Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. rujna 2019.
Đavolji bubnjari

Japanski bubnjari Za Ondekoza 19. siječnja u Lisinskom

Foto Arhiv NL
Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 17. siječanj 2014. u 13:50 2014-01-17T13:50:00+01:00

ZAGREB - Japanski bubnjari Za Ondekoza, jedna od ponajboljih bubnjarskih trupa svijeta, gostovat će u nedjelju 19. siječnja u Zagrebu gdje će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog izvesti svoj jedinstveni performance u kojemu objedinjuju posebnost bubnjanja na japanskim taiko bubnjevima s trčanjem i plesom.

Skupina glazbenika koja već desetljećima oduševljava publiku diljem svijeta svojim jedinstvenim nastupima, japanski "Demon Drummers" (Đavolji bubnjari) jedinstveni su u svijetu, i to ne samo po specifičnosti taiko bubnjanja, već prvenstveno po životnoj filozofiji članova: Za Ondekoza predstavlja način života koji se vodi po načelu "trčanje, bubnjanje i ples na Zemlji", a njihovi su nastupi savršena kombinacija umjetnosti i sporta.

Trupu koja u ovoj godini slavi 45 godina postojanja, osnovao je 1969. Tagayasu Den na japanskom otoku Sado, a njezini su članovi od početka živjeli i trenirali zajedno, te stvorili revolucionaran i jedinstven show u svijetu, koristeći kao osnovu taiko bubnjeve.

Svjetski debi, nakon godina vježbanja i definiranja ciljeva i misije, trupa je održala 1975., kada su se članovi nakon trčanja Bostonskog maratona popeli na pozornicu i nevjerojatnom energijom zasvirali bubnjeve. Iz toga se rodila ideja o maraton-turnejama, prva od kojih je počela 1990. a završila nastupom u newyorškom Carnegie Hallu nakon tri godine i 355 održanih predstava te gotovo 15 tisuća pretrčanih kilometara.

Članovi skupine danas žive zajedno u gradu Fujiju u prefekturi Shizuoka u središnjem Japanu, odakle redovito odlaze na maratonske turneje diljem svijeta, uključujući Aziju, Bliski istok i Afriku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.