Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
20. ožujka 2019.
Ljetna shema Hrvatske televizije

Široki spektar žanrova: Svaki tjedan, festival jedan!

Gina Picinić slavila je na MIK-u 2013. / Foto: S. DRECHSLER
Gina Picinić slavila je na MIK-u 2013. / Foto: S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 8. srpanj 2013. u 13:13 2013-07-08T13:13:00+02:00

Snimka finalne večeri MIK-a na programu je 13. srpnja u 21 sat

ZAGREB » Da je programska ljetna shema javnog servisa tanka i nije neka vijest. Nije nam to moralo kazati Programsko vijeće HRT-a, vidi se svakodnevno u programskim vodičima na kraju tiskovina. I nije to ljetno siromaštvo ništa novo ni neuobičajeno, makar je i mrvu veće nego li smo prijašnjih godina navikli. Grijeh bi, međutim, bio kazati kako baš ništa premijernoga neće ovo ljeto biti za gledanje. Bit će festivala, i to taman toliko da bi se dalo kazati – svaki tjedan, festival jedan!

  Prijenosi festivalskih večeri i svečanih otvaranja ponajvećih ljetnih kulturnih priredbi pritom zahvaćaju najširi spektar žanrova, od lakoglazbenog, preko klapskog, do folklora i dramskog stvaralaštva. Na Prvom programu HTV-a u ljetnoj shemi prvi je na redu već 10. srpnja izravan prijenos otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara. Četiri dana poslije, opet u devet navečer, HTV1 izravno će prenositi i Otvorenje 59. splitskog ljeta, da bi 19. srpnja na malim ekranima gledali i Svečanu priredbu 47. međunarodne smotre folklora.

  Na Drugom programu HTV-a je gužva veća. Oživljavanje ljetne shema počelo je sinoć, prijenosom finalne večeri Festival zabavne glazbe Split te pripadajućeg mu show programa Jelene Rozge. Koloplet izravnog prenosa s ljetnih pozornica nastavlja se 20. srpnja, a kamere su u Kaštelima, odakle u naše domove donose Kaštelanski đir 2013. Osiguran je i prijenos finala Festivala dalmatinskih klapa Omiš 27. srpnja, baš kao i onaj festivala Dalmatinska šansona Šibenik što nas čeka 24. kolovoza. Niska festivalska završava taman na vrijeme, prvog rujna, kad smo slikom i tonom na Glazbenom festivalu Slavonije – Požega 2013.

  Svemu spomenutom valja dodati i dva termina za snimku. Klape Gospi Sinjskoj pjevat će u snimci 15. kolovoza, dok je snimka finalne večeri Melodija Istre i Kvarnera na programu 13. srpnja u 21 sat na HTV 2. Pri tom treba biti pošten pa zbog ove snimke HRT pohvaliti, umjesto da ga se brzopleto kudi. Nezgodno se, naime, ove godine potrefilo da finalna večer MIK-a bude baš u dane ulaska Hrvatske u EU. U dogovoru čelnih ljudi MIK-a i HRT-a rješenje se našlo u snimci, na radost i veselje svih poklonika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka