Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1
Sutra: 17° 17° 1
25. travnja 2019.
Mikovska karavana na Boduliji

foto MIK 2018. Na prepunom Trgu krčkih glagoljaša slavila Andrina Frletai

Foto Roni BRMALJ
Foto Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 18. lipanj 2018. u 23:57 2018-06-18T23:57:00+02:00

Pobjednička pjesma »Ukradi me« dobila je 206 glasova, drugi su sa 146 glasova bili Voljen Grbac i Matej Prpić, a treća sda 112 glasova Tamara Brusić i Klapa Tić. U ukupnom poretku s 59 bodova vode Voljen Grbac i Matej Pripć, druga je Tamara Brusić i Klapa Tić s 53, a treća Martina Majerle s 51 bodom

KRK Mikovci su nakon pulskog i riječkog nastupa pjevali Krčanima. Na prepunom Trgu krčkih glagoljaša dočekani su, praćeni i ispraćeni gromoglasnim pljeskom, što poznavatelje krčko-mikovskih odnosa niti malo ne iznenađuje jer, Vejani i mikovci prijateljuju još od 1969. godine. 

Krk revijalno

U revijalnom dijelu krčke festivalske večeri nastupile su domaće i mikovske pjevačke snage. Mlađahne Krčanke, učenice OŠ Fran Krsto Frankopan, Paola Šamanić i Ana Lipovac otpjevale su mikovske uspješnice »Otok od zlata«, odnosno »Zami me sobun sakamo«, a mikovci su krčku publiku pjesmom proveli kroz 25 godina »obnovljenog MIK-a«. Davor Tolja otpjevao je pjesmu »Ne bacilaj«, Duško Jeličić Dule svoj »Neverin«, Joso Butorac »Buona Notte«, Gina Picinić pjesmu »Barka lipog imena«, a Tamara Brusić svima poručila »Nigdi ni lipo ko doma«.

Od 2014. godine prijateljuju po »novom modelu«. Naime, mikovska krilatica što je te godine zavladala otokom Krkom, a glasi »Tri za MIK, MIK za svih« zapravo je rezultat dogovora grada Krka, te općina Punat i Malinska – Dubašnica, u kojem stoji da će MIK svake godine pjevati na Zlatnom otoku, te da će ga zajedničkim snagama financirati navedene jedinice lokalne samouprave koje će se rotirati u ulozi domaćina. Lani su mikovci pjevali u Malinskoj, iduće godine će u Puntu, a sinoć na već spomenutom trgu.

A kako je protekla krlčko-mikovska večer? Očekivano – s puno uzajamnih simpatija i druženja. Najprije su mikovci s pjesmom »Dobra vam večer« pozdravili krčku publiku, onda su se ispozdravljali i izdarivali krčki gradonačelnik Darijo Vasilić i direktor MIK-a Andrej Baša, naglasivši tu neraskidivu povezanost jedinog hrvatskog putujućeg glazbenog festivala i Krka, da bi nakon toga večer krenula po mikovskom rasporedu. Red pjesme, red voditeljskih šala i pošalica, puno smijeha i gromoglasnog pljeska.

Nagrade za prste polizat'

Znamo da nije lijepo, a ni pristojno viriti nekome u darove, no ča je tu je – mi smo. Bi bilo bolje da nismo aš smo nakon ča smo pošpijali bili jako, jako nenavidni. Ovako su van Krčani dokončali da će regalat najbolje – prvomu je Darijo Vasilić, gradonačelnik Krka dal nadugo i naširoko cenjen i nagrađivan krčki pršut, drugomu su Marinko Žic, načenik Punta i Robert Anton Kraljić, načelnik Općine Malinska – Dubašnica pripravili pun koš Krka – vino, sir, maslinovo ulje, pršut, a tretemu je direhtor destinacije Otok Krk za tvrtku Valamar Riviera d.d., Mile Pavlica namenil bukaletu z prigodnim natpisom i vinon. Uza se to dobili su još i publikaciju »Krk 25« ka predstavlja Krk va zadnjeh 25 let, od 1993. kada j' Krk konstituiran kod Grad, i to ni se – dobili su i slikovnicu-vodič »Đir po Krku«, ku potpišuju Denis Lešić i Saša Lončarić. Misleli smo da će nagrajeni nagradi malo manje pazit, ma čuvali su jih kod suho zlato. Vranića neće. Bimo i mi.

Pljeskala je krčka publika svim izvođačima, ali glas je mogla dati samo dvjema pjesmama. 

Pa da vidimo kako je glasala Veja! Krčani su najboljom kompozicijom proglasili pjesmu »Ukradi me« (Andrina Frleta – Suzana Blečić – Frane Frleta)) u izvođenju Andrine Frlete, davši joj 206 glasova. S 146 glasova drugo su mjesto osigurali Voljenu Grbcu i Mateju Prpiću i skladbi »Mama, fala ti« (Robert Grubišić – Robert Pilepić – R. Grubišić), a trećeplasirana sa 112 glasova u Krku je bila kompozicija »Lipa pismo moja« (Mirjana Bobuš – Mirjana Bobuš – R. Grubišić) koju je otpjevala Tamara Brusić s Klapom Tić.

Nakon tri festivalske večeri u ukupnom poretku Festivala Melodije Istre i Kvarnera 2018. s 58 bodova vode Voljen Grbac i Matej Prpić. Drugo mjesto i 53 boda pripada Tamari Brusić, a na trećem mjestu s 51 bodom nalazi se Martina Majerle.

F1806BR5
Festival MiK u Krku / Snimio Roni BRMALJ

Večeras karavana pjeva u glavnom gradu Liburnije, na opatijskoj Ljetnoj pozornici, pa tko još nije, nek' požuri po svoju ulaznicu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka