Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. listopada 2019.
TV novinarka

Ana-Marija Vuković: Poznata novinarka otkriva kako uspješno spaja novinarski i majčinski "posao"

Ana-Marija Vuković: Poznata novinarka otkriva kako uspješno spaja novinarski i majčinski "posao"
Ana-Marija Vuković: Poznata novinarka otkriva kako uspješno spaja novinarski i majčinski "posao"
Autor:
Objavljeno: 3. lipanj 2018. u 12:20 2018-06-03T12:20:06+02:00

Kad sam kao djevojčica odlučila da želim biti novinarka, nisam još znala koje bi područje voljela pratiti. Kasnije su se afiniteti nekako usmjeravali prema kulturi ili sportu. Drago mi je da je to na kraju bio sport

Jedno od najprepoznatljivijih lica sportske redakcije Nove TV svakako je Ana-Marija Vuković. Uz Novu TV je od njenih početaka, a ljubav prema sportu gaji od djetinjstva.

Već ste 15 godina dio tima Nove TV. Možete li vjerovati da je toliko vremena prošlo? Kako biste opisali vrijeme provedeno na ovoj televiziji?

– Istina, kad čujem 15 godina zvuči jako puno, ali zapravo je proletjelo prilično brzo. Puno se toga dogodilo u tom razdoblju i mislim da su upravo te godine – između 30-ih i 40-ih – ključne za sazrijevanje svake osobe, što privatno, što poslovno. Puno se toga promijenilo i u poslu na Novoj TV. Krenulo se s radom na televiziji koja je tek bila počela stvarati svoj identitet u informativnom programu, a u to vrijeme bilo je nezamislivo da će neka informativna emisija ikada biti gledanija od Dnevnika javne televizije.

No, nakon 15 godina tržište izgleda potpuno drugačije – naš je Dnevnik, zajedno sa sportom, već devetu godinu najgledanija informativna emisija i naravno da smo svi, koji smo u tome sudjelovali od početka, jako ponosni. Nije uvijek bilo lako, ali rad i trud koji smo zajedno uložili itekako se isplatio.

Dio ste najgledanije informativne emisije. Nosi li to određenu odgovornost?

– Mislim da bez obzira na gledanost, svatko tko radi u bilo kojoj informativnoj emisiji nosi veliku odgovornost ili bi je barem trebao uvijek biti svjestan. Nikada neću zaboraviti savjet koji mi je, kao mladoj novinarki, dala moja tadašnja mentorica Milka Babović. Pripremala me je za prijenose klizanja i odvela me do prozora u redakciji s kojeg su se vidjele zgrade i TV antene na njima. »Vidiš ove antene? Uvijek budi svjesna da u svakoj toj kući možda sjedi osoba koja zna više od tebe o klizanju. Prema tome, dobro se pripremi, a ako u nešto nisi sigurna, šuti i ne lupetaj!« Iako se od tada medijsko tržište uvelike promijenilo, osnovni postulati novinarstva nisu, i mi ih se kao redakcija držimo. Činjenica da imamo najgledanije minute u državi samo nas dodatno obvezuje na odgovorno i vjerodostojno izvještavanje.

Pazimo se uzajamno

Kako izgleda jedan vaš prosječan radni dan?

– Obično se ustajem prije 7 kako bi kćeri pripremila doručak i gablec za školu, a na poslu sam oko 8:30. Ujutro se s kolegama nalazimo na prvom kolegiju i dotad već imamo »draft« sadržaja sporta za taj dan. Sportske vijesti treba pripremiti za sve informativne emisije u danu, a kada ovaj novinarski dio završi, za mene kreće onaj drugi posao, majčinski.

Jeste li oduvijek sanjali da postanete sportska novinarka?

– Kad sam kao djevojčica odlučila da želim biti novinarka, nisam još znala koje bi područje voljela pratiti. Kasnije su se afiniteti nekako usmjeravali prema kulturi ili sportu. Drago mi je da je to na kraju bio sport.

Malo je sportskih novinarki na hrvatskim televizijama, čuvate li jedna drugoj leđa?

– Naravno da smo u vrlo korektnim, rekla bih normalnim poslovnim odnosima, no, ništa manje ili više nego s muškim kolegama.

Uz vas je u sportskoj redakciji i Anita Kajtazi Roth, paze li kolege na vas?

– Recimo da se pazimo uzajamno. Imamo sjajnu atmosferu u redakciji, svi smo dobri prijatelji i suradnici i podržavamo jedni druge. Kod nas vlada jedna zaista zdrava i poticajna atmosfera. I drago mi je da je i Anita u redakciji, ipak mi imamo neke zajedničke teme o kojima ne možemo diskutirati s muškim dijelom (smijeh).

NIKADA ME NIJE ZANIMAO SHOWBIZZ

Velika vam je želja intervjuirati Davida Beckhama. Zašto? Mislite li da ćete jednog dana uspjeti u svojoj nakani?

– Recimo da je to samo jedna od želja. Ona, koja svakodnevno ispunjavam, je da našim gledateljima i dalje donosimo točne, provjerene informacije i dvije strane priče o kojoj izvještavamo. Oni to prepoznaju i nagrađuju nas svojim povjerenjem.

Znači li to da vas pomalo zanima i showbizz scena? Biste li se snašli i u tom sektoru?

– Ne, nikada me nije zanimao showbizz. Beckham je za mene prvenstveno nogometna zvijezda, ali zanimljiva kroz mnogo segmenata, zbog čega bi i bio zanimljiv za intervju.

Šest vas je u glavnom timu. Kako se slažete? Družite li se i privatno?

– Kao tim funkcioniramo stvarno izvrsno i mislim da kvaliteta našeg finalnog proizvoda dolazi, između ostalog, i iz naše uigranosti. Radim s iznimnim profesionalcima s kojima se mogu družiti i privatno - sve u svemu, bolje kolege ne bih mogla poželjeti.

Kako dijelite zadatke? Koji su vaši afiniteti?

– Dnevni zadaci se dijele prvenstveno prema dnevnom rasporedu, a onda i prema afinitetima. Ja uglavnom pratim neke problemske priče koje su često povezane s raznim nepravilnostima u sportu, ali volim i napraviti priču o sportovima koji kod nas nisu tzv. veliki sportovi.

Novi izazovi

Izjavili ste da je cilj promijeniti sportsku scenu na bolje. To radite odabirom tema koje drugi ne žele ili se boje obraditi. Jeste li uspjeli promijeniti bar neki segment na hrvatskoj sportskoj sceni?

– Istina je da ne bježimo od škakljivih tema koje su često isprepletene s politikom i takve priče obično radimo u suradnji s našim urednicima i novinarima koji prate politiku. Informacije se dijele i često neku temu pratimo i kroz sport i kroz minute u prvom dijelu Dnevnika. Jedna od takvih priča bio je i kamp na Sveticama. Po toj smo priči »jahali« mjesecima i nismo od nje odustajali. Na kraju je HNS odustao od projekta, no za nas ta priča nije gotova - i dalje pomno pratimo hoće li gradonačelnik Bandić izvršiti obećanje dano atletičarima. Za sada tamošnji klinci i dalje treniraju trčeći po razrovanoj stazi jer radova i dalje nema.

Biste li voljeli da Nova TV da još veći prostor sportskom programu?

– U ovih 15 godina Nova TV je radila ozbiljne i zahtjevne sportske projekte. Od utakmica Lige prvaka, utrka svjetskog skijaškog kupa, košarkaških utakmica, rukometnih kvalifikacija i naravno MMA borbi i boksa koje vrlo često možete vidjeti u našem programu i na našem portalu GOL.hr. Mi jesmo televizija koja voli sport i uvjerena sam da ćemo u istom smjeru ići i u budućnosti. Sportska redakcija je uvijek spremna na nove izazove.

Kako provodite svoje slobodno vrijeme? Bavite li se sportom?

– Volim ga provoditi s obitelji pa tako često rolamo po Jarunu, a ja redovito vježbam sa svojim trenerom koji ponekad misli da me sprema za Olimpijske igre (smijeh). Ne mogu zamisliti život bez treninga i raznih sportskih aktivnosti, ali i odlazaka u kino i kazalište, kao i druženja s prijateljima.

Poznati se i po čestim promjenama frizura. Ima li tu neka posebna priča?

– Kad jednom shvatite da kosa raste, onda se i ohrabrite eksperimentirati s njom. Ja sam to shvatila prije 20 godina, a srećom, moja frizerka me potpuno kuži i uvijek smišlja nešto novo da mi ne bude dosadno.

DVA NOVINARA U RUSIJI

Pred nama je Svjetsko prvenstvo u nogometu. Na koji način će ga pratiti sportska redakcija Nove TV? Koja će biti vaša zaduženja?

– Pratit ćemo ga vrlo intenzivno kroz sve naše informativne emisije. U Rusiji će biti dvije novinarske ekipe – Saša Lugonjić, stacioniran u kampu reprezentacije, te Vlado Boban koji će reprezentaciju dočekivati u gradovima u kojima će nastupati. Osim javljanja uživo i sjajnih reportaža koje pripremamo s lica mjesta, imat ćemo i posebno tehnološki atraktivnu analizu utakmica koju će u zagrebačkom studiju raditi Milan Stjelja i njegov gost sukomentator. No, ovo će biti iznenađenje pa neću otkrivati previše detalja.

Nisam shoppingholičarka

Koliko vremena uopće trošite na tipične »ženske« zanimacije, šminku, kupnju odjeće i obuće, kave s prijateljicama?
– Malo. Nisam baš neka shoppingholičarka, a kupujem uglavnom online. Po trgovinama više hodočastim s Hanom, a ako i zamislim da ću kupiti nešto sebi, obično to na kraju završi shoppingom za nju. Isto i sa šminkom, privatno je koristim vrlo malo. Što se kava s prijateljicama tiče, i one žive tempom sličnim mome pa se više čujemo telefonom nego što se uspijemo uhvatiti uživo.

Vi ste se u sport zaljubili zahvaljujući svome ocu. Jeste li vi svoju ljubav prema sportu prenijeli na svoju Hanu?

– Jesam, i to vrlo uspješno. Ona obožava sport, tako da ju često nađem pred televizorom kako gleda neki sportski prijenos. I ona je sportašica, trenira taekwondo i uživa u svim benefitima koje donosi bavljenje sportom. Drago mi je zbog toga jer fizička aktivnost ima jako veliki utjecaj na našu psihu i zdravlje općenito, a toga ljudi, nažalost, često nisu svjesni.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.