Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
22. ožujka 2019.
Festival Jazz.hr/jesen

Izvedbe zasnovane na igri, dijalozima i profinjenosti

Izvedbe zasnovane na igri, dijalozima i profinjenosti
Izvedbe zasnovane na igri, dijalozima i profinjenosti
Autor:
Objavljeno: 27. listopad 2014. u 8:08 2014-10-27T08:08:00+01:00

Festival je ponudio dvostruke koncerte u kombinaciji domaćih i svjetskih sastava

Festival Jazz.hr/jesen, u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, od 22. do 25. listopada je u maloj dvorani Lisinski ponudio dvostruke koncerte u kombinaciji domaćih i svjetskih sastava.

  Miro Kadoić Ensemble svojim je nastupom najavio predstojeći album. Miro Kadoić, saksofon i Matjaž Mikuletič, trombon ostvarili su sjajan glazbenički dijalog i emocionalnu fuziju. Blaž Jurjevič, glasovir, Nikola Matošić, kontrabas te bubnjar Matthiass Daneck dinamičkim su rasponima dopunjavali i »prevodili« skladateljske ideje nagrađivanog Kadoića. Poljak Mariusz Bogdanowicz, kontrabasist, skladatelj, glazbeni pedagog i producent sa svojim je kvartetom predstavio osebujnu kombinaciju tradicionalnog zvuka i (post)modernih promišljanja jazza. Sastav Capisconne bio je vidno uronjen u atmosferu skladbi svojeg vođe - gitarista i skladatelja Ivana Kapeca. Trubač i krilničar Paolo Fresu i gitarist Bebo Ferra vodili su dijalog poigravajući se raznim utjecajima u vlastitim kompozicijama. Svoje su instrumente koristili i kao udaraljke, a uz pomoć loopera stvorili su slojeve glazbe s kojima su se poigravali nevjerojatnom lakoćom, što je publika nagradila bogatim aplauzom.

Darko Jurković Charlie je svirao dvije gitare istodobno tehnikom two hand tapping, što iziskuje iznimnu koncentraciju i motoričke sposobnosti. Simultano je prebirao po dvjema gitarama s takvom lakoćom, da se činilo kako mu ruke uopće ne dotiču žice. Oduševio je čistoćom zvuka, virtuoznim te ritmičnim solažama izvodeći osim jazz standarda vlastite skladbe koje su odisale izraženom unutarnjom staloženošću. Flautist Damjan Krajačić, pijanist Matija Dedić, kontrabasist Martin Gjakonovski i bubnjar John Hollenbeck s lakoćom su funkcionirali kao jedno tijelo, komunicirajući glazbom u slobodnom i opuštenom groovu. Krajačić se predstavio kao izuzetno kreativan skladatelj čija glazba, slojevita i promišljena, djeluje opušteno, tečno i delikatno. Denis Razz Adjustable Group je dvoranu ispunio impresivnom masom zvuka. Na repertoaru su bile Razumovićeve skladbe s albuma »For Believers Only«. Festival je zatvorio duo Baptiste Trotignon za klavirom i Minino Garay s udaraljkama koji su publiku proveli glazbenim krajolikom klasike, jazza i latino ritmova.

  Za vrijeme trajanja festivala, u foajeu Male dvorane Vatroslava Lisinskog, publika je imala priliku uživati u izložbi glasovitog poljskog fotografa Mareka Karewicza koji je u pola stoljeća svog rada ovjekovječio vodeće svjetske glazbenike.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka