Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1n
Sutra: 9° 9° 1n
19. travnja 2019.
Glazbena diva

Radojka Šverko najavila veliki koncert u Lisinskom: Pet desetljeća života na sceni

Foto PIXSELL
Foto PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 23. travanj 2017. u 7:55 2017-04-23T07:55:00+02:00

Jedna od najvećih diva domaće glazbene scene, pjevačica Radojka Šverko, velikim će koncertom u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u subotu, 6. svibnja obilježiti 50 godina glazbene karijere. U dvorani u kojoj je zadnji samostalni koncert održala sada već davne 1986. godine, ovog puta priprema obljetnički koncert pod nazivom »Život moj«, prema pjesmi koju je za nju napisao naš poznati šansonijer i skladatelj Zvonko Špišić.

– Bez obzira na to gdje nastupam, uvijek štitim dignitet profesije kojoj pripadam već pet desetljeća. Nastupila sam na mnogim svjetskim pozornicama, no iznimna mi je čast što ovu obljetnicu slavim upravo u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s glasovitom Zagrebačkom filharmonijom i Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić, u povodu nastupa rekla je Radojka Šverko koja će publici u Lisinskom izvesti svoje najpoznatije pjesme, no priprema i poneko iznenađenje.

Vjerni suradnici 

Poznata umjetnica za ovu je prigodu okupila respektabilne glazbenike i višegodišnje suradnike. Zagrebačkom filharmonijom i Zborom Ivan Goran Kovačić ravnat će maestro Alan Bjelinski s kojim surađuje više od dvadeset godina. Uz njega, tu će biti još jedan vjeran suradnik Radojke Šverko, profesor Vladimir Babin, pijanist i vođa njezinog pratećega sastava.

– Moram se pohvaliti da sam pjevačica prva s estrade koja je surađivala s Alanom Bjelinskim i njegovim tadašnjim komornim orkestrom Windstrings. Iznimno mi je drago da su njegov talent prepoznali i drugi. Već dva desetljeća nastupam uz pratnju izvrsnoga pijanista, profesora Vladimira Babina. Mnogo toga smo prošli zajedno. Ne bih mogla zamisliti svoj slavljenički koncert bez ove dvojice prekrasnih glazbenika i prekrasnih ljudi, otkrila je Šverko.

Umjetnički producent koncerta bit će Riječanin Olja Dešić, glazbeni pedagog, aranžer, producent, skladatelj, autor mjuzikala, član Fiumensa, pratećeg benda Nene Belana, poznat po suradnji s brojnim drugim glazbenicima.

– Znala sam da je Olja odličan glazbenik i aranžer, ali kakve je aranžmane za ovaj koncert osmislio, to nisam mogla ni sanjati. Naprosto me njegove orkestracije dirnu do suza, dodala je Šverko.

Bogata karijera 

Naša najnagrađivanija estradna umjetnica bogatu je karijeru službeno započela koncertom na otoku Sveta Katarina kraj Rovinja 1967. godine. Od prvoga trofeja koji je 1969. osvojila na Kanarskim otocima i nagrade za interpretaciju 1970. u Rio de Janeiru, nastupala je i osvajala nagrade diljem svijeta, najčešće izvodeći pjesme Alfija Kabilja.

Radojka Šverko sudjelovala je i pobjeđivala na Splitskom festivalu, Zagrebačkom festivalu, Melodijama Istre i Kvarnera, Krapinskom festivalu... Dobitnica je odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića te tri Porina, tri za najbolju žensku vokalnu izvedbu te onog za životno djelo.

Iako je velik dio publike možda najbolje prepoznaje po uspješnicama mediteranskoga stila kao što su »Kud plovi ovaj brod« i »Lanterna«,ona je tijekom bogate dosadašnje karijere snimala i izvodila razne žanrove: pop, rock, soul, jazz, gospel i world glazbu te surađivala s brojnim autorima i glazbenicima. Dio karijere provela je igrajući glavne uloge u glazbeno-scenskim djelima kao što su rock opere »Gubec beg« i »Grička vještica« i mjuzikli »Jadnici«, »Karolina Riječka« i »Mirakul« te su tako i neki songovi iz tih djela postali dijelom njezinog standardnog repertoara. Manje je poznato kako Radojka Šverko već desetljećima rado i često nastupa u sakralnim prostorima, izvodeći klasičnu glazbu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka