Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 26° 29° 2
18. lipnja 2018.
Fashion Week

Promocija različitosti: Njujorški tjedan mode u znaku borbe za prava manjina

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 13. rujan 2017. u 10:31 2017-09-13T10:31:00+02:00

Halima Aden, djevojka somalskog porijekla rođena u izbjegličkom kampu, a koja se u Ameriku doselila kada joj je bilo sedam godina, postala je prva manekenka koja je pokrivene glave nosila modnu reviju

Humanitarnom modnom revijom sutra, dan ranije nego inače, u New Yorku završava prvi ovojesenski tjedan mode, a modna karavana putuje u Europu gdje već u petak počinje Londonski tjedan mode. Njujorški tjedan mode, čiji je početak obilježio veliki povratak Toma Forda, prošao je u znaku promocije jednakosti i borbe za prava manjina. Dio manjine je i Halima Aden djevojka koja će po mnogočemu biti »prva«.

MDF73782

Prije godinu dana ova 19-godišnjakinja nazvala je Denise Wallace iz izbora za Miss Minnesota i pitala može li sudjelovati na natjecanju ako nosi hidžab.
– Njena slika pojavila mi se na ekranu i moj komentar bio je: Prekrasna je, prisjeća se Wallace.
Djevojka somalskog porijekla osvanula je na naslovnicama kao prva sudionica izbora za Miss koja je nosila hidžab i burkini. Nakon toga postala je prva manekenka s hidžabom koja je potpisala ugovor s modnom agencijom, a sada je postala prva manekenka koja je pokrivene glave nosila modnu reviju.

– Nosim hidžab svaki dan, izjavila je djevojka čije je djetinjstvo obilježio život izbjeglice. Rođena je u izbjegličkom kampu, a u Ameriku je doselila kada joj je bilo sedam. Aden je ove godine već krasila naslovnicu časopisa Allure i postala zaštitno lice za hidžab od trapera koji je proizvela tvrtka American Eagle Outfitters Inc.

MDF79014

Ovosezonski njujorški tjedan mode ostat će upamćen i kao prvi na kojoj su na svim modnim revijama sudjelovale tamnopute manekenke, a Alicia Burke i Mayowa Nicholas bile su najtraženije. Dizajneri su shvatili da potencijalni kupci žele vidjeti kako odjeća stoji i na drugim bojama kože, pa je čak 31 posto modela bilo tamnoputo. Calvin Klein otišao je korak dalje te je na modnu pistu poslao 16-godišnju transrodnu manekenku, a modna marka Chromat angažirala je plus size modele.

MDF75589

Osim različitosti sudionici njujorškog tjedna mode djelovali su humanitarno. Dizajnerica Carolina Herrera u čast žrtava 11. rujna, na čiju je obljetnicu održana i njena revija, odlučila je dati veliku donaciju za njujorške vatrogasce. Uz nju humanitarno je djelovala i losanđeleska dizajnerica Tadashi Shoji, rođena u Japanu, koja je objavila da će njena tvrtka donirati žrtve uragana Irma.

MDF73695

Među stotinjak dizajnera koji su izlagali u New Yorku bila je i pjevačica Rihanna koja je predstavila svoju novu kolekciju za proljeće 2018. za Fenty X Puma.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka