Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
28. siječnja 2020.
Spremni za zagonetke

Riječanin Pero Galogaža vodi hrvatske enigmate na globalnu smotru u Kini

Riječanin Pero Galogaža vodi hrvatske enigmate na globalnu smotru u Kini
Riječanin Pero Galogaža vodi hrvatske enigmate na globalnu smotru u Kini
Autor:
Objavljeno: 9. listopad 2013. u 14:32 2013-10-09T14:32:27+02:00

Favoriti svjetskog prvenstva su reprezentacije Njemačke, Japana i SAD, a naša brojna ekipa se nada ekipnom plasmanu na sredini ljestvice, najavio je aktualni nacionalni pobjednik u zagonetanju i odgonetanju

Nakon više nego uspješnog prošlogodišnjeg svjetskog prvenstva održanog u Kraljevici, točnije u hotelskom naselju Uvala Scott, najznačajnija globalna smotra rješavača zagonetki i sudoku majstora održat će se uskoro u Pekingu. Riječ je o 8. World Sudoku Championshipu i 22. World Puzzle Championshipu čiji je početak zakazan za subotu, 12. listopada.

   Znamo da je na prošlogodišnjem prvenstvu u Hrvatskoj oboren rekord jer se ukupno natjecalo više od 150 natjecatelja iz 30 država. Kako se pak očekuje, kinesko bi prvenstvo moglo otići još i korak dalje, pokazati novi organizacijski i općenito natjecateljski napredak u ovim disciplinama, popularno znanim i kao »svjetsko prvenstvo u gimnastici uma«.

   Hrvatska ekipa u Peking kreće u petak, letom preko Moskve. Odlasku u glavni grad Kine prethodilo je natjecanje Hrvatskog zagonetačkog saveza održanog zadnjeg rujanskog vikenda u Osijeku. Taj je događaj u cjelosti obilježio Pero Galogaža, apsolutni pojedinačni pobjednik u oba natjecanja – zagonetanju i odgonetanju – te jedini natjecatelj što je u rješavačkom dijelu natjecanja postigao maksimalni broj od 245 bodova, za jedan bod prestigavši Valtera Kvalića, također poznatog enigmata iz Istre.

Petnaest članova

Galogaža je, kao što je poznato, glavni urednik enigmatske revije Feniks, predsjednik Hrvatskog zagonetačkog saveza, generalni koordinator lanjskog svjetskog prvenstva u Uvali Scott, kao i osoba koja je među prvim Hrvatima, 1994. godine u Kölnu osvojila brončanu medalju u rješavanju odgonetki. S njim smo, s obzirom da je i voditelj hrvatske ekipe koja putuje u Peking, porazgovarali o očekivanjima od skorašnjeg natjecanja.

   Koji hrvatski natjecatelji putuju u Peking?

   – Ekipa je cjelovita, uglavnom uhodana, poznata i s nekih prijašnjih natjecanja, a ukupno broji petnaestak članova. U A ekipi za sudoku se nalaze Goran Vodopija, Zrinka Kokot, Dino Janković i Mario Živković dok su u B timu Manuel Ukota, Petar Štambuk, Sandra Reić-Tomaš te Luka Pavičić. U veteranskoj konkurenciji nastupa Valter Kvalić. Ekipu odgonetača predvode Petar Štambuk, Sandra Reić-Tomaš, Goran Vodopija te Zrinka Kokot, a tu su još i Luka Pavičić te Manuel Ukota. S nama putuje i nekolicina gostiju tako da ćemo biti sasvim brojna ekipa.

   Iako smo se lani u Kraljevici mogli uvjeriti da je teško predvidjeti pobjednike, neke konstante poput maestralnog odgonetača Urlicha Voighta stabilnošću »forme« ne iznenađuju? To su glavni, pojedinačni i timski, favoriti Pekinga?

   – Da Urlich Voight je uistinu konstanta pa ne bi bilo iznenađenje da trijumfira i u Pekingu. Uglavnom favoriti su reprezentacije Njemačke, Japana i SAD. Ono što također treba naglasiti, uvijek ističem da su najveći majstori, mada pomalo u sjeni, sastavljači, zagonetači, a ne odgonetači. Istaknimo stoga da su zagonetke za ovogodišnje svjetsko prvenstvo izradili mađarski majstori enigmatike.

   Kakve su prognoze po pitanju hrvatskih natjecatelja?

   – Ekipno se nadamo plasmanu u sredinu ljestvice, negdje dakle oko petnaestog mjesta. Pojedinačno, najveće šanse za dobar plasman ima Goran Vodopija u sudokuu.

Prijenos natjecanja

S obzirom na recesijska vremena i dalek put, tko vam je pomogao da se domognete Kine?

   – Naš nacionalni savez i rijetki pojedinci poput mog matičnog Novog lista koji je prepoznao značaj odlaska hrvatske reprezentacije u Kinu.

   Što slijedi nakon Pekinga?

   – U Kini će se održati godišnja konferencija, dok bi se dogodine svjetsko natjecanje trebalo organizirati u Velikoj Britaniji. Što se pak tiče redakcije kojoj sam na čelu, Feniksa, 2014. godine slavimo 20. rođendan. Uz niz prigodnih svečanosti, organizirat ćemo i nacionalno prvenstvo, jubilarni 30. SOZAH – Susret zagonetača i odgonetača Hrvatske. Ako bude sve po planu, domaćin će biti hotelsko naselje Uvala Scott koja je lani s velikim uspjehom organizirala svjetski susret sudoku i odgonetačkih majstora. Dodajmo još da svi zainteresirani mogu pratiti natjecanje u Pekingu putem mail adrese http://wscwpc2013.sudoku.org.cn/newstopic.php?id=1 te da natjecanja u sudokuu počinju u ponedjeljak, dok odgonetači nastupaju od srijede. Svim sudionicima svjetskog prvenstva bit će organizirani razgled znamenitosti Pekinga, poput »Zabranjenog grada« i Trga nebeskog mira kao i obližnje atrakcije, jedne od najvećih na Zemlji, Kineskog zida.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze