Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Odlazak cijenjenog strip crtača

Preminuo Ivica Bednjanec, tvorac kultnog Lastana

Preminuo Ivica Bednjanec, tvorac kultnog Lastana
Preminuo Ivica Bednjanec, tvorac kultnog Lastana
Autor:
Objavljeno: 15. veljača 2011. u 19:02 2011-02-15T19:02:26+01:00

Od 1967. godine, puna tri desetljeća, objavljivao je popularnog “Lastana” i serijal “Osmoškolci i genije” u školskom časopisu »Modroj lasti«

ZAGREB – Istaknuti hrvatski crtač i cijenjeni strip-autor Ivica Bednjanec preminuo je danas u Zagrebu u 77. godini, priopćio je večeras  zagrebački nakladnik Školske knjige, d.d.

Ivica Bednjanec je autor popularnih strip-albuma “Jasna i osmoškolci”, “Durica”, “Genije”, “Nježni sport” te je bio klasik hrvatskoga stripa, uz koji su odrastale poslijeratne generacije, ističu u Školskoj knjizi.

Bednjančeva velika produktivnost i želja da uvijek dobro komunicira s publikom u zornoj čitljivosti njegova rada priskrbili su mu epitet “pučkog zabavljača” i autora koji se ponajprije obraća djeci. Od 1967. godine, puna tri desetljeća, objavljivao je popularnog “Lastana” i serijal “Osmoškolci i genije” u školskom časopisu »Modroj lasti«.

Bednjanec je jedan od najkvalitetnijih i najproduktivnijih hrvatskih autora stripa svih vremena. Rodio se u Zagrebu 1934. godine, a diplomirao je na višoj Grafičkoj školi 1962. godine. Prve je stripove objavio 1952. godine. Bavio se i grafičkim dizajnom, a prvu nagradu dobio je 1957. godine za strip »Crveni se šuma«. 

Jednu od zadnjih većih izložbi priredila mu je Galerija Klovićevi dvori u Zagrebu. 

Osebujan talent Ivice Bednjanca cijeloga se života »brusio« u jedinstvenom rukopisu i crtežu, a u nasljeđe nam je ostavio preko 2000 tabli stripa, preko 1000 scenarija, navode u Školskoj knjizi.Posljednji ispraćaj Ivice Bednjanca bit će u petak, 18. veljače, u 13,20  na groblju Miroševac. 

Komemoracija u spomen Ivici Bednjancu obržat će se u ponedjeljak, 21. veljače, u 12 sati u Velikoj dvorani Školske knjige, Masarykova 28,  izvijestila je Sonja Brhanić iz Odnosa s javnošću Školske knjige d.d. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu