Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 6
Sutra: 6° 6° 6
19. siječnja 2020.
Nova uloga bivše striptizete

DIABLO CODY Oskar kao dokaz kvalitete

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 9. srpanj 2018. u 21:55 2018-07-09T21:55:00+02:00

Pravim imenom Brook Busey, Cody je američka scenaristica, novinarka, književnica, blogerka i  – nekadašnja striptizeta. Često je jako provokativna, a scenariji su joj obilježeni seksualnošću

Najzaslužniji za neki film, za to da bi se uopće mogao i početi snimati, su javnosti uglavnom nepoznati. Producentu je lako odabrati redatelja i glavne glumce, ali bez scenarija do realizacije nekog filma ne bi nikad došlo. Toga su producenti itekako svijesni pa scenariste drže kao malo vode na dlanu i nerijetko one najbolje plaćaju kao prave filmske zvijezde. Jer dobar scenarij zlata vrijedi, a već će se naći netko tko će to režirati i odglumiti. Producenti i redatelji se često savjetuju sa scenaristima koje bi glumce voljeli vidjeti da glume neki lik u filmu jer oni najbolje znaju kako su te likove zamislili.

Scenaristica Diablo Cody je svoje uloge u stvaranju nekog filma itekako svijesna i da bi zadržala svoj umjetnički integritet i slobodu uz pisanje scenarija posvetila se i produciranju filmova. Usput se vježbe radi okušala jednom i kao redateljica. Potvrda da sve to dobro radi je i Oskar koji je 2007. godine osvojila za originalni scenarij za film »Juno«.

»JUNO« je američko-kanadska drama iz 2007. godine redatelja Jasona Reitmana. Ellen Page glumi Juno, samosvjesnu tinejdžericu koja se suočava s neplaniranom trudnoćom. U filmu glume i Michael Cera, Jennifer Garner i Jason Bateman. Osim što je osvojio Oskara za najbolji originalni scenarij »Juno« je bio nominiran u još tri kategorije, uključujući najbolji film i najbolju glumicu. Na kraju je zaradio 35 puta više novca od onog koji je potrošen za njegovo snimanje.

»Juno« je dobio brojne pozitivne kritike, a mnogi kritičari su naveli film na svojim ljestvicama deset najboljih filmova godine. Hvalile su ga i skupine koje se protive pobačaju, ali i one koje se zalažu za pravo izbora. To je donijelo Diablo Cody mnogo ponuda za pisanje novih scenarija. Napisala je scenarij za fillm »Tijelo lijepe Jennifer«, seksi horror s opakim smislom za humor u kojem je glavnu ulogu 2009. godine igrala tada najpopularnija holivudska zvijezda Megan Fox. Uz nju su glumili Amanda Seyfried, Johnny Simmons i Adam Brody. Redatelj je bio opat Jason Reitman.

OPET je riječ o seksu. Diablo Cody nazivaju i predvodnicom tog poprilično politički nekorektnog trenda čemu je dokaz film »Mlađa punoljetnica« (2011.) u kojem je ponovo surađivala sa redateljem filma »Juno« Jasonom Reitmanom. Diablo Cody napisala je scenarij i za film »Rock kraljica« (2015.) redatelja Jonathana Demmea u kojem je glavnu ulogu igrala trostruka osckarovka Meryl Streep.

Trenutno u našim kino dvoranama gledamo film »Tully« redatelja Jasona Reitmana. To je četvrti njegov film nastao prema scenarijima Diablo Cody. Jason Reitman je inače sin poznatog filmskog redatelja Ivana Reitmana. Filmovi Diablo Cody i Jasona Reitmana su nešto između Hollywooda i Sundancea. Film prati mladu majku Marlo koju glumi dobitnica Oskara Charlize Theron.

Marlo jedva preživljava iz dana u dan uz troje djece, od koje je jedno novorođenče... Charlize Theron je već glumila u filmu »Mlađa punoljetnica« koji je napisala Diablo Cody, a režirao Jason Reitman. Uz Charlize Therom glume i Mackenzie Davis, Mark Duplass i Ron Livingston. Theron je za ovaj film nabacila nekih 22 kilograma kako bi postala Marlo, dakle još više nego za glavnu, Oskarom pozlaćenu ulogu u filmu »Čudovište« za koju se bila udebljala oko 15 kilograma.

Diablo Cody je napisala tekst i za mjuzikl »Jagged Little Pill« inspiriran glazbom Alanis Morissette. To kazališno ostvarenje trenutno se prikazuje u American Repertory Theateru u Cambridgeu. Tekst bez čvrste niti vodilje obrađuje teme ovisnosti, silovanja, posvojenja i rodnih pitanja.

DIABLO Cody, pravim imenom Brook Busey rođena 14. lipnja 1978. godine u Chicagu je američka scenaristica, novinarka, književnica, blogerka i – nekadašnja striptizeta. Često je jako provokativna, a scenariji su joj obilježeni seksualnošću. Prije nekoliko godina nazvala je roditelje i javila im da ima jednu dobru i jednu lošu vijest za njih.

Dobra je da joj je upravo izašla knjiga (objavljena i u Hrvatskoj pod imenom »Lutkica«), a o lošoj dostatno govori već sam naslov »Candy Girl – jedna godina u životu jedne netipične striptizete«. Kako objašnjava Candy, odrasla je u jako strogoj katoličkoj sredini i njezinoj obitelji seks je najveći grijeh, te bi puno lakše podnijeli činjenicu da je postala narkomanka.

Studirala je novinarstvo i pravo, a tijekom studija na sveučilištu u Iowi radila je kao DJ na radijskoj postaji. Parodirala je svoj posao daktilografkinje na blogu koji je pokrenula na internetu, ali taj baš nije bio čitan. Sve se promijenilo kada je nastupila kao striptizeta amaterka u noćnom baru u Minneapolisu:

O iskustvu je pisala na blogu »The Pussy Ranch« i imala toliko čitatelja kao nikad dotad. Malo je pisala, malo se bavila poslom striptizete, malo radila na seksi telefonima, sve dok je na ozbiljniju karijeru nije potaknuo agent Mason Novick. I on je slučajno otkrio »Pussy Ranch« i smatrao je da je popularnost bloga dostatan razlog da provokatorica đavolskog imena Diablo pokuša nešto više.

Knjiga »Candy Girl« koju je napisala kad je imala 24 godine postigla je zapažen uspjeh (iako je mnogima bila suviše izravna u opisivanje onoga što se zbiva u noćnim barovima), pa se našla u izboru emisije Davida Lettermana za knjigu godine. Diablo je tada već bila udana (svog prvog supruga, od kojeg je danas razvedena, upoznala je putem interneta) i radila je na scenariju za film »Juno«. Dalje je sve poznato.

Diablo Cody se dva puta udavala. Prvi suprug bio joj je glazbenik Jon Hunt za kojeg se udala 2004. godine, a razvela tri godine kasnije. Za drugog supruga Daniela Maurioa udala se 2009. godine i s njim je u braku i danas. Imaju dvoje djece koja se zovu Marcello i Daniel. U Hollywoodu je vidimo sve moguće. Pitanje je bi li sa takvom biografijom mogla uspjeti u Hrvatskoj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.