Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 4
Sutra: 16° 16° 4
25. travnja 2019.
Glazbeni festival

Dok'n'ritam: Morana Komljenović u žiriju, "Črni kastavac" u konkurenciji

Foto: Vedran Karuza
Foto: Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 7. lipanj 2018. u 10:45 2018-06-07T10:45:00+02:00

Na Festivalu bit će prikazan i hrvatski dox Tonija Volarića »Pope, vrati se« o Momčilu Popadiću, u festivalskom programu imena »Notabook« naći će se i knjiga »Tvornica glazbe – priče iz Dubrave« Siniše Škarice

RIJEKA Na trećem »Dok'n'ritmu«, jedinom festivalu glazbenih dokumentaraca u Srbiji, što se od 6. do 10. lipnja odvija u Beogradu, Hrvatska ima brojne predstavnike. A bogme i Rijeka, odnosno Kastav. U radu festivalskog žirija sudjelovat će Morana Komljenović, riječka redateljica čiji je film »Posljednjih 100« pobijedio na premijernom izdanju »Dok’n’ritma« 2016. godine. U festivalskoj konkurenciji pak, naći će se film »Črni Kastavac« redatelja Igora Modrića. Modrićev »Črni Kastavac« zapravo je Jerry Ricks, legenda bluesa koji je sve svoje bluzerske ceste odlučio sliti i zaustaviti u malom primorskom gradiću imena Kastav. Priča je to o spoju nespojivog. O miru idiličnog Kastva i buci svjetskih gradova u kojima je Ricks živio i radio, o dva različita mentaliteta, ali i priča o prihvaćanju, prijateljstvu, ljubavi i toleranciji.

Regionalna premijera

Priča o vrhunskom glazbeniku i glazbi koja ruši sve različitosti i jezične barijere. Film je osim u Kastvu, na čijem groblju, po vlastitoj želji počiva Ricks, jedan od posljednjih »delta bluzera«, sniman u Londonu i rodnoj mu Philadelphiji, a eminentni svjetski glazbenici izmjenjujući se sa stanovnicima Kastva pričaju svoju priču o njemu. Prikazivanje na »Dok'n'ritmu« bit će »Črnom Kastavcu« premijerno prikazivanje u regiji, a ljubitelji glazbe osim poslastice na celuloidnoj vrpci, nakon projekcije moći će uživati u nastupu eminentnog svjetskog gitariste Damira Halilića Hala, na čiji je poziv Ricks prvi put i došao u Kastav, i koji je njemu u čast inicirao pokretanje Kastav Blues Festivala, najjačeg festivala te vrste u regiji.

Na Festivalu bit će prikazan i hrvatski dox Tonija Volarića »Pope, vrati se« o Momčilu Popadiću, legendarnom novinaru Slobodne Dalmacije koji je ovaj svijet napustio sa samo 43 godine, a iza sebe je, u ulozi tekstopisca, ostavio impozantan broj eks-Yu pop-rock hitova, kao što su »Da mi je biti morski pas«, »Oprosti mi, pape«, »Skitnica«, »Košulja plava«...

U festivalskom programu imena »Notabook« naći će se i knjiga »Tvornica glazbe – priče iz Dubrave« koja svjedoči o stvaranju najbogatije glazbene arhive na ovim prostorima. Knjigu potpisuje Siniša Škarica, dugogodišnji urednik u Jugotonu i Croatia Recordsu, čije su višedesetljetne bilješke i eseji napokon ovjekovječeni i svojevrsna su čitanka o rođenju Jugotona, od 1947. pa sve do pune zrelosti 1969. godine. Biografija, svojevrsna  čitanka ex-Yu diskografije, približava nam, uz brojne fotografije pjevača i grupa, kultna izdanja ploča i singlica, prvih festivala, začetku rocka na ovim prostorima. Prva knjiga »Tvornica glazbe: Priče iz Dubrave (1947. – 1969.)« objavljena je u nakladi Croatia Recordsa, a očekuju se još dva dijela.

Stilska raznovrsnost

Organizatori napominju da Festival ove godine nosi slogan – Eklektika je naš stil, te da je programski najbogatiji dosad, s »Vrućom robom« iz regije i svijeta, u filmskoj niši koja vješto miksa dva jaka magneta – priču i glazbu. Osim spominjanih hrvatskih predstavnika posjetitelji će moći vidjeti i film o Pankrtu Peri Lovšinu, film »Charlatan Magnifique«, koji vodi kroz intiman svijet glazbene zvijezde Roberta Pešuta Magnifica, te film o životu Mladena Vojičića Tife koji, pored prefiksa sjajnog pjevača, slovi za jednu od najkontroverznijih osobnosti regionalne glazbene scene. Iz Španjolske stiže priča o Hairu Zavali, poznatom i kao Depedro, članu indie-rock benda Calexico. Sve u svemu, stilska raznovrsnost. Za svakog ponešto – od priča o punku, preko popa, beogradske rockabilly scene, do američkog blues »ramblera« Jerryja Philadelphije Ricksa koji je u Kastvu zastao, i zauvijek ostao.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka