"Šef slastičarnice" u Zagrebu

Buddy Valastro izabrao najljepšu hrvatsku tortu: Slatka slava Meštroviću, Ninskom i Zdencu života

Siniša Pavić

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Najljepša hrvatska torta po izboru Buddya Valastre je »Kreativna Hrvatska« što su je satkale Lorita Grgičević Klarić i Andrea Sokač!



Buddy Valastro, jedan od najpoznatijih svjetskih slastičara, zvijezda serije »Šef slatičarnice«, te samim tim zvijezda televizijskog kanala TLC na  kojoj se serijal prikazuje, posjetio je u ponedjeljak, makar bilo na kratko, Hrvatsku i Zagreb!


Došao je kako bi promovirao novu osmu sezonu spomenuta serijala koja samo što nije i koji se rado gleda i u nas. No, još je važnije – barem za onih preko 60 dvočlanih slastičarskih amaterskih timova koji shvatili da Buddy dolazi – bilo to da je došao  izabrati ni manje ni više nego najljepšu hrvatsku tortu. Čuli, pa se prijavili u veliku bitku.


U samo finale ušla su tri tima. Tema za finale bila je slobodna, ali uz samo jedan uvjet, da na sebi ima hrvatski motiv. Finale se dogodilo u City Centru One pred više stotina obožavatelja Valastre. Na podiju njih šest slastičarki – nijedan muški tim se prijavio nije – i tri sjajne torte: ona koja je predstavljala dvorac Trakošćan, slatki prikaz Plitvičkih jezera te torta insprirana ponajviše radom Ivana Meštrovića na kojoj je bilo i Grgura Ninskog i Zdenca života, a onda i maslinova drva i poskoka što je drvo obavio i pletera u podnožju.




Presudile su na koncu nijanse, afinitet publike koja je glasnim pljeskom nagradila po njima najbolji uradak te Valastro koliko god da mu je bilo teško. Jer, kako reče i prije finala: »Ove dame su sjajne, razina njihove vještine je visoka«. A najljepša hrvatska torta po izboru Buddya Valastre je »Kreativna Hrvatska« što su je satkale Lorita Grgičević Klarić i Andrea Sokač!  


– Kreativnost, samo kreativnost! – kazale su nam po proglašenju u isti glas pobjednice.


Koji sat prije samog finala Valastro je izišao i pred novinare. Antonija Blaće bila je konferansije, a iako vremena nije bilo puno blagoglagoljivi Buddy ipak je otkrio neke zanimljivosti iz svog života. Ponajprije se zanimljivim čini otkriće da je njegov poočim porijeklom naš čovjek sa Suska! Pače, kako to veli simpatični Buddy, velika je Hrvatska kolonija u njegovu New Jerseyju, a njemu se čini da su tamo svi Hrvati baš sa Suska. 


– Moji najbolji prijatelji su Hrvati. Jeo sam u njihovim kućama. Hrana je slična talijanskoj. Uvijek se osjećam kao da sam doma. Bilo gdje da odem osjećam se blizak Hrvatima – priznao je Valastro.


Čuo je on i da su Hrvatske plaže nevjerojatne, poželio jednom posjetiti našu obalu, a kako reče zadnjih pet šest godina se u SAD-u puno može čuti o hrvatskom turizmu, poglavito od onih koji su Hrvatsku posjetili.


Sama njegova karijera počela je stažiranjem uz oca koji mu je bio i ostao idol. Surađivao je s njim, a onda se pokazalo da je uspješan u izradi slastica.


– Volim ono što radim. Tome dugujem sav svoj uspjeh. Treba pronaći strast, svoj posao iz snova. Tada se može baš sve – poručuje Valastra.    


Kazao je on i da je njemu svaki klijent jednak, bio slavan ili ‘običan’ čovjek. Istaknuo je kako je sam sebi najveći kritičar, rekao kako za njega ne postoji nemoguće. Nije onda ni čudo da se baca u koštac s najčudnijim prohtjevima kupaca i da je radio začudne torte poput vampirske.


I u osmoj sezoni kolači su fokusu, primjerice veliki zmaj koji riga vatru. Ali osma sezona nastavlja i dalje priču o obiteljskoj tradiciji, odnosima s klijentima i čudnovatim slastičarskim izazovima od kojih ne bježi nikad Valastro.