Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
28. veljače 2020.
Novi album

FOREST GIIPUJA Damjan Grbac ima novi intrigantni projekt

Foto: Marin Aničić
Foto: Marin Aničić
Autor:
Objavljeno: 19. lipanj 2017. u 9:38 2017-06-19T09:38:50+02:00

Ovo izdanje bit će dostupno ekskluzivno na USB memory sticku te, uz audiosnimku u najvišoj kvaliteti, u posebno dizajniranom drvenom pakiranju donosi čaroliju koncerta u Full HD formatu

RIJEKA Nakon dva predstavljena nosača zvuka »GIIPUJA« i »GERBAZ GIIPUJA«, Damjan Grbac, riječki autor, aranžer i jazz kontrabasist, ponovo je zaintrigirao novim projektom – »Forest GIIPUJA«. Riječ je o originalnom spoju glazbenog, tradicijskog i geografskog u Hrvatskoj, te će na tržištu biti dostupan u jednako jedinstvenom formatu, a njegova prezentacija dogodit će se 19. lipnja u koncertnoj dvorani Hrvatskog društva skladatelja.

Novim projektom u izdanju izdavačke kuće Menart, ovaj glazbenik s diplomom tršćanske jazz akademije Giuseppe Tartini, još jednom na jedinstven način slušatelju predstavlja fuziju jazza i istarske i primorske etno glazbe, ovaj put u jednako jedinstvenom formatu – na USB memory sticku, uz audio snimku u najvišoj kvaliteti, novo izdanje u posebno dizajniranom drvenom pakiranju donosi čaroliju šumskog koncerta u Full HD formatu.

Special edition

Uz audio i video snimke, slušatelj projekt otkriva kroz tekstualne priloge i fotografije ovog sessiona nastalog u nesvakidašnjem ambijentu.
– Izdanje dolazi u formatu posebno dizajnirane CD kutije, što daje jasno do znanja da se radi o glazbenom projektu, i donosi poseban doživljaj ambijentalne glazbe snimljene na samom izvoru, u šumi.

Kao što je i sam projekt vrlo povezan s prirodom i šumom Istre i Primorja, tako su i kutijice napravljene od drva oraha koji je vrlo interesantan materijal i odlično se spaja s projektom, tim više što se radi o drvu iz područja u kojem je i nastala glazba koja je motiv projekta.

Tek nekoliko primjeraka ovog izdanja bit će i u drvu trešnje kao special edition. Na ideji i realizaciji ovakvog projekta svakako moram zahvaliti Igoru Modriću, Tiboru Šehtlu, Gregoru Bogdanoviću, Ivanu Juretiću, Tihomiru Pruši i svima koji su svojim trudom pridonijeli da se isti realizira, objašnjava Damjan Grbac, začetnik ovog iznimnog glazbenog projekta.

Šuma u Parku prirode Učka poslužila je kao pozornica i studio u kojem su, Damjan Grbac (kontrabas), Tonči Grabušić (bubnjevi), Andreas Marinello (saksofoni) i Marko First (violina i sopile), priredili koncert, i sve to audio i video snimili.

Kulturno naslijeđe

– Glazbu smo vratili tamo gdje joj je i mjesto, na samo vrelo inspiracije. Ambijent i zvuk stoljetne šume strahovito je inspirativno djelovao na nas tako da smo skladbe već snimljene na prošlim nosačima, kao i nekoliko novih, odsvirali na posve nov način.

Veseli nas prilika da svo bogato kulturno i tradicijsko naslijeđe Istre i Primorja još jednom predstavimo jezikom suvremenog jazza u novoj, intimnoj atmosferi te svoje zanimljivo putovanje sljedeći ponedjeljak, 19. lipnja, približimo nama dragim ljudima jednim multimedijalnim doživljajem upakiranim u zanimljivo dizajnirano glazbeno izdanje, komentira Grbac.

Po koncertnoj promociji uslijedit će turneja, svojevrsni povratak »Forrest GIIPUJE« u civilizaciju, a poznati su i prvi datumi ove ambijentalne avanture: 23. srpnja u Grožnjanu na Jazz is Back, 1. kolovoza u Kastavu na Kastafskom kulturnom letu, 6. kolovoza u Vrbniku na Ribarnici Jazz Fair, te 16. kolovoza u Umagu na Umag-o jazz & ethno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.