Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
22. veljače 2019.
Slavlje u Rijeci

Muzej informatike i starih računala Peek&Poke slavi peti rođendan

Svetozar Nilović Tozo i Željko Bašković / Snimio Silvano JEŽINA
Svetozar Nilović Tozo i Željko Bašković / Snimio Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 13. rujan 2012. u 16:01 2012-09-13T16:01:35+02:00

Raznovrsni program kulminirat će slavljeničkim partyjem i humanitarnim izdanjem Rijeka pub kviza

RIJEKA Peti rođendan ili – prvih pet godina opstanka – riječki će muzej informatike Peek&Poke obilježiti raznovrsnim programom koji će kulminirati slavljeničkim partyjem i humanitarnim izdanjem Rijeka pub kviza.

Tjedan Peek&Pokea započinje ove subote kada će, u razdoblju od 11 do 23 sata posjetitelji moći besplatno razgledati postav muzeja. Besplatni će biti i svi ostali programi od kojih je sljedeći na rasporedu već u ponedjeljak kada će u Peek&Pokeu nastupiti veseli riječki duo Onli Tu, inače prvi bend koji svirao u najmlađem riječkom muzeju.

Dan kasnije muzej će posjetiti grupa studenata iz Hamburga, dok je u srijedu na rasporedu još jedno glazbeno gostovanje. Posjetitelje očekuje druženje uz akustičnu svirku Deana Škaljca i Tomislava Štefanića, bivših članova riječke grupe Grad koja je zadnji nastup održala upravo u Peek&Pokeu. 

   Najavljujući događanja voditelj muzeja Svetozar Nilović Tozo otkrio je da će u četvrtak 20. rujna glazbu proizvoditi grupa Mlat, dok je petak rezerviran za drugo izdanje neobične manifestacije Typewriter Borosana Competition.

U natjecanju će sudjelovati dvanaest dama koje će vještinu tipkanja po pisaćim mašinama demonstrirati u tri kategorije: diktat, brzo pisanje i pisanje na slijepo. Najbolje očekuju vrijedne nagrade, a dodajmo i da će za glazbenu podlogu biti zadužen Smeđi Šećer. Osim toga, tijekom večeri posjetitelji će moći otkriti i kako pomiriti »zaraćene« strane – Računala i Pisaću Mašinu. 

   Sljedeće subote Peek&Poke će proslaviti peti rođendan uz »Birthday Party« i nastup Microslava, rođendansku tortu i projekcije Vazmoslava, odnosno Željka Baškovića koji će analogno pikselizirati muzej i zgradu preko puta.

Program »Tjedan Peek&Pokea« završava 23. rujna humanitarnom akcijom, odnosno posebnim izdanjem Rijeka pub kviza na brodu »Marina«. Sav novac od kotizacije bit će darovan Onkološkom odjelu Dječje bolnice Kantrida. 

   Nakon završetka rođendanskog tjedna, Peek&Poke nastavlja provođenje akcije »Igračke naše ondašnje, svagdašnje…« koja traje do svibnja 2013. godine, a cilj joj je realizacija izložbe i/ili stalnog postava Muzeja djetinjstva.

Više od 25 tisuća posjetitelja

Od otvorenja 22. rujna 2007. godine kroz Peek&Poke je prošlo više od 25 tisuća posjetitelja. Broj muzejskih izložaka s 2000 je porastao na 3500 te i dalje raste zbog čega je Peek&Pokeu potreban novi, veći prostor u kojem bi svi ekponati bili adekvatno izloženi. Od značajnijih aktivnosti u organizaciji Peek&Pokea treba se prisjetiti programa posvećenog spuštanju čovjeka na Mjesec »Peek@Moon - Zaviri na Mjesec«, postavljanja monolita na Korzo, manifestacije Rijeka 2010. i drugih aktivnosti realiziranih unatoč skromnim mogućnostima. Zahvaljujući vrijednoj ekipi entuzijasta iz Peek&Pokea Riječani su upoznali svojeg zaboravljenog sugrađana Roberta Bartinija, znanstvenika, fizičara i konstruktora aviona i oca teorije multidimenzionalnosti. 

Popust

Svi posjetitelji muzeja koji kupe ulaznicu u razdoblju do 23. rujna dobit će 20 posto popusta na narudžbu u Celtic cafeu Bardu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S pet zvjezdica napunite sezonu brzo, lako i jednostavno