Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Ekskluzivno pravo

Poznati dizajner obuće dobio sudsku bitku: Louboutin jedini ima pravo na korištenje crvenog potplata

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 13. lipanj 2018. u 10:42 2018-06-13T10:42:45+02:00

Poznati dizajner obuće, prvenstveno štikli, Christian Louboutin dobio je sudsku bitku protiv nizozemskog lanca visoke mode Van Haren koji je 2012. godine tužio za kopiranje njegovog prepoznatljivog crvenog potplata koji je prethodno zaštitio autorskim pravom.

Pravna bitka vodila se oko toga uključuje li dizajnerovo autorsko pravo oblik ili boju. Nizozemski brend na Sudu Europske unije pozvao se na uredbu Europske unije prema kojoj oblici ne mogu biti zaštićeni autorskim pravom, a Louboutin je tvrdio da korištenje određene boje na određenoj poziciji može biti zaštićeno autorskim pravom. Sud je jučer odbacio prijedlog vlastitog odvjetnika prema kojem crveni potplati ne mogu biti zaštićeni autorskim pravom. Francuska modna kuća osnovana 1991. godine presudu je dočekala s oduševljenjem.

– Europski sud potvrdio je da se pravna uredba o zaštiti oblika ne odnosi na slučaj Christiana Louboutina. Crveni potplat već se 26 godina povezuje s cipelama ove modne kuće, piše u priopćenju u kojem se dodaje da ne nova odluka suda dodatno ojačala postojeće autorsko pravo slavnog brenda.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.