati sa šećerom i vanilin šećerom pa dodati sol, jogurt, rakiju, naribanu koricu limuna i prosijano brašno i prašak za pecivo. Dobro izmiksati smjesu.

Ulje dobro zagrijati u dubljoj tavi ili plitkom loncu. Kad je ulje dobro zagrijano (probati s malo tijesta) smanjiti vatru i žlicom prethodno umočenom u ulje oblikovati fritule i stavljati ih uz pomoć druge žlice u ulje jednu po jednu. Nemojte prekrcati tavu kako se ulje ne bi ohladilo, a fritule upile previše masnoće. Fritule će se same okretati. Pržite ih dok ne dobiju lijepu zlaćanu boju te potom izvadite na kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće.


Za kremu izmiksajte mascarpone, šećer i slatki prošek.Fritule i kremu servirat ćemo u zasebne zdjelice. U fritule ćemo zabiti nekoliko štapića za ražnjiće kako bi lakše umakali fritule u kremu.


Bio bi to lijep nastavak jedne dobre TV-gastro priče. Za kraj, kad je već prigoda, pitamo Skoku i onaj neki generalan savjet za čitatelje i gledatelje sklone kuhanju. Na što paziti ne bi li u kuhinji bio makar malo poput Davida Skoke!?


– Ma samo treba kuhati ono što volite! Bilo jeftino ili skupo, riba ili meso, pripremajte namirnice koje su svježe i koje volite, a svaki dodatak koji negdje putem uberete može biti čarobni dodatak baš za vas! Isplati se isprobavati i ne bježati od novog! – poručuje, pače savjetuje David Skoko!