Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 4
Sutra: 16° 16° 4
25. travnja 2019.
Fantastičan uspjeh

Valovci i Kaplanovci trijumfirali u Tuzli

Valovci i Kaplanovci trijumfirali u Tuzli
Valovci i Kaplanovci trijumfirali u Tuzli
Autor:
Objavljeno: 6. lipanj 2018. u 10:53 2018-06-06T10:53:40+02:00

Sudjelovali su zborovi i vokalni sastavi iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Poljske i Mađarske, kazala je Doris Kovačić koja je dobila nagradu Čestmir Mirko Dušek za najboljeg dirigenta na horskom šampionatu

RIJEKA Riječki komorni zbor Val, Pjevački zbor mladih Josip Kaplan i Djevojački zbor Pjevačkog zbora mladih Josip Kaplan te njihova dirigentica i umjetnička voditeljica Doris Kovačić ostvarili su fantastičan uspjeh na 3. Međunarodnom horskom šampionatu u Tuzli.
Pohvala za »Primorske napjeve«

RKZ Val je s osvojenih 88,89 bodova osvojio 2. nagradu i ukupno 2. mjesto u kategoriji mješovitih zborova. Osim toga, osvojio je i Nagradu za najbolji nastup ocijenjen od strane publike. Kao drugoplasirani zbor u kategoriji ušao je i u natpjevavanje za Grand prix, u kojem se predstavio jednom skladbom iz natjecateljskog programa (»Jesu dulcis memoria« T. L. de Victorije) i jednom novom skladbom (»Joshua fit the battle of Jericho« u aranžmanu Tomslava Uhlika). Članovima žirija posebno se dopao njihov homogeni zborski zvuk.
U kategoriji mješovitih zborova nastupio je i PZM Josip Kaplan koji je osvojio 91,21 bod i ponio titulu pobjednika svoje kategorije i postao jedini zbor koji je u toj kategoriji osvojio 1. nagradu. Time su zaslužili sudjelovanje na sljedećem horskom šampionatu Lege artis 2019. godine bez plaćanja kotizacije. Usto, osvojili su i Nagradu za najbolje izvedeno zborsko djelo iz razdoblja romantizma, a u natpjevavanju su osvojili i Grand prix kategorije (iz programa su izveli Mokranjčevo djelo »Primorski napjevi«, a od novih skladbi »Ljubav se zove imenom tvojim« u aranžmanu Matka Basare). Žiri na čelu sa srpskim dirigentom Đorđem Stankovićem, posebno je pohvalio izvedbu Mokranjčevih »Primorskih napjeva«. U okviru iste kategorije dirigentica oba zbora, Doris Kovačić, dobila je nagradu Čestmir Mirko Dušek za najboljeg dirigenta na horskom šampionatu.

U kategoriji vokalnih ansambala do 14 članova natjecao se Djevojački zbor PZM-a Josip Kaplan. S osvojenih 91,32 boda pobjednice su kategorije, a ujedno i jedini sastav s osvojenom 1. nagradom u kategoriji. Također su osvojile i besplatno sudjelovanje na Horskom šampionatu Lege artis sljedeće godine kao i Nagradu za najbolje izvedeno suvremeno zborsko djelo te Nagradu za najbolji nastup ocijenjen od strane publike. U natpjevavanju s još dva ansambla osvojile su i Grand prix kategorije. Korepetitorica djevojačkog zbora bila je Judita Plazonić.

210

Eminentni umjetnici

– Ovo je bio prvi put da smo sudjelovali na ovom Međunarodnom horskom šampionatu. Održao se u organizaciji tuzlanskog Gradskog umjetničkog društva Lege artis, a na čelu s predsjednikom Jasminom Hasićem, inače umjetničkim voditeljem spomenutog zbora. Sudjelovali su zborovi i vokalni sastavi iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Poljske i Mađarske. Naši zborovi bili su predstavnici Rijeke na natjecanju. Zahvaljujemo Primorsko-goranskoj županiji na pomoći u realizaciji naših aktivnosti, rekla je Doris Kovačić.

Članove žirija činili su eminentni umjetnici iz područja zborskog dirigiranja i cijenjeni zborovođe: Csaba Kutnyanszky iz Mađarske, Jasenka Ostojić iz Hrvatske, Đorđe Stanković iz Srbije te Marko Vatovec iz Slovenije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka