Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. rujna 2019.
Projekt

Svjetsko priznanje: Fotoreportaža Opatijca Petra Kürschnera među sto najboljih na svijetu

Opatijac Petar Kürschner je i veliki zaljubljenik u otok Cres / Snimio M. ANIČIĆ
Opatijac Petar Kürschner je i veliki zaljubljenik u otok Cres / Snimio M. ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 29. lipanj 2016. u 7:09 2016-06-29T07:09:00+02:00

Po pozivu instituta GIFT iz Hong Konga da napravim fotoreportažu, odabrao sam gospođu Vesnu Jakić s otoka Cresa, koja između ostalog uči djecu filcanju od creske vune i tradicionalne zanate te ih na taj način uči o očuvanju prirode, kulture i tradicije otoka, objašnjava Petar Kürschner

Opatijac Petar Kürschner, mlađi, poznati fotograf, snimatelj i ton majstor, dobio je značajno priznanje za svoj rad. Naime, njegova je fotoreportaža odabrana među sto najboljih na svijetu u projektu »The Other Hundred«, čiji su medijski pokrovitelji CNN, BBC News, New York Times, Aljazeera, The Guardian i Forbes. U ovom projektu su sudjelovali fotografi iz više od 120 zemalja s oko 1.000 visoko kvalitetnih reportaža. Petar Kürschner je jedini odabrani autor iz Hrvatske.

– Po pozivu instituta GIFT iz Hong Konga da napravim foto-reportažu, odabrao sam gospođu Vesnu Jakić s otoka Cresa, koja između ostalog uči djecu filcanju od creske vune, tradicionalne zanate, itd., te ih na taj način uči o očuvanju prirode, kulture i tradicije otoka. Na takav način također pridonosi i očuvanju ovaca koje su jako bitne za bioritam otoka Cresa, s obzirom da je ovaca na otoku sve manje. Tekst i fotografije će biti objavljenje krajem godine u knjizi »The Other Hundred«, te prikazane diljem svijeta, rekao je Kürschner.

Uz Opatiju, koja je njegov grad, Kürschner je i veliki zaljubljenik u otok Cres.

– Ovo je treći veći projekt preko kojeg predstavljam otok Cres svijetu. Prijašnja dva projekta su dva dokumentarna filma za francusku/njemačku TV ARTE, »Küstenparadies Kroatien« te »Secret World of Herbs«, kojem će premijera biti ove godine. Na navedenim projektima sam radio kao production manager, researcher i fotograf, dodao je Kürschner koji kao freelance fotograf zadnjih desetak godina radi za razne strane časopise kao što su Der Spiegel, Le Monde, GEO saison, GEO special, L'Express te Cosmopolitan.

– Posljednjih nekoliko godina radim i kao production manager, istraživač i fotograf za dokumetarne filmove francusko/njemačkog TV-a ARTE. Prije svega toga sam radio kao ton majstor, što mi je zapravo i struka, pojasnio je Petar Kürschner koji je sudjelovao i na brojnim izložbama, a njegove se autorske fotografije nalaze i u stalnom postavu UNESCO-vog muzeja u Parizu. Osvajao je i vrijedne nagrade tijekom dosadašnje karijere pa je tako osvojio treće mjesto na foto natječaju Europske unije povodom 50. obljetnice potpisivanja Rimskog sporazuma i više prvih mjesta na foto natječajima raznih magazina.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.