Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Zanimljiva skupina

Novosadske Frajle: Kad se žene udruže - kozmos stane

Novosadske Frajle: Kad se žene udruže - kozmos stane
Novosadske Frajle: Kad se žene udruže - kozmos stane
Autor:
Objavljeno: 1. siječanj 2016. u 11:31 2016-01-01T11:31:13+01:00

Jako je važno pomoći ženama koje prolaze kroz teške trenutke suočavanja s činjenicom da su oboljele od raka i zaista je divno da žene svojom snagom mogu pomoći drugim ženama, što financijski, što psihološki

Marija Mirković, Nataša Mihajlović, Jelena i Nevena Buča 2009. godine u Novom Sadu udružile su osebujne vokale, dvije akustične gitare, te smisao za kostimografiju i osnovale jednu iznimno zanimljivu glazbenu skupinu. Dale su si ime – Frajle. Krajem 2015. godine objavile su novi album »B strana ljubavi«. Drugi je to dio njihove priče o ljubavi, nastavak prije dvije godine objavljene »A strane ljubavi«, a i na njemu nastavljaju humanitarnu suradnju s udrugom »Sve za Nju« – album se može kupiti samo u DM trgovinama, a 15 kuna od svakog bit će uplaćeno udruzi posvećenoj borbi protiv raka dojke.

I na novom albumu »B strana ljubavi« nastavljate humanitarnu  suradnju s udrugom »Sve za Nju« koja brine o ženama oboljelima od raka. Kako je došlo do te suradnje?

– Do suradnje s udrugom »Sve za Nju« došlo je preko divnih prijatelja. O Udruzi smo prvi put čule prošle godine kad je i došlo do ideje da se napravi humanitarni koncert i da se dio prihoda tog prvog albuma »Meni trebaš ti« usmjeri ka Udruzi. Divno je to što rade. Mi smo žene i prepoznale smo da treba i da možemo pomoći. Kako nam se cijeli taj projekt svidio, nastavile smo i s albumom »B strana ljubavi«.

Koliko je važna ženska solidarnost u današnje vrijeme?

– U današnje vrijeme važna je svaka vrsta solidarnosti, ženska posebno jer kao što bi rekao jedan naš prijatelj – kad se žene udruže kozmos staje. Jako je važno pomoći ženama koje prolaze kroz teške trenutke suočavanja s činjenicom da su oboljele od raka i zaista je divno da žene svojom snagom mogu pomoći drugim ženama, što financijski, što psihološki, da te žene znaju da imaju nekog pored sebe i da će netko biti uz njih i brinuti o njima. Uz naravno, njihove obitelji.

Jako karakterno različite

Koliko vi skretanjem pozornosti možete pomoći senzibilizaciji javnosti po tako važnom pitanju za žensko zdravlje? Koliko je općenito važno da se medijski eksponirane osobe uključe u ovakve hvalevrijedne akcije?

– Mi kao javne osobe trebamo to raditi. Svaka javna osoba treba to činiti. Treba izabrati jednu društveno odgovornu temu kojom će se baviti i na koju će skrenuti pažnju ljudi i javnog mjenja. Svatko u sebi ima tu vrstu odgovornosti. Jer mi smo možda nekim ljudima idoli, nekima smo primjer i uzor kako se ponašati, neki gledaju što radimo pa rade isto što i mi. Možda netko i ne zna za Udrugu »Sve za Nju«, mada u to ne vjerujemo, ali ne zna da je njima uvijek potrebna pomoć, materijalna, financijska pomoć. Kroz nas i neku našu priču je dosta njih i saznalo za to i moguće da se i na taj način uključe u akciju.

Koliko ste vi solidarne među sobom?

– Mi smo dosta solidarne među sobom. Jako se brinemo jedna o drugoj, i jako pazimo jedna na drugu, posebno pazimo kada znamo da je jedna više ranjiva u nekom periodu – kada joj nije baš dan, tjedan, mjesec. Mislim da je to jedna stvar koja nas drži zajedno i uvijek će nas držati zajedno.

Frajle kao četiri strane svijeta, ističete za sebe. Kako izgleda suradnja četiri ženske osobnosti povezane u jednu skupinu? Koliko ste međusobno različite, a koliko slične?

– Pa mi smo jako karakterno različite. Jedina je sličnost što imamo isti sustav vrijednosti, potičemo iz sličnih obitelji, nekako nam je i djetinjstvo bilo slično u smislu odrastanja i toga kakvi su nam roditelji, ali sve ostalo je jako različito. Jedino je isto što Nevena i Jelena imaju iste roditelje. Ostalo – mi apsolutno ne pijemo istu kafu, ne jedemo istu hranu, ne izlazimo na ista mjesta, ali nekako smo jedna uz drugu počele voljeti ono što ona druga voli. Tako da je to super stvar – vremenom smo neke stvari koje nismo ranije voljele, zavoljele zajedno.

Polovina Frajli je uvijek zaljubljena

Novi album zapravo je nastavak albuma »A strana ljubavi«. Sad je došao red na »B stranu«. Što nam o ljubavi otkrivate na »B strani«?

– O ljubavi na »B strani« otkrivamo jedan nježni dio našeg stvarataštva i osobnosti. Ima dosta balada, za razliku od nekih prethodnih albuma. Pjesme su romantičnije. Naravno, tu je i naš inat i bunt koji imamo u svakoj pjesmi, ali i  neka mala sitna provokacija. Ipak, mislimo da smo sada za »B stranu ljubavi« otkrile jednu romantičnu stranu. To se ljudima sviđa. Valjda su žene suštinski romantične i vole se pronalaziti u romantičnim pjesmama. Ali, zaista ima svega. Nama se album jako dopada, on je simbioza svega što nam se događalo zadnjih godinu, dvije. Ima tema o sretnim ljubavima, o nesretnim, o Sarajevu, postoje pjesme koje pjevamo na francuskom, na španjolskom, suština naših putovanja, naših emocija i sve smo to pretočile u »B stranu ljubavi«.

A kako vi stojite po pitanju ljubavi i srca?

– Mi kada dođemo na granicu i kada nas carinici pitaju imamo li što prijaviti, mi u glas kažemo: »Samo slomljena srca!«. Stojimo dobro – hvala Bogu! Kako koja, kako koji period. Ali barem je jedna polovina Frajli uvijek zaljubljena. Sad koja i kad, to se mijenja s vremena na vrijeme, ali to je minimum koji mora biti zadovoljen – da barem jedna polovina bude zaljubljena kako bi mogle onako lepršavo svirati i nastupati, i biti inspirirane što se tiče koncerata i pisanja pjesama.

Što si želite u 2016.?

– Godina 2015. je bila divna za nas. Divni koncerti su iza nas, novi albumi, početak turneje, nastupi, poznanstva, sve neke lijepe stvari i samo želimo da se to nastavi u 2016. godine. Želimo ispod bora jedan novi auto, veliki, da u njega stanu sve štikle i gitare i sve što treba. Želimo još više putovati, da malo možda osvojimo Europu, da možda odemo i do Japana i Milana  i svugdje gde treba da malo proširimo granice naše muzike i da budemo zdrave da bi sve to mogle, i uvijek, uvijek zaljubljene.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.