Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 31° 1
Sutra: 25° 28° 1
20. lipnja 2018.
Hrvatica u hramu glazbe

KONCERT ŽIVOTA Riječanka Astrid Kuljanić album prvijenac "Riva" predstavit će u Carnegie Hallu

foto Francesco Moretti
foto Francesco Moretti
Autor:
Objavljeno: 10. rujan 2017. u 11:55 2017-09-10T11:55:21+02:00

Carnegie Hall je jedna od najprestižnijih koncertnih dvorana u svijetu te je iznimna čast da mogu predstaviti svoju glazbenu i umjetničku viziju baš na tom mjestu gdje su nastupali najveći od najvećih svjetskih glazbenika. Nevjerojatno mi je da sam se našla u tom društvu

Astrid Kuljanić, riječku pjevačicu s newyorškom adresom, uskoro očekuje koncert života. Naša cijenjena jazz i world music umjetnica sa svojom će grupom Astrid Kuljanic Transatlantic Exploration Company sljedećeg mjeseca, točnije 24. listopada, u Carnegie Hallu u New Yorku predstaviti njihov prvi album »Riva«. Kako je došlo do organiziranja koncerta u toj poznatoj dvorani, što priprema za taj nastup, kako je provela ljeto i što je čeka u SAD-u otkrila nam je kratko uoči povratka u Veliku Jabuku.

– Dobila sam poziv od New York Artist Managementa koji već godinama surađuje s Carnegie Hallom da napravimo promociju novog albuma »Riva« koji sam snimila prošle godine, a ove jeseni izlazi za njujoršku kuću One Trick Dog Records. Album je moj glazbeni prikaz puta od Cresa do New Yorka, a budući da će glavna promocija biti preko bare, odlučila sam donijeti komadić Cresa u Ameriku. Tako će uz klasičan CD biti izrađeni i cvjetovi od vune s Cresa – koja je na otoku ekološki problem – na kojima će biti naznačena poveznica za download albuma: ovo je prvi put da radimo takvo nešto. Cvjetove je izradila creska udruga Ruta čija je dizajnerica Vesna Jakić napravila i haljinu od creske vune koja je na naslovnici albuma, a nova se upravo izrađuje za sami nastup. CD-e, cvjetove i mnoge druge stvari vezane uz koncert i album već sad se može kupiti i preko PledgeMusic kampanje na adresi www.pledgemusic.com/projects/astrid ili na mojoj web-stranici nakon promocije, www.astrid-music.com.

Velika potpora

Što za vas znači nastup u Carnegie Hallu? Jeste li već imali prilike nastupiti tamo?

– Ovo će biti prvi put da pjevam u Carnegie Hallu i presretna sam da baš za tu priliku nastupam sa svojom glazbom i svojim bendom. Carnegie Hall je jedna od najprestižnijih koncertnih dvorana u svijetu te je iznimna čast da mogu predstaviti svoju glazbenu i umjetničku viziju baš na tom mjestu gdje su nastupali najveći od najvećih svjetskih glazbenika. Nevjerojatno mi je da sam se našla u tom društvu. Ako netko tko ovo čita poželi postati sponzor događaja, to je još uvijek moguće te molim da mi se jave mailom za detalje. Moj mail je info@astrid-music.com.

Imat ćete i goste, koga sve?

– Kako bih što vjernije predstavila glazbeni presjek onoga što radim u ovom trenutku, od istraživanja korijena u hrvatskoj glazbi preko mojih autorskih kompozicija pa do glazbe iz raznih dijelova svijeta koja me fascinira, osim stalnih članova benda Astrid Kuljanic Transatlantic Exploration Company pozornicu ćemo podijeliti i s folklornim društvom Hrvatska ruža iz New Yorka, internacionalnim ansamblom Rosa koji izvodi tradicionalnu vokalnu srpsku glazbu, a oformljen je na Berklee School of Music. Članice sastava su Aleksandra Denda iz Beograda, Shilpa Ananth iz Indije, Tiffany Wilson iz Kalifornije, Valentina Blu Lombardi iz Italije i Eleni Arapoglou iz Grčke. Na koncertu nastupiti i s mojim Asaran Earth Triom gdje nastupam s pjevačicama Anne Boccato iz Brazila i Artemisz Polonyi iz Mađarske, a nastupit će i dvojica instrumentalista iz New Yorka s kojima često sviram: violinist Ben Sutin i saksofonist Elijah Shiffer. Kao što možete vidjeti, društvo je raznoliko jer mene baš privlači istraživanje različitosti, učenje uvijek nečeg novog i spajanje kroz glazbu.

Otkrijte nam nešto više o albumu »Riva« koji ćete predstaviti u Carnegie Hallu.

– Na »Rivi« se nalazi devet pjesama koje su »mish mash« onoga što bi se nazvalo jazz i world music glazbom, makar mene sve manje privlači trpanje glazbe u ladice. Termin world music znači sve i ništa, sva glazba na svijetu je odnekud došla pa bi se tako mogla zvati. Kod nas postoji naziv »etno« koji je malo specifičniji, ali i to je preopćenito za lokaciju izvora, a preusko za opis glazbe, pogotovo autorskih kompozicija. Osim njih, na albumu su dvije obrade creskih i lošinjskih folklornih pjesama u karipskim groovovima te brazilski i jazz standardi u malo pomaknutim interpretacijama, jedna snimka nastupa s korištenjem live elektronike i dva dueta u varijanti glas i kontrabas u kojima smo ogolili do kostura prekrasne kompozicije »Portrait« Charlesa Mingusa i »Wild Is The Wind« Dimitrija Tiompkina. Album će izdati njujorška izdavačka kuća One Trick Dog Records. Osim pjesama s albuma, na koncertu ćemo izvesti i neke kompozicije koje nisu našle svoje mjesto na »Rivi« jer su nastale naknadno: moj prijatelj i pjesnik - pravnik iz Sirije Deeya Alrwishdi napisao je status na Facebooku o nostalgiji za domom u koji se ne može vratiti, a koji je tako rezonirao sa mnom da sam odmah napisala glazbu na njegov status! Ovo je prilika da predstavim i neke naše pjesme koje gotovo uvijek nađu mjesto na mojim nastupima kao što su naša lokalna »Va Opatije« genijalca Danijela Načinovića i prekrasna balada »Što te nema«.

Život na filmu

Tko uz vas čini sastav Astrid Kuljanic Transatlantic Exploration Company  i koliko dugo radite zajedno?

– Astrid Kuljanić Transatlantic Exploration Company oformlila sam prije dvije godine i stalnim nastupima u Astoriji stvorili smo poseban zvuk, pogotovo s obzirom na instrumente u bendu i repertoar. Članovi su Ben Rosnenblum iz New Yorka na harmonici, Mat Muntz i Seattlea na kontrabasu i Rogerio Boccato iz Brazila koji mi je bio profesor na magisteriju, a evo sad nastupa sa mnom. Kako kažu tu – »Only in New York«.

Na koncertu će biti sniman i film. O kakvom se filmu radi?

– Produkcijska kuća Hommage iz Zagreba na čelu s Petrom Milićem odlučila je napraviti dokumentarac o mom putu iz Hrvatske u New York, o glazbi, inspiraciji, utjecajima, koncertima i generalno o životu tu i tamo. Snimili smo već neke kadrove na Cresu od čega je napravljen trailer, a snimanje će se nastaviti ujesen u New Yorku gdje će se zabilježiti glazba i organizacija iza kulisa.

Hvatanje boje

U studenom će biti objavljen i prvi album vašeg Asaran Eart Trija. Što nam možete otkriti o tom materijalu?

– Asaran Earth Trio je specifičan po tome što smo se okupile tri pjevačice iz Brazila, Mađarske i Hrvatske i na repertoar donijele vokalnu folklornu glazbu iz naših zemalja uz koje sviramo i udaraljke. Dakle, zvuk je najosnovniji koji može biti, glasovi i udaraljke, i tako aranžiramo pjesme. Na prošlogodišnjoj europskoj turneji naučile smo kompozicije i iz zemalja koje smo posjetile i još nekih za koje se nadamo da ćemo ih posjetiti u budućnosti pa smo sve to zabilježile na albumu koji će izaći odmah nakon mog samostalnog albuma, nakon čega ćemo otići na turneju istočnom obalom SAD-a.

Uskoro se vraćate u Ameriku. Kako ste kad je glazba u pitanju, proveli ljeto, i što vas – kad je glazba u pitanju, čeka u New Yorku , osim navedenog koncerta i objavljivanja dva albuma?

– Mislim da je to već i previše, dva albuma i promocije, sve odjednom, uz stalne nastupe, privatne učenike, vođenje crkvenog zbora i rad na faksu. Ali tako je uvijek, kad je frka, onda je frka na kvadrat, »non c’e due senza tre« itd. A i ovo ljeto je opet bilo radno: počela sam s koncertom u duu s Matom Muntzom na kontrabasu u Seattleu, nakon čega sam s Asaran Earth Triom otišla na europsku turneju. Nakon toga sam održala koncert u duu i na Cresu u Stanziji Castellani i evo, sad se već naveliko pripremam za promociju. Malo sam se ipak uspjela odmoriti na Cresu jer ove godine nisam organizirala Crescendo Music Festival pa sam uspjela i pocrniti što je za nas jako bitno, uhvatit' i poštenu ribu i skupljat' Petrova uha. Nadam se da će se minuli rad na tenu vidjeti barem do promocije. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka