Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 6
Sutra: 15° 15° 6
18. listopada 2019.
17. izdanje

Do You Speak Fashion: "All stars" na prvoj večeri Portanova Fashion Incubatora

 Foto Dino Spaić
Foto Dino Spaić
Autor:
Objavljeno: 11. studeni 2017. u 9:18 2017-11-11T09:18:00+01:00

Održana je prva večer 17. Portanova Fashion Incubatora - All stars, na kojoj su se osječkoj publici predstavila zaštitna lica ovogodišnje kampanje. KLISAB, Sonja Lamut, Anthony Avangard, Mona Lacko i JAMOI mladi su dizajneri koji su svoju zapaženu karijeru započeli upravo na PFI-u. 

Portanova Fashion Incubator, regionalno najutjecajnijeg natjecanje za mlade i neafirmirane modne dizajnere, otvorila su zaštitna lica kampanje “Do You Speak Fashion“ - KLISAB, Sonja Lamut, Anthony Avangard, Mona Lacko i JAMOI. Oni su mlada i svježa energija na sceni te nositelji novog vala dizajnera koji su osječkoj publici u trgovačkom centru Portanova predstavili nove kolekcije.

    Tomislav Kliškinić i Marko Šabarić, autorski tim iza brenda KLISAB te pobjednici PFI-a 2014. godine, nastavljaju graditi prepoznatljivost svog brenda i reputaciju miljenika publike. Predstavili su novu kolekciju PATCHPATCH koja se poigrava  tehnikom patchworka i istražuje mogućnosti spajanja različitih materijala u jedan komad. Koristeći vunu, štof, krzno, samt, kuhanu vunu, uz tamnije boje i glasne uzorke, te zadržavajući prepoznatljive predimenzionirane komade brenda, Kliškinić i Šabarić usavršili su jesensku kolekciju za koju i sami kažu da je najbliža viziji koja pokreće brend KLISAB.

    Kandidatkinja PFI-a 2011. godine i ove sezone odabrala je upravo osječku publiku da pred njom ekskluzivno predstavi novu kolekciju. Sonja Lamut inspiraciju je pronašla u jeseni koje je njezino omiljeno godišnje doba. Proces stvaranja kreće od želje da napravi komad odjeće koji će dizajnom biti dominantan, pa i nad onim koji ga nosi. Suprotno uvriježenom stavu, Lamut tvrdi da dobro odijelo nosi čovjeka i takvo može služiti kao štit. Dizajnerica je i ove sezone ostala vjerna pastelnom spektru boja, čistim linijama te prostoru koji voluminoznim krojevima gradi između tijela i odjeće.

    Antun Aščić aka Anthony Avangard, finalist 14. Portanova Fashion Incubatora, pokazao je šarenu i veselu kolekciju inspiriranu kultnim likom Grigora Viteza Antuntunom. Još jednom muškom kolekcijom, karizmatični dizajner ponovno je pozvao  publiku da uđe u njegov osebujan modni svijet, pa je goste revije obasuo odjevnim kombinacijama jarkih boja, s točkicama od glave do pete i detaljima koji će sivu jesen zaliti bojom i ozariti osmjehom.

    Prošlogodišnja finalistica ekskluzivno je predstavila novu kolekciju pod nazivom ENERGY koja kanalizira energiju nove generacije koja negira sve štetne društvene pojave, poglavito radikalni nacionalizam koji se i danas uspješno hrani i održava zahvaljujući netalentiranim i/ili nemoralnim političkim akterima na teritoriju Hrvatske i Srbije. Lacko ovom kolekcijom sažima duh generacije koja isijava pozitivan stav i konstruktivnu energiju zdravog i razumnog duha.

    Mlada riječka dizajnerica Mirjana Klepić, koja je pod imenom JAMOI pobijedila na 15. PFI-u, pokazala je novu kolekciju nazvanu Morph Caption. JAMOI se upustila u istraživanje različitih materijala, pa je tako koristila za svoj rukopis prepoznatljivu kožu i pletivo, ali uvela i popelin, nojevo perje, umjetno krzno i različite lepršave transparentne materijale. Kolekcija još jednom ističe Mirjaninu majstorsku izradu dekonstruiranih krojeva i finoću u dizajniranju detalja poput izrezivanja profila lica u koži. Odmičući se od do sada prikazanog i zadržavajući mrak i neodoljivu pomaknutost, JAMOI je ovom kolekcijom zapečatila eklektičnu viziju vlastitog modnog brenda.

    Vrhunac najenergičnijeg modnog događaja sezone je u subotu 11. studenog kada će stručni žiri odabrati pobjednika 17. Portanova Fashion Incubatora i dodijeliti mu titulu najboljeg mladog dizajnera koji će osvojiti novčanu nagradu od 10.000,00 kn i pozivnicu na renomirani BIPA Fashion.hr.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.