Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
17. siječnja 2020.
3. izdanje popularne manifestacije

foto Morska bitka na suhom: Brojni Riječani na trećem izdanju "Battleship Fiume"

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 23. listopad 2016. u 10:36 2016-10-23T10:36:00+02:00

Sunčan dan, raznovrstan program, besplatna vožnja podmornicom »Spužva Bob« , te fora natjecanje i ove je godine okupilo brojne Riječane koji su se došli okušati u nekad popularnoj društvenoj igri

RIJEKA Rijeka voli potapati brodove – dokazala je to i jučer na trećem izdanju natjecanja Battleship Fiume koje je održano na dobro poznatom mjestu – u neposrednoj blizini lansirne rampe u prostoru nekadašnje tvornice Torpedo, a u organizaciji Društva sportske rekreacije Primorje.

Sunčan dan, raznovrstan program, besplatna vožnja podmornicom »Spužva Bob« Mira Kolmanića, te fora natjecanje i ove je godine okupilo brojne Riječane koji su se došli okušati u nekad popularnoj društvenoj igri. A pobjednik?

FO2210ED7
3. izdanje manifestacije Battleship Fiume / Snimio Sergej DRECHSLER

Pobjedu je ove godine izvojevao Albert Sirotich koji je u finalu bio bolji od Darija Kosmića, dok je najljepši papirnati brodić – jer je u sklopu manifestacije održana i radionica izrade papirnatih brodova – izradila mala Megi.

Albert Sirotich tako je jučer nagrađen satom od gramofonske ploče s logotipom Battleshipa Fiume autora Domagoja Uršića Doga, a mala Megi pak satom  u obliku  torpeda s potpisom riječkog umjetnika Ive Matošića.

Baš kao što su organizatori najavili, jučer se brodove potapalo u i na kopnu, ali i u vodi. Dok je na kopnu brodove potapalo oko tridesetak natjecatelja, osmorica ronilaca KPD-a Ina Kostrena natjecalo će se pod morem, a »live stream« njihove igre pratio se na velikom platnu.

U sklopu manifestacije postavljena je i izložba »Whitehead vs Schwartzkopff« Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, koju autorski potpisuje Ivo Mileusnić, a dizajn Tomislav Juretić.  Priča je to o dva konkurenta, Robertu Whiteheadu i Louisu Victoru Robertu Schwartzkopffu, te naravno torpedu i industrijskoj špijunaži odnosno o tome kako je Schwartzkopff upravo u Rijeci pokušao ukrasti Whiteheadove nacrte torpeda što svjedoči  o nekad bogatoj industriji grada na Rječini.

Održana je i prezentacija projekta Riječke industrijske olimpijade koja će biti dio programa EPK 2020. U sklopu tog programa, uz već postojeće potapanje brodova i bacanje papirnatih aviona, razvijaju se različita događanja i natjecanja, a jučer je predstavljena disciplina gađanje u metu štukalnicom.

Održana je i zanimljiva panel-rasprava o riječkoj industrijskoj baštini i o tome treba li je očuvati i kapitalizirati, a sudjelovali su pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar,  pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić, Davor Grandić s Građevinskog fakulteta, te Ivo Mileusnić iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Za glazbeni program tradicionalno je bio zadužen DJ Sale 4 Love, a uz dobru glazbu išla je i dobra zabava, piće i hrana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.