Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 1n
Sutra: 24° 27° 2
26. svibnja 2018.
Divlje modne oscilacije u Westgateu

foto Cro-a-Porter: Zašto nitko dovraga ne kaže da su ELFSI precijenjeni, a Linea dosadna?

foto: D.LOVROVIĆ
foto: D.LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 1. travanj 2011. u 18:22 2011-04-01T18:22:01+02:00

Koga briga za pomicanje modnih granica  kad je tu Jelena Rozga? Svi su, naime,  cijelu večer čekali ELFSe i njihovu  kolekciju inspiriranu kraljicama  maturalne zabave, čije je zaštitno lice  splitska pjevačica

ZAGREB  Nakon  početka Cro A Portera u četvrtak,  teško je bilo  zatomiti vapaj: zašto, dovraga, netko već jednom ne kaže naglas da Linea Exclusive nije vrijedna titule prvoklasne dizajnerske kuće, da je dizajnerski dvojac ELFS odveć precijenjen i jaše na par dobrih fora, i da  dizajnerskim podbačajima Jasmine Arnautović nije mjesto uz originalne kreacije modnih kuća MAK, Etna Maar i, osobito, Arileo?

Prva večer  Cro A Porter-a u zagrebačkom Westgateu, pokazala je raznolike kolekcije i divlje oscilacije njihove kvalitete i inovativnosti, a atmosferu je  gusto prožimalo – razočaranje.

Cro-a-Porter foto Denis LOVROVIĆ (13)
Cro-a-Porter/foto: D.LOVROVIĆ

Večer je otvorila proljetno-ljetna kolekcija Linee Exclusive, fokusirana  na romantične i prozračne haljine u svijetlim bojama. Danijeli i Irini  Car kao da se stalno činilo da kreacijama nešto manjka pa su, u smjeru  kontra onome »manje je više« pretjerale s volanima, asimetrijom, variranjem motiva bijele muške košulje, nakaradnim mega-mašnama na  prednjici, neobjašnjivim nadošivenim trokutovima na stražnjici, šljokicama. 

Stara spavaćica iz bakinog ormara

U nevjerici smo trljali oči kad je na pisti osvanula manekenka u kreaciji čiji osnovni dio čini nekakva jednostavna haljina, naknadno  »uljepšana« širokim zavojima koji kao da su izrezani iz stare zavjese. 

Oni koji su odlučili slijepo slijediti modni diktat Jasmine Arnautović,  neka prime na znanje da je okej izvući iz bakinog ormara staru spavaćicu, po mogućnosti s histeričnim cvjetnim motivom, i boraviti u  njoj u javnosti.

Nema veze ako je baka pretila; u ovoj modnoj viziji, ili  halucinaciji (kolekcija je nazvana JetLag, što priziva smućenost nakon  dugog leta) linija tijela se ionako ne poštuje. »Vi ste najslabija karika –  zbogom!« – rekli smo neupotrebljivim kreacijama Jasmine Arnautović.  A vi kako hoćete.

Za dobar dojam što ga je ostavila modna kuća MAK, dijelom su zaslužne druge kolekcije koje su spustile ljestvicu. MAK je demonstrirao  suvislu i zaokruženu priču s lepršavim kombinezonima širokih rukava,  bež balonerima i haljinama u stilu sedamdesetih. 

Dok nismo vidjeli odlične modele Arileo, Etna Maar je bila naš favorit večeri: crno i sivo, s odvažnim, tankim crvenim kožnim remenjem,  asimetrija koja prepoznaje i uvažava linije ženskog tijela, zatim tanke  pruge, veliki našiveni džepovi... Etna Maar je zadivila i načinom prezentacije: umjesto kržljavih manekenki koje izmučeno lelujaju na visokim petama, ovu su reviju nosile – balerine. Hodale su na vrhovima prstiju, u papučicama, i time unijele malo scenske inovativnosti u inače  sasvim jednoličan događaj. 

Udri brigu na veselje

A Arileo? Bračni par Marija i Jurica Pirić zadivili su spojem senzualnog i klasičnog, potenciranjem visokog struka i uskih »Oliva-suknji«,  strogih modro-bijelih pruga i naglašenim faldama koje su odjeći dale  nazubljeni »štih«. Stvarno dobro.

Ali, koga briga za pomicanje modnih granica kad je tu Jelena Rozga?  Svi su, naime, cijelu večer čekali ELFSe i njihovu kolekciju inspiriranu  kraljicama maturalne zabave, čije je zaštitno lice splitska pjevačica.

Razigrana i optimistična – i na momente nepodnošljivo blesava, kao jedna ljubičasta haljina koja izgleda kao svrakino gnijezdo – kolekcija je  sklepana od vedrih suknjica s tilom, ružičastih haljinica i odjevnih  predmeta obilato ukrašenim šljokicama.

Na kraju revije: tulum! Manekenke su još jednom izašle s balonima, dizajneri su pod ruku uzeli Rozgu, na razglas je puštena »Bižuterija« – i udri brigu na veselje. Djevojke  u prvim redovima slatko su pjevušile stihove poput »žena, majka, kraljica«, i večer je bila gotova.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka