Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
24. siječnja 2020.
Glazbena ČA poslastica

Kreće "mikovska karavana": Večeras na pulskom Forumu starta MIK 2018.

Pod budnim »uhom« direktora Festivala MIK Andreja Baše Nina Fakin, »prateći« i orkestar do savršenstva dovode izvedbu pjesme »Galop« / Snimio Marko GRACIN
Pod budnim »uhom« direktora Festivala MIK Andreja Baše Nina Fakin, »prateći« i orkestar do savršenstva dovode izvedbu pjesme »Galop« / Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 15. lipanj 2018. u 19:14 2018-06-15T19:14:58+02:00

Od danas pa do 23. lipnja mikovska će karavana pjevati u šest gradova diljem Istre i Kvarnera. Počet će u Puli, a 23. lipnja završiti u Poreču. Publici će podariti osamnaest kompozicija i bogat revijalni program kojim obilježava 25. obljetnicu od obnavljanja. Festivalski voditeljski dvojac čini provjereni tandem – Robert Ferlin i Mario Lipovšek

Tko je prvi čuo mikovsku glazbenu ponudu za sezonu 2018? Pa, tko drugi ako ne Botel Marina na kojem je i ove godine obavljena proba orkestra, izvođača i svih onih koji će se penjati na mikovske pozornice u šest gradova diljem Istre i Kvarnera.

Mikovci večeras startaju na pulskom Forumu, potom slijedi pauza zbog nastupa hrvatske reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, potom reprezentacija pauzira, a MIK kreće dalje – u nedjelju je u Rijeci na Trgu Riječke rezolucije, u ponedjeljak 18. lipnja na Trgu krčkih glagoljaša u gradu Krku, u utorak 19. lipnja na opatijskoj Ljetnoj pozornici, pa 20. lipnja na kastavskoj Crekvini, pa onda opet u četvrtak, 22. lipnja nastupa reprezentacija, a MIK odmara, da bi u petak 22. lipnja na porečkom Narodnom trgu mikovci održali generalnu probu, a dan kasnije i završnu festivalsku večer.

Ulaz na mikovske večeri koje redom počinju u 21 sat besplatan je u Puli, Krku i Poreču, a ulaznice koje se mogu nabaviti na www.mojekarte.hr i na ulazu na dan koncerta naplaćuju se u Rijeci, Opatiji i Kastvu.

Revijalni MIK

Točno prije 25 godina, točno 15. lipnja i to u Puli startao je tzv. »obnovljeni MIK«. Odnosno, nakon šest godina pauze mikovci su opet zapjevali. Revijalni dio ovogodišnjeg Festivala bit će svojevrsna retrospektiva tih 25 godina, a ovisno o gradu u njemu će pjevati mikovskoj publici dobro znana i obožavana pjevačka imena – Vesna Nežić Ružić, Duško Jeličić, Davor Tolja, Sergio Pavat, Elio Pisak, Joso Butorac... Uz njih nastupit će i mlade glazbene snage svakog grada domaćina MIK-a.

Osamnaest kompozicija izvest će neki novi mikovski klinci, i neki mikovski iskusnici. Pravi je to spoj mladosti i iskustva. Pratit će ih obnovljeni festivalski orkestar kojemu će ritam davati provjerena sekcija Tonči Grabušić i Damjan Grbac, a orkestar čine i izvrsni mladi glazbenici Mateo Žmak, Zvonimir Radišić i Mario Novaković te ekipa pratećih vokala koja je prošle godine postala uspješni dio mikovske karavane – Nataša Tonković, Marina Mrazovac, Anamarija Martinčić i Jure Kaurloto.

Oni koji će i izvođače, i publiku voditi kroz festivalske večeri su Robert Ferlin i Mario Lipovšek Battifiaca.

Konkurencija MIK-a 2018.

1. NE NOSI ME NA DUŠE Matea Dujmović
(Alfred Šaina -Alfred Šaina - A. Valenčić)
2. RIJEKA KIŠU ZOVE Komfor
(Janko Delinac/Vedran Jakšić - V. Jakšić - Komfor/Davor Tomić )
3. BEZ JUBAVI NI ŽIVOTA Klapa Tić
(Robert Grubišić - Zlatan Marunić- R. Grubišić)
4. UKRADI ME  Andrina Frleta
(Andrina Frleta - Suzana Blečić - Frane Frleta)
5. ISTRIJANKO RUŽO MOJA Luka Basi
(Raay - Robert Pilepić- Raay)
6. DVI ROŽICE  Ženska klapa Hreljin
(Andrej Baša - Ljubica Bestulić Stanković - A. Baša)
7. DAŽ DAŽI  Melanija Purić i Klapa Kaštadi
(Robert Pilepić - Robert Pilepić - Frane Frleta)
8. ZATANCAJMO, ZAKANTAJMO Ausswinkl muzikanti
(Marko Tomasović - Robert Pilepić - Denis Kezele/A. Valenčić)
9. PULA  Erik Balija
(Erik Balija - Daniel Načinović - Mauro Giorgi)
10. KAPETANE MOJ Božidarka Matija Čerina
(Robert Pilepić - Robert Pilepić - Duško Rapotec Ute)
11. JENA LJUBAV  Krešimir Perović
(Aleksandar Valenčić - Mate Balota - A. Valenčić)
12. GALOP Nina Fakin
(Andrej Baša - Daniel Načinović-A. Baša)
13. LA RONDINELLA ISTRIANA Daniel Načinović
(Daniel Načinović - Giuseppina Martinuzzi - A. Valenčić
14. JUBAV VA TEBE Vivien Galletta
(Aleksandar Valenčić - Suzana Blečić- A. Valenčić)
15. LIPA PISMO MOJA Tamara Brusić i Klapa Tić
(Mirjana Bobuš - Mirjana Bobuš - R. Grubišić )
16. ZVONI STARI ZVON  Gina Picinić
(Andrej Baša - Andrej Baša - A. Baša)
17. MAMA FALA TI  Voljen Grbac i Matej Prpić
(Robert Grubišić - Robert Pilepić - R. Grubišić)
18. NA TRSATU  Martina Majerle
(Robert Grubišić - Robert Pilepić - R. Grubišić)

Sistem glasovanja se ne mijenja, a to znači da će mikovske hostese u svakom gradu publici podijeliti petsto glasačkih listića na kojima će publika zaokružiti svoja dva favorita, a glasačka komisija u kojoj se nalaze i predstavnici medija, i predstavnici izvođača sve to zbrojiti i proglasiti najbolje u svakom gradu.

Sve skladbe osvajaju bodove shodno plasmanu te večeri, a ukupan zbroj svih bodova odredit će i ukupan plasman festivala. Najdemokratskiji festival, rekli bi. Naravno, struka će također nagraditi najbolje, a ono što je najvažnije i kako to bude nakon svakog festivala, pjesme će ostati trajno upisane u glazbenu i kulturnu povijest ovog podneblja. I tako već 54 godine.

I što još reći nego – vrijeme je za MIK. Karavana koja broji 93 člana već je na putu za Pulu, gdje večeras nudi pravu glazbenu ČA poslasticu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.