Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Hari Mata Hari

Intervju Hari Varešanović: 'Romantik? Cijela moja generacija je romantična'

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 7. srpanj 2017. u 17:33 2017-07-07T17:33:00+02:00

Vrijeme u kojem smo radili bilo je romantično i mirisalo je na ljubav. Iz tog divnog ozračja su se morale roditi takve pjesme

Udruga Primorski pijat u suradnji s Ljetom na Gradini u Rijeku donosi glazbenu poslasticu za sve romantične duše i one koji će to tek postati: koncert legendarne sarajevske grupe Hari Mata Hari. Hari Mata Hari je bosanskohercegovački glazbena grupa predvođena pjevačem Harijem Varešanovićem.

Njihove pjesme su među najpoznatijim, najpopularnijim i najprodavanijim romantičnim baladama u bivšoj državi. Hari Mata Hari je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 2006. godine održanom u Ateni s pjesmom »Lejla« koju je napisao Željko Joksimović.

Univerzalni jezik

Nakon sedmogodišnje diskografske stanke, lani ste izdali petnaesti po redu album »Ćilim«. Zašto ste tako dugo diskografski pauzirali? Zašto to ime albuma? Što ste sve utkali u »Ćilim«?

– Ovo mi je jedan od najdražih albuma, možda baš zbog toga što sam ga dugo radio. Prethodni album »Sreća« je tražio puno putovanja, koncerata i raznih promotivnih angažmana. To je trajalo tri, četiri godine i onda nekoliko godina priprema i realizacije novih pjesama. Naziv »Ćilim« mi se učinio nekako najprimjereniji onome što album sam poručuje i odakle dolazi. U »Ćilim« je utkano jedanaest pjesama na jedan novi Hari Mata Hari način.

Pjesma »Staromodan tip« je, kažu, retro britanski pop. Kakav je to spoj bosanskog i britanskog popa?
– Pop je uvijek isti, to je univerzalni jezik glazbenog svijeta, a prirodno je da ja unesem malo bosanskog mirisa.

Imate divne balade. Kažu da ste jedan od posljednjih romantika na ovim prostorima. Godi vam to?
– Mislim da su svi izvođači moje generacije romantici. Vrijeme u kojem smo radili bilo je romantično i mirisalo je na ljubav. Iz tog divnog ozračja su morale da se rode takve pjesme.

Što smatrate vrhuncem svoje dosadašnje karijere? Po čemu biste voljeli da vas pamte?
– To je veoma teško reći. Volio bih da me pamte po novom albumu. Bilo je dosta lijepih trenutaka, lijepih pjesama, velikih koncerata, većih i manjih pobjeda i ja nekako sve to spajam u jedno.

Nije zlato sve što sija

Izgledate jako mladenački, nitko ne bi rekao da ste već dvostruki djed. Jesu li vam obitelj, djeca i unuci možda postali draži od glazbe?
– Nije zlato sve što sija. Ne mislim da je izgled u mojim godinama najvažniji. Postati djed je za mene bio iznenađujući osjećaj prepun novih oblika emocija. Karijera je samo jedan dio života, tako da je čovjek emotivno posvećeniji obitelji nego svemu ostalom. Ipak to daje čovjeku pravi sadržaj i mir.

Na Eurosongu 2006. godine nastupili ste za Bosnu i Hercegovinu s pjesmom »Lejla« Željka Joksimovića. Što mislite o Eurosongu?
– Eurosong je jedan od najboljih i najgledanijih glazbenih događanja na planetu i svake godine je sve bolji i bolji. Predstavljati svoju zemlju je jedan specijalan osjećaj ponosa i dostojanstva, a još kad vas cijela regija osjeća pobjednikom, onda to dobiva specijalnu draž. Mislim da je »Lejla« u Ateni te godine učinila ponosnom cijelu regiju.

Tajna mladenačkog izgleda?
– Možda genetika, možda umjerenost u svemu, tko će ga znati.

Tko su na samom početku bili vaši glazbeni uzori?
– Pa mnogi. Od stranih imena Beatlesi, Queen, Pink Floyd, a od naših Kićo Slabinac, Zdravko Čolić i Bijelo dugme. Kako sam odrastao, tako sam mijenjao idole.

Odakle nakon tridesetak godina karijere stimulans da se nastavi dalje?
– Divno je baviti se glazbom, nečim što si čitavo djetinjstvo sanjao. Kad nešto voliš i kad je to ljubav tvog života, lako je naći stimulans.

Sunovrat estetike

Rekli ste da ste previše stari da biste se dodvoravali publici. Što mislite o stanju na estradi u zemljama regije, o glazbi koja se, uz rijetke iznimke, jako poseljačila?
– Mislim da nakon toliko godina imam pravo raditi ono što volim bez ikakvih komercijalnih predumišljaja i dodvoravanja publici, a iskren da budem, vjerojatno to ne bih ni znao. Estrada? Teško je vladati tržištem tolike godine i ne može ničija glazba biti toliko aktualna da stalno bude u samom vrhu jer se dosta stvari mijenja i u stilu, i u samoj glazbi. Veoma je teško ocijeniti određenu vrstu glazbe, ali je činjenica da postoji izvjesni sunovrat estetike.

Ulaznice

Koncert će se održati u četvrtak 13. srpnja u 21.30 sati, a ulaz za posjetitelje se otvara u 20.30 sati. Ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji  u Vintage baru na Trsatskoj gradini, Dallas Music Shopu i u sustavu mojekarte.hr po cijeni od 80 kuna, odnosno 100 kuna na dan koncerta za stajanje i po cijeni od 50 kuna, odnosno 70 kuna na dan koncerta za stajanje s ograničenim pogledom, odnosno za poziciju na donjoj etaži Trsatske gradine.

Što publika može očekivati od vašeg koncerta 13. srpnja na Ljetu na Gradini u Rijeci?
– To će biti prikaz cijelog opusa Hari Mata Hari. Pjevat ću svoje najljepše pjesme, možda će biti i nekih trenutaka koji neće biti planirani. Svaki koncert donese tako neki drag, neočekivani trenutak koji mu da pečat.

Kako ćete provesti ovo ljeto?
– Malo odmora, malo rada. Manje više kao i sve periode godine. Nisam vezan za fiksni godišnji odmor. To je privilegija umjetnika.

Želite li još nešto reći za čitatelje i čitateljice Novog lista što vas nisam pitao?
– Želim puno sreće i šaljem pozdrave čitateljima i čitateljicama Novog lista. Jedva čekam koncert na Gradini nakon toliko godina. Pozivam vas sve da 13. srpnja dođete na Gradinu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.