Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
26. ožujka 2019.
Najvažniji filmski rekvizit u svijetu

Crvene cipelice iz "Čarobnjaka iz Oza" idu na dražbu

Crvene cipelice iz "Čarobnjaka iz Oza" idu na dražbu
Crvene cipelice iz "Čarobnjaka iz Oza" idu na dražbu
Autor:
Objavljeno: 23. rujan 2011. u 8:31 2011-09-23T08:31:10+02:00

LOS ANGELES Par crvenih cipelica koje je Judy Garland nosila u filmu "Čarobnjak iz Oza" za tri mjeseca idu na dražbu i očekuje se da će biti prodane za dva do tri milijuna dolara (od 11,1 do 16,6 milijuna kuna).
Radi se o jednom od četiriju preživjelih parova cipelica korištenih u slavnom filmu i vjeruje se da ih je Judy Garland u ulozi djevojčice Dorothy nosila u sceni u kojoj triput lupi petama kako bi se vratila kući u Kansas pri kraju filma.
Dražba će biti održana 16. prosinca u organizaciji aukcijske kuće "Profiles in History" u Los Angelesu. "Ovo je najvažniji filmski rekvizit u svijetu. Nema ništa slavnije. Te cipelice su jedan od najvećih postojećih elemenata pop kulture", kaže vlasnik aukcijske kuće Joe Maddalena.
Jedan par cipelica korištenih u "Čarobnjaku iz Oza" čuva se u muzeju Smithsonianu u Washingtonu, drugi je u rukama privatnog kolekcionara, a treći je ukraden iz muzeja Judy Garland u Minnesoti i ne zna se gdje je.
Ovaj četvrti poznati par pronađen je na skladištu MGM-a 70-ih godina.
Cipele na sebi imaju oznaku #7 Judy Garland i u odličnom su stanju, izuzev malih ogrebotina na potplati, vjerojatno nastalih tijekom snimanja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka