Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 3n
Sutra: 1° 1° 3n
20. siječnja 2019.
Denis&Denis u Crkvi

Davor Tolja: »Bjeloglavi« smo, ali još vibriramo u rock ritmu

Foto R. Brmalj
Foto R. Brmalj
Autor:
Objavljeno: 15. listopad 2015. u 8:34 2015-10-15T08:34:52+02:00

Virtualno vizionarstvo riječkoga glazbenika odvelo je  Davora Tolju još 80-tih na vrhove top ljestvica pjesmom »Program mog kompjutera« kad je uz seksepilnu izvedbu Marine Perazić pjesma vrtoglavo uzletjela do kategorije hita. I današnji glazbeni urednici prepoznaju ritam Toljinih skladbi pa nerijetko čujemo stare i nove obrade njegovih pjesama »Voli me još ovu noć«, »Soba 23«, »Ja sam lažljiva«... 

Plodonosni riječki autor  i danas se uz strastvene rifove rado otisne na glazbena putovanja. Ovaj put uhvatili smo ga »na brzaka«, jer gužve na sceni nikad ne nedostaje, a posebice kad se priprema koncert.

– U subotu u klubu Crkva, nakon dužeg vremena, nastupamo ponovo pred riječkom publikom i to nas neizmjerno veseli, ali vjerujte, poslova je sto, iako bi se moglo reći da bi nakon toliko staža  klupski koncert  trebao biti rutina, ali nije – uz smiješak nam odgovora »gužvoviti« ali dobro raspoloženi Tolja.

Skladanje u ciklusima

Ove će subote zahvaljujući najoriginalnijem i najstarijem sastavu Denis&Denis, Marini Perazić i Davoru Tolji, svi koji se zapute u smjeru ovog riječkog kluba moći obnoviti sjećanje na hitove u 100 posto živoj izvedbi.

Marina i Davor nakon niza godina odvojenosti, ponovno su se našli 2012. godine na riječkom Korzu  na novogodišnjem koncertu koji je ujedno obilježio i njihovu 30. obljetnicu od prvog koncerta ovog, nikad zaboravljenog glazbenog dvojca.

– Da, zapjevali smo na tridesetu obljetnicu pred riječkom publikom na Korzu u programu novogodišnjeg koncerta i od tada smo ponovo u kontaktu. Imamo povremene koncerte u regiji, tako da smo u ovih nekoliko godina ponovno obišli sve glavne gradove bivše države i zasad još uvijek držimo ritam od nekoliko koncerata godišnje. Smatramo da nam je to dovoljno i zaista uživamo u tome. Mislim da u glazbi valja znati uživati, a za to nije nužna hiperprodukcija koncerata ili nekih drugih aktivnosti.

Jednako skromno i samokritično, Davor priznaje da i danas sklada, ali  povremeno, u ciklusima.

– Primijetio sam da sam u kreativnim fazama, u ciklusima približno svake dvije godine. Ne volim inzistirati, jer onda to ispadne loše. A što me inspirira? Pa sve, sve iz života! – iskreno govori Davor.

Studijski rad trenutačno mu je u drugom planu, jer priprema live album koji su snimili prošle godine u zagrebačkoj Tvornici kulture, a koji bi se uskoro trebao naći na tržištu.

– Osim ovog novog projekta, u posljednje dvije godine izašla su dva CD-a grupe Denis&Denis. Prije dvije godine izišao je album »Restart« s pjevačicom Ruby Montanari Knez, a sad album »Demo Tapes« na kojem su objavljene demo snimke koje smo Marina i ja snimali u kućnim uvjetima, u stanu na Piramidi, davne 1982. godine.

Dječački snovi

O tome koliko su »zagrebale«, svjedoče i brojne obrade objavljene  na Youtubeu od Filipa Dizdara, Marka Tolja, grupe Detour, klape Libar, Ivane Kindl i Duška Modrinića, kao i  zanimljiv nedavno sklepanog riječkog dvojca Nikite Ivošević i Alena Liverića. 

– Drago mi je uvijek kad kolege zatraže dopuštenje za izvedbu. Bilo je tako i s Nikitom i Alenom. Draga mi je ta obrada, recimo da ulazi u one zanimljivije.

A kako dječački snovi i glazbeni hedonizam nikada ne umiru, Davor Tolja s dečkima povremeno četvrtkom, u okviru večeri udruge LP Rock,  svira na palubi privezanog broda hostela  Marina.

– Nismo mogli odoljeti i morali smo zasvirati negdje sve one pjesme iz naše mladosti! Nazvali smo se Whiteheads (bijeloglavi), jer svi smo se zabijelili, pred penzijom smo, ali još uvijek vibriramo u rock ritmu!  – uz smijeh objašnjava Davor.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka