Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Drugačiji pogled

Catherine Deneuve na meti napada zbog peticije o "slobodi udvaranja"

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. siječanj 2018. u 9:50 2018-01-15T09:50:09+01:00

Francuska glumica Catherine Deneuve, potpisnica pamfleta o »slobodi 'udvaranja'« koje je izazvalo žestoku polemiku u Francuskoj kao i u inozemstvu, rekla je da preuzima odgovornost za taj tekst istodobno se ispričavajući »jedino« žrtvama seksualnog uznemiravanja.

»Pozdravljam bratski sve žrtve groznih djela koje su se mogle osjećati napadnutima tim pismom objavljenim u Le Mondeu, njima i samo njima, se ispričavam«, piše glumica u pismu koje je objavio dnevnik Liberation na Internet stranici.

Pismo objavljeno u utorak u Le Mondeu brani »slobodu 'udvaranja'« muškaraca, ocjenjujući je »neophodnom za seksualnu slobodu«, suprotno pokretu rođenom iz afere Weinstein. Iako je tekst potpisalo stotinjak žena, kritike su prvenstveno upućene najslavnijoj među potpisnicama.

»Catherine Deneuve i ostale francuske žene pripovijedaju svijetu kako ih je prikrivena mržnja prema ženama lobotomizirala do točke s koje nema povratka«, kazala je glumica Asia Argento koja je optužila američkog producenta Harveyja Weinsteina za silovanje.

»Doista sam potpisala peticiju. Da, volim slobodu. Ne volim tu karakteristiku našeg doba u kojem svatko misli da ima pravo suditi i osuđivati«, objašnjava Catherine Deneuve koja govori prvi put nakon objave pisma.

Prije tog pamfleta, glumica je već na sebe navukla bijes feministica podržavši Romana Polanskog, optuženog za silovanje.

U Francuskoj su pamflet kritizirale feminističke aktivistice i politički dužnosnici.

Le Monde je također opravdao proteklog vikenda objavljivanje pamfleta u ime »obrane pluralizma ideja«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.