Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Kastav Blues Festival

Večeras Belgrade Dixieland Orchestra: 'Kastav ćemo pretvoriti u New Orleans'

Večeras Belgrade Dixieland Orchestra: 'Kastav ćemo pretvoriti u New Orleans'
Večeras Belgrade Dixieland Orchestra: 'Kastav ćemo pretvoriti u New Orleans'
Autor:
Objavljeno: 6. kolovoz 2016. u 12:44 2016-08-06T12:44:54+02:00

Parkirat ćemo naš mali parobrod u čuvenoj riječkoj luci i donijeti atmosferu  sličnoga grada u kome je nastao jazz – New Orleansa, kaže Vladimir Racković, voditelj orkestra

Deveti Kastav Blues Festival što se od 4. do 8. kolovoza odvija u Kostreni, Matuljima, Kastvu, Viškovu i Čavlima, ljubiteljima bluesa dovodi brojne eminentne glazbenike iz zemlje i inozemstva, a među njima i umjetnike okupljene pod imenom Belgrade Dixieland Orchestra, odnosno »dixie« orkestar koji mnogi nazivaju beogradskom umjetničkom institucijom. Na Festivalu ustanovljenom u čast Jerryja Ricksa, jednog od najeksponiranijih predstavnika tradicionalnog bluesa i posljednje živuće veze s tzv. prvom generacijom blues glazbenika, glazbenika koji je 2007. svratio u Kastav i odlučio u njemu provesti ostatak života, Beograđani će zasvirati prvi put. Osnovani su 2001. godine, a na upit zašto baš »dixie« vođa orkestra Vladimir Racković odgovara:

– Potreba svakog umjetnika je da radi ono što je u njegovom okruženju jedinstveno. Tih se godina, a koliko znam ni do današnjih dana, nije pojavio ni jedan orkestar slične orijentacije ne samo u Srbiji, već i šire. Bio je to dovoljan razlog za nastajanje Belgrade Dixieland Orchestra.

Osnivač iz Kaštela

Tijekom posljednjih petnaest godina kroz orkestar je prošlo dosta glazbenika, no glavni idejni tvorac BDO-a bila je trombonistička legenda bivše države. 

– Glavni i idejni, te duhovni tvorac ovog orkestra je stari čuveni ex-Yu trombonist Ljubomir Matijaca, inače rodom iz Kaštela, koji je čitav svoj umjetnički vijek maestralno svirao ovaj glazbeni stil. Od njega sam učio, učio, i naučio pa sad vozim ovaj jedinstveni umjetnički parobrod, eto već punih petnaest godina. Raduje me što će Ljubomiru Matijaci, 11. kolovoza,  na Nišville jazz festivalu, najvećem jazz festivalu u regiji, biti dodijeljena nagrada za životno djelo.

Belgrade Dixieland Orchestra poznat je po široj publici vrlo zanimljivim nastupima.

– Belgrade Dixieland Orchestra je osmeročlani orkestar, prevelik, a samim tim i preskup za male klupske nastupe, pa je naša orijentacija prvenstveno koncertna. Nakon prvih nekoliko godina rada iskristalizirala se potreba da orkestar postane jedinstven pokretni muzej povijesti jazza, nesumnjivo najvažnije kulturološke tvorevine 20. stoljeća. Tako su naši solistički koncerti postali svojevrsna kulturno-obrazovna manifestacija namijenjena ne samo ljubiteljima jazza, već najširoj mogućoj slušalačkoj populaciji. Koncertni koncept »Tako je nastao jazz« vremenom je postao poznat širom Europe. Evo, baš krajem listopada »nosimo« ga i u Švedsku.

Osim toga, sudjelovanje na glazbenim festivalima je druga osnovna poslovna djelatnost Belgrade Dixieland Orchestra.

– Točno, tim povodom smo gosti i u Rijeci, odnosno Kastvu, čemu se posebno radujemo. Naše pojavljivanje publici uvijek predstavlja nešto posebno, upravo zbog vrlo rijetkog pojavljivanja sastava ove vrste. U Rijeci sam bio na desetke puta, čak sam krajem osamdesetih dva mjeseca svirao u Opatiji. Iz tog vremena nosim najljepše dojmove.

Večer koja obećava

Iza sebe Belgrade Dixieland Orchestra ima bogatu diskografiju. Svaki album je pomno smišljan, a ideja vodilja je kod svih šest bila ista.

– Do sad smo objavili čak šest albuma. Da, ideja je ista, a glasi – sa starih, povijesno važnih umjetničkih djela skinuti prašinu. Tih sedamdesetak kompozicija u Srbiji nitko do sada nije snimio. Samim tim je bio izazov. I ostao, jer muzikološko istraživanje nastavljamo i u buduće.
Belgrade Dixieland Orchestru kastavski nastup bit će treće gostovanje u Hrvatskoj. Do sad su svirali u Zagrebu i Dubrovniku. Na upit što postava BDO-a večeras donosi publici na kastavskoj Fortici, Vladimir Racković odgovara:

– Publici Kastav Blues Festivala donosimo najvrednije dragulje iz povijesti bluesa. Posjetitelji će vjerojatno prvi put biti u prilici čuti, primjerice, najstariji ikad zabilježeni blues u povijesti, ili prvi blues ikada snimljen na gramofonsku ploču. Parkirat ćemo naš mali parobrod u čuvenoj riječkoj luci i donijeti dah i atmosferu vrlo sličnog, lučkog grada u kome je nastao jazz, a to je New Orleans! Mi jedva čekamo večerašnji nastup, a nadamo se i publika.

E, pa dakle, svi ljubitelji bluesa i jazza, svi zaljubljenici u svirku koja miriše na New Orleans i odvodi u neka prošla vremena, put kastavske Fortice, pred stage na kojem nastupa Belgrade Dixieland Orchestra. Koncert, kao i svi u sklopu Kastav Blues Festivala, počinje u 21 sat, a ulaz je besplatan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.