Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
21. siječnja 2019.
''Dark Moments''

Darko Jurković Charlie: Odličan jazz u odličnom prostoru novog Muzeja u ex Benčiću

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 25. veljača 2018. u 18:46 2018-02-25T18:46:00+01:00

RIJEKA Postoji jaka poveznica između različitih vidova umjetničkog izražavanja i stoga dvorana nedavno otvorenog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u bivšem »Benčiću« i te kako odgovara potrebama za jazz koncert. U potonjoj promociju svog najnovijeg nosača zvuka naslovljenog »Dark Moments« upriličio je poznati riječki jazz gitarist Darko Jurković Charlie zajedno s kontrabasistom Zvonimirom Šestakom i bubnjarom Jankom Novoselićem koji čine Charlie Jurković trio. Koncert je realiziran u sklopu proljetnoga glazbenog ciklusa »Miješalica«, a nazočili su mu brojni štovatelji Charliejevog rada, čija je skladba s najnovijeg albuma »All After All« nominirana za Porin u dvije kategorije, za najbolju jazz kompoziciju te za najbolju instrumentalnu izvedbu. A poslušati ga je došao, uz brojne druge glazbenike i drugi poznati riječki gitarist Damir Halilić Hal.

Strukovne nagrade

Charlie u svom curriculumu bilježi veliki broj prestižnih strukovnih nagrada, a koliko je doista dobar pokazao je nanovo i na ovom koncertu, svirajući na dvije gitare istovremeno te koristeći se tehnikom »two hand tapping«, što je Charliejev zaštitni znak kad je riječ o tehnici sviranja, a što publiku oduševljava. Na koncertu je izveo skladbe s najnovijeg albuma, ali i s prijašnjih nosača zvuka te obrade poznatih jazz i rock standarda. Charlie Jurković trio svirali su: »All After All«, »Oriental Changes«, »Dark Moments«, »Early 70' s«, »Strange Blues«, »Rolling oranges«, a s obzirom na to da Charlie voli slušati i The Rolling Stones, izveo je njihovu skladbu »As Tears Go By«. Darko Jurković Charlie bio je maestralan, a koliko su dobri, pokazali su i njegovi dečki iz trija bubnjar Janko Novoselić i kontrabasist Zvonimir Šestak u svojim solističkim točkama. O tome da postoji i te kako jaka veza između različitih vrsta umjetnosti pokazala je i riječka pjesnikinja Laura Marchig izvevši svoju pjesmu »Dark Moments« na engleskom jeziku, inspirirana Darkovom istoimenom skladbom.

Nakon koncerta, koji je oduševio publiku, razgovarali smo Darkom Jurkovićem Charliejem sa željom da doznamo detalje o tome kako je nastao album »Dark Moments«.
– Premda je album naslovljen »Dark Moments« prema istoimenoj kompoziciji, cijeli album nije mračan. Odlučio sam se za taj naslov jer s godinama ima više takvih »dark momentsa« u životu. Što je i logično s obzirom na to da nas nažalost i roditelji napuštaju.

Duet s Vedranom Ružićem

Govoreći o suradnji te o tome kako nastaju skladbe koje stvara ispričao nam je:

– S Jankom i Zvonimirom odlučio sam zajedno svirati nakon nekoliko zajedničkih suradnji. Sa Zvonimirom sam svirao jedan session prije dvije godine i jako me se dojmio, a s Jankom sam surađivao i na projektu Goran Končar & Darko Jurković Quartet. Nama glazbenicima jako je bitno kako međusobno fukcioniramo i kad sam shvatio da si nas trojica dobro »ležimo«, odlučio sam oformiti trio. Što se tiče samog komponiranja, stvaram kad dobijem neku ideju. Nema pravila. Dogodi se samo od sebe, a nerijetko me inspirira nešto iz moje okoline.
Pitali smo ga i kako mu je bilo svirati u muzeju, na što nam je rekao: – Mogu reći da sam jako zadovoljan što mi se pružila prilika da sviram u Muzeju. Na tonskoj probi isprobali smo sve nivoe, od najtiših do najglasnijih i pronašli smo pravi »sound«. Pokazalo se da je prostor izvrstan za »svirku«, te da bi mu dobro došli zastori jer bi tada zvuk bio još bolji, ali u svakom slučaju prostor je izvrstan za koncertiranje.

Kad je riječ o planovima i novim projektima, Charlie nam je priznao kako je sada najviše koncentriran na promoviranju najnovijeg albuma, ali nam je otkrio i kako u skorašnje vrijeme planira duet s pijanistom Vedranom Ružićem.
– Sve ostalo prepuštam improviziranju, što je za nas jazzere tipično kazao je na kraju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka