Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 6
Sutra: 18° 18° 6
15. listopada 2019.
U ČAST VELIKANIMA

Porini za doprinos glazbenoj sceni za Vinka Cocu, Miroslava Križića i Krešimira Oblaka

Branko Komljenović, Janja Coce i Davor Križić / Foto: Srđan VRANČIĆ/CROPIX
Branko Komljenović, Janja Coce i Davor Križić / Foto: Srđan VRANČIĆ/CROPIX
Autor:
Objavljeno: 17. lipanj 2014. u 11:48 2014-06-17T11:48:34+02:00

ZAGREB » U Hrvatskom društvu skladatelja jučer su posthumno dodijeljene nagrade Porin za životno djelo trojici vrsnih glazbenika koji su svojim radom zadužili hrvatsku glazbenu scenu. Riječ je o Miroslavu Križiću, jednom od najvažnijih promotora jazz glazbe u Hrvatskoj, poznatom trogirskom tenoru Vinku Coci i velikom aranžeru, pijanistu i glazbenom producentu Krešimiru Oblaku. 

   – Križić je veoma važan u području jazz edukacije. Legendarne su njegove jazz tribine kojima je odgojio generacije jazz publike, kazao je poznati glazbeni novinar Davor Hrvoj uručujući Porina Davoru Križiću, Miroslavljevu sinu i talentiranom jazz saksofonistu. 

   O glazbenom putu hrvatske pjevačke legende Vinka Coce – trogirskog Pavarottija – govorio je njegov prijatelj i solist klape Maslina Branko Bubica . 

   – Vinka poznajem od davne 1972. godine, kada smo bili klapski rivali na festivalu u Omišu. Kasnije smo puno surađivali i mogu reći da se radi o karizmatičnom pjevaču koji je publiku ostavljao bez daha. Iako je imao prekrasan, bogomdan glas, Vinko je cijeloga života izučavao glazbu i postao je veliki majstor bellcanta, istaknuo je Bubica. 

   – Nekoliko je antologijskih skladbi koje će generacijama ostati ispjevane sa sjećanjem na njihova prva interpretatora – »Da je meni s tobom kroz Pasike«, »Vilo moja«, »Ribari«,» Mirno spavaj ružo moja«..., smatra Joško Ćaleta s Instituta za etnologiju i folkloristiku. 

   Branko Bradica posthumnog Porina za životno djelo dodijelio je udovici Janji Coce. 

   – Krešimir Oblak, treći laureat, samozatajni je pijanist, aranžer i glazbeni producent, glazbenik koji je samim svojim sudjelovanjem glazbene projekte činio boljima. Ovaj vrsni glazbeni stručnjak surađivao je s nizom renomiranih imena hrvatske pjevačke scene, kazao je Nenad Frangeš iz upravnog odbora Porina te nagradu predao direktoru Menarta Branku Komljenoviću, budući da je Oblakova supruga Zdenka Vučković zbog bolesti bila spriječena prisustvovati dodjeli Porina.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.