Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1n
Sutra: 9° 9° 1n
20. ožujka 2019.
Nastup britanskog dvojca

video Groove Armada u porečkom Byblosu predstavila "Red Light"

Snimio Matjaž Tavčar
Snimio Matjaž Tavčar
Autor:
Objavljeno: 13. kolovoz 2011. u 14:35 2011-08-13T14:35:00+02:00

Projekt "Red Light" 10. lipnja je premijerno predstavljen u Škotskoj na RockNessu, glazbenoj manifestaciji koja je na glasu kao "najljepši festival na svijetu", a 9. srpnja i na novosadskom Exitu

POREČ Oni koji su se nadali da će u petak u porečkom klubu Byblos imati priliku poslušati hitove Groove Armade, one koji se već koju godinu vrte na radio postajama, taj izlazak neće pamtiti kao najbolji provod u životu.  Naime, britanski glazbeni dvojac, Andy Cato i Tom Findlay u Zelenoj su laguni upalili crveno svjetlo, odnosno predstavili su svoj novi projekt nazvan "Red Light" i  novo-stari koncept nastupa što se sastoji od plesnih EP-ja u kojima će prije svega uživati oni koji bi i danas  partijali po napuštenim industrijskim skladištima.

E, stoga su vjerojatno nakon nastupa nezadovoljnima mogli ostati oni koji Groove Armadu poznaju po ležernim, radiofoničnim pjesmama, ali su zato plesači više-manje došli na svoje. 

VIP gosti

Byblos za goste koji se osjećaju kao vrlo važne osobe nudi poseban tretman i veći komfor no što ga imaju drugi posjetitelji. Taj status stiče se unajmljivanjem VIP stola za koji treba izdvojiti najmanje 900 kuna: 150 kuna ide za postavu stola, u što je uključeno i šest bočica raznih bezalkoholnih pića, a potom valja ispuniti još jedan uvjet: naručiti bocu finog alkoholnog pića čija je najniža cijena 750 kuna. Ista ta boca, ako se naruči na šanku s također puno leda, ali bez osobnog konobara, stoji 500 kuna.  VIP gostiju nema pretjerano puno, točnije više ih nema nego što ih ima, a među njima su i oni mlađi,  sportsko odjeveni, ali i gospoda u odijelima kojima iz džepića viri rupčić.

Ni VIP osoba ni "običan", prosječni gost u Byblosu ne može dobiti čašu obične vode osim uz posebno odobrenje. Ako gost slučajno žeđa i želi baš vodu mora izdvojiti 20 kuna za jednu bočicu, a osoblje može i uputiti zahtjev za odobrenjem čaše vode nadređenom kadru.  Stječe se dojam da takav zahtjev nikad nije uslišen. Razlog tomu je što je puno posjetitelja tražilo čašu vode, pa je u klubu Byblos zauzet odlučan i krut stav. Na zahtjeve za vodom odgovara se redom: Ne, ne, ne, ne.

Tijekom dvosatnog multimedijalnog showa Andy i Tom pokazali su da su od sredine devedesetih kad su se upoznali, prvih singlova, zatim albuma prvijenca "Northern Star" iz 1998., pa sve do prošlogodišnjeg "Black Light" i njegovog naličja "White Light",  prošli neki svoj razvojni put da bi se u 2011. vratili, ne u lagunu ma koje boje ona bila, već svojim korijenima, i spomenutim skladištima u kojima je Groove Armada i nastala.

Najviše oni da se novi show sastoji od impresivnih audio i vizualnih efekata, koji su osmišljeni na način da se nikada ne ponavljaju pa je svaki nastup doživljaj za sebe. No, čak i da im se da plus iz zalaganja jer su se za vizualna rješenja nadahnuli Kinectom i  kinetičkom energijom Massive Attack je, primjerice, još 2003. na  100th Window Tour bio puno dojmljiviji. Ipak, treba uzeti u obzir i da se radilo o klupskom koncertu.

Skromno provlačeći pokoji ton i po par riječi iz svojih poznatih uradaka kroz nove mikseve, Andy i Tom mahom mlađu publiku i podosta stranih turista u dobrano popunjenom klubu, učinili su željnima hita, barem jednog jedinog. Kad je za kraj grunuo Superstylin' činilo se da partyju nema kraja.  No, samo se tako činilo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka