Okršaj kuhača

Celebrity Masterchef: O ožujku kreće nova sezona kulinarskog showa Nove TV

Siniša Pavić

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak

U borbu će Ksenija Erker, Jasna Odorčić, Andrea Andrassy, Lana Klinogor Mihić, Ivana Marić, Sementa Rajhard, Mila Elegović, Hrvoje Rupčić, Ricardo Luque, Vlado Kalember, David Vurdelja Baby Dooks, Ervin Baučić te Leon Lučev



ZAGREB S proljeća, negdje u drugoj polovici ožujka, na programu Nova TV kreće druga sezona celebrity inačice kulinarskog showa MasterChef. Titulu najboljeg prve sezone odnio je Luka Nižetić, a 14 kandidata koji će u novu bitku za štednjakom predstavljeni su u petak i to, ni malo slučajno, u hotelu Esplanade. U borbu će Ksenija Erker, Jasna Odorčić, Andrea Andrassy, Lana Klinogor Mihić, Ivana Marić, Sementa Rajhard, Mila Elegović, Hrvoje Rupčić, Ricardo Lique, Vlado Kalember, David Vurdelja Baba Dooks, Ervin Baučić te Leon Lučev.


Novi član žirija


S Nove TV najavljuju drugačiji koncept i nova uzbuđenja. Ono za što se za sada zna da je usitinu novo je treći član žirija MasterChefa, odnosno – članica. Žiri, naime, po prvi put u svom sastavu ima damu, majstoricu kuharstva, šeficu kuhinje hotela Esplande Anu Grgić! Radovan Marčić i Andrej Barbieri s tim su više nego zadovoljni.



Šareno je društvo natjecateljsko, no sve se čini kako ih je redom u show dovela ljubav prema kuhanju. Lana Klingor Mihić tako kazuje: »Kuham dugo i volim kuhati«. Kuhanje joj je, kako reče, relaksacija i opuštanje, jako voli orijentalnu kuhinju, ali znalac je i za puricu s mlincima. Dakako, show je nešto drugo, jer kako kaže, tu tanjur ipak treba iznijeti pred tri vrsna chefa. Hrvoje Rupčić u show je došao a da pojma nema koji mu je koncept, jer televiziju, priznaje, ne gleda. To garantira na njegovom tanjuru možda i ponajviše kreacije i hrabrih pokušaja da sljubi nemoguće. Veli, kad je kuhanje u pitanju, on je podvojena ličnost. Pa dok s jedne strane žmireći zna napraviti pet, šest jela što ih njegova djeca obožavaju, od pohanaca do rizi bizi, s druge strane je sklon smisliti i pokušati sve što se smisliti i pokušati da, recimo kapare staviti u uskršnje pecivo. A kuha odavna, još od osnovne škole i domaćinstva, od one juhe u koju je usuo cijelu vrećicu papra ne znajući kako se taj usuti papar ne vidi jer je potonuo na dno lonca.





– Jako mi je drago da su u žiriju dvoje šefova koji imaju najbolje restorane u Hrvatskoj, odnosno čiji su restorani sigurno među prvih pet. S druge strane posebno mi je drago da je Ana s nama, ne zato što smo muške svinje, nego nam je ljepše i malo smo pristojniji – našalio se Marčić.


A onda je usljedila hvala na račun one koja je kuhati učila od velikih šefova – Yvesa Mattagnea u Bruxellesu i Christiana Lohsea u Berlinu – da bi na koncu postala prva žena na čelu Esplanadine kuhinje. 


– Njena je kuhinja spoja je rafiniranog, nenemetljivog luksuza s malim dodirom rustičnosti. To je njen rukopis, a ne trenutni trend – istaknuo je Marčić.


Novi izazovi i iskustva


Andrej Barbieri je dometnuo kako je lijepo imati u žiriju ženu rafinirane inteligencije, onu čiji su komenatri interesantni i pučni. Ana Grgić je pohvalila dečke iz žirija, a onda istaknula i to kako se veseli novim izazovima i novom iskustvu. Prvi je ovu put da je iskoračila iz kuhinje van pred kamere. Čini se, mogla je to učiniti i prije s obzirom da su je i za prezentacije nove sezone natjecatelji opsjedali tražeći dobar savjet. Logično je bilo pitati gdje se svo ovo vrijeme skrivala!?



Ksenija Erker je ona s najvećim iskustvom. U nje je, kako reče, 40 godina kuhanja. Obitelj je  velika, no priznaje da nitko ne voli svakodnevno kuhati pa tako ni ona. Kaže kako je jedna stvar kuhati hranu ‘za preživljavanje’, a drugo kad doma pozove prijatelje, gurmane, glazbenike i za to se sprema dva dana. Slatko ne voli raditi ni jesti, a u kuhinji je, ističe, baš kao i u svemu drugom, bitna strast. Priznaje o to da joj lošije joj ide prezentacija kod serviranja. S druge strane, show je, ističe, lijepa prigoda za druženje, makar ne sumnja da će štogod i naučiti.



– Nisam se skrivala, već stvarno volim više kuhati. Stvarno sam osoba koja uživa u tom poslu, koja se više voli ‘skrivati’ u kuhinji nego nastupati javno. Iz tog razloga sam ovo i prihvatila, da se nekako oslobodim tog straha od kamere, da pokušam na bilo koji način pridonjeti hrvatskoj gastronomiji i da pomognem kandidatima u njihovom naumima – kazuje Grgić.


Prekuhano, prepečano


Pitamo je, je li ona taj neki dobri duh ovog showa s obzirom s koliko joj veselja kandidati prilaze.


– Nisam dobri duh, nego sam samo pravedna prema njima. Na početku sam rekla da ću svoje kriterije spustiti na minimum i tražiti u njihovim tanjurima bar jedan okus koji mi se sviđa, tako da im dam podršku. Nije mi cilj da ih startu kaznim jer im nešto nije dobro, nego da ih se nešto nauči i da kroz te komentare i iz mojih kritika izvuku pouku – naglašava Grgić.


Nova sezona bi tako mogla biti prilika i gledateljima da čim više nauče. No, koja je to osnovna greška koju generalno naše građanstvo čini kad se štednjak ulovi?


– Prekuhano, prepečano – na to će Grgić.