Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. veljače 2020.
Prava inspiracija

Intervju LJUPKA GOJIĆ MIKIĆ Žena nepogrešivog modnog stila: "Moda mi je obilježila život"

Foto: Jelena BALIĆ
Foto: Jelena BALIĆ
Autor:
Objavljeno: 23. lipanj 2019. u 8:00 2019-06-23T08:00:00+02:00

Popričali smo s našom najuspješnijom manekenkom i pokretačicom popularnog domaćeg modnog brenda o novim poslovnim poduhvatima i njezinoj novoj kolekciji za proljeće/ljeto 2019.

Ljupka Gojić Mikić, naša najuspješnija manekenka i uspješna dizajnerica, majka triju djevojčica i supruga bivšeg nogometaša Mihaela Mikića, jedna je od onih žena koje osvajaju na prvu. Jedna od najbolje odjevenih Hrvatica pokretačica je jednog je od najpopularnijih i najprepoznatljivijih domaćih modnih brendova. Njezin Jolie Petite upravo slavi deset godina postojanja.

Desetu godinu postojanja vašeg modnog brenda Jolie Petite by Ljupka Gojić obilježili ste novom kolekcijom za proljeće/ljeto 2019. koja odiše prepoznatljivim i razigranim duhom brenda, ali pokazuje i zrelost i ozbiljnost. Koja vam je bila misao vodilja u kreiranju nove kolekcije?

– Kroz sve ove godine imamo jednaku misao vodilju – razni stilski smjerovi koji nas uvijek iznova inspiriraju. Od prvog dana filozofija brenda nam je da se nećemo fokusirati na aktualne trendove, tzv. "trendove trenutka", već na ono u čemu te sezone vidimo naše kupce. Sama činjenica da su nam neki od njih "vjerni" od samih početaka, daje nam do znanja da ih već jako dobro poznajemo.

Svejedno, i dan danas nam je njihovo mišljenje jako važno tako da pozorno slušamo što misle o modelima i u čemu najviše uživaju.

01

Koliko vam znači činjenica da su vaše kreacije i ideje osvojile srca tako velikog broja žena?

– S obzirom na to u kakvim smo okolnostima započeli s radom, a u istima godinama i opstajali, još uvijek ne vjerujem da smo tu gdje jesmo (smijeh). Pri tom mislim na rad na relaciji Hiroshima-Zagreb, na sve moje ideje koje su tamo nastajale i na mamine realizacije koje su se ovdje događale. Tako da mi uspjeh, ili kako god se to nazivalo, znači na kvadrat (smijeh).

02Jolie Petite by Ljupka Gojic_4

03Jolie Petite by Ljupka Gojic_15

MODA MI JE OBILJEŽILA ŽIVOT

Kao favorit kolekcije ističe se bijela maksi haljina, »must have« komad kolekcije je haljina Kei, a u kolekciji su i drugi modeli poput udobnih tunika itd... Možete li nam otkriti nešto više o samim modelima?

- Mislim da modeli odišu onom prepoznatljivošću i razigranošću brenda, premda nam kažu da je ovo naša dosad "najozbiljnija", odnosno "najzrelija" kolekcija. Možda zbog toga što je predstavljen samo jedan dio, dok se u showroomu i dalje mogu pronaći naši basic komadi. Nama je bitno da kolekcija obiluje udobnim, ugodnim, prozračnim i nosivim (u svim prilikama, od jutra do mraka) komadima.

04Jolie Petite by Ljupka Gojic_1

05Jolie Petite by Ljupka Gojic_12

06Jolie Petite by Ljupka Gojic_7

Vi ste poznati kao jedna od najbolje odjevenih Hrvatica. Kako vi opisujete svoj modni stil? Koliko se, i je li se, on mijenjao tijekom godina?

– Nekako mislim da mi je moda definitivno obilježila život – od malih nogu (trinaeste godine) profesionalno, a paralelno uz to i privatno. Kroz to razdoblje, od tada do sada, stil mi se sigurno mijenjao, ali ne preko noći i ne drastično.

Zaštitno lice nove kolekcije koja je snimljena u vašem rodnom gradu Zagrebu ste vi sama. Pretpostavljam da vam nije bio nikakav problem stati ispred kamere...

– Pa… (smijeh). Ma nije, jer nemam osjećaj da sam se ikad i maknula ispred kamere. Premda, sve više volim stati i iza kamere.

KĆERI I MODA

Kako s modom "stoje" vaše (dvije starije) kćeri? Imaju li već izgrađene stilove ili nose ono što im vi odaberete?

– Stil Jane i Mile se izgradio u Japanu... Japanci su velike esteti... Samo dok ih vidite u parku s djecom, modno uživate… Budući da je to moj svijet od malih nogu, nije mi bilo teško se prilagoditi njima skupa sa svojom djecom... Učim ih da odjeća ne stvara čovjeka, ali se možemo izraziti kroz nju.

Vaše kćeri Jana Sienna i Mila Amelie nedavno su ostvarile "glavne uloge" u spotu za pjesmu "Iskra" Urbana & 4. Dogodilo se to 23 godine nakon vašeg pojavljivanja u Urbanovom spotu za hit "Astronaut". Koliko je ova (nova) suradnja značila vama, a koliko vašim djevojčicama?

– Meni puno znači već sada, a njima će tek značiti jednog dana. U to sam sigurna, iz osobnog iskustva.

Osoba ste koja osvaja svojom prirodnošću, opuštenošću, zaraznim osmijehom. Doimate se kao vrlo optimistična i pozitivna osoba. Jesam li u pravu? Je li to "rezultat" vašeg karaktera ili stava prema životu? Ili jednog i drugog?

– Mislim da mi je stav prema životu zapravo odavno izgradio karakter. Nikada nisam bila osoba koja stvara drame, živi drame ili uživa u dramama i to je, vjerujte, već "pola zdravlja".

09Jolie Petite by Ljupka Gojic_5

JOLIE PETITE PATISSERIE

Zajedno sa suprugom Mihaelom Mikićem nedavno ste se upustili u još jedan poslovnih pothvat: upravo ste ovog tjedna otvorili slastičarnicu Jolie Petite Patisserie. Kada ste i zašto poželjeli i odlučili otvoriti slastičarnicu?

– Ja sam imala tu sreću (ili nesreću, haha) da se još kao mladi model u Parizu susretnem s francuskim slasticama koje su bile toliko fine da sam bila sigurna da će me koštati karijere (smijeh). Zatim sam imala još veću sreću da iste te slastice (čak i bolje, odnosno "lakše") pronađem i u Japanu, a najsretnija ću biti sada kada ih budu imali prilike kušati i ljudi u Hrvatskoj, odnosno Zagrebu.

Kakve se sve slatke delicije mogu pronaći u vašoj slastičarnici? Nude li se japanski deserti nalik onima u kojima ste uživali tijekom života u Japanu?

– U lokalu planiramo imati desetak vrsta kolača, a neki od njih će se mijenjati ovisno o sezoni. U ponudi će biti tartovi, glazirani kolači, ekleri i kolači na bazi lisnatog i kuhanog tijesta.

08Jolie Petite by Ljupka Gojic_13

Koji je vama omiljeni desert?

– Definitivno tartovi s borovnicama, malinama i jagodama.

Volite li kuhati? Što najradije, najčešće pripremate?

– Obožavam kuhati i pripremati sve osim slastica. Tu stvarno nisam "na svom terenu", ali mislim da sam se dobro snašla i otvorila slastičarnicu i to su svom kvartu, tako da gosti koji mi dolaze na ručak više nikada neće ostati bez deserta (smijeh).

12Jolie Petite by Ljupka Gojic_8

JAPANSKE LEKCIJE

S obitelji ste više godina živjeli u Japanu. Po čemu ćete najviše pamtiti to razdoblje?

– Japan ću pamtiti po svemu... Po prvim koracima svojih cura, vrtiću, njihovim prvim učiteljima, prijateljima koji su mi to ostali za čitav život... Japan nas je obilježio kao obitelj, tamo smo se učili svemu što obitelj treba biti…

Što ste, recimo to tako, naučili od Japanaca?

– Puno toga sam od njih naučila... Ali sam tek s njima naučila koliko nam je lakše živjeti ako znamo kontrolirati emocije. Ne moramo svakom reći što mislimo… Biti pristojni...

A što su Japanci naučili od vas?
– Ja sam svoje Japanke naučila da je ok doći kod mene doma na kavu i ručak (smijeh). Bile su kod mene gotovo svakog dana kad su to naučile (smijeh).

10Jolie Petite by Ljupka Gojic_10

11Jolie Petite by Ljupka Gojic_9

07Jolie Petite by Ljupka Gojic_2

Fotografije: Jelena BALIĆ

ljupka gojić mikić, petite jolie

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.