Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Dvadeset za »pedeset«

Danas kreće karavana Festivala Melodije Istre i Kvarnera

Festivalski orkestar svira kako Vladimir Babin dirigira / Foto Sergej DRECHSLER
Festivalski orkestar svira kako Vladimir Babin dirigira / Foto Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 17. lipanj 2014. u 10:47 2014-06-17T10:47:22+02:00

U konkurenciji jubilarnog 50. MIK-a naći će se dvadeset kompozicija, a večerašnjim nastupom u Malom Lošinju karavana započinje turneju tijekom koje će pjevati u Malinskoj, Puli, Opatiji, Novalji, Umagu, Kastvu i Rijeci 

RIJEKA » Jučer je riječka luka plesala u ritmu Festivala Melodije Istre i Kvarnera. Ritam joj je davao festivalski orkestar koji je na Botelu Marina s ovogodišnjim »protagonistima« jedinog hrvatskog putujućeg glazbenog festivala uvježbavao repertoar. A MIK-u je danas po 44. put krenuti u tako poznato, a opet tako nepoznato. Krenut' mu je u još jednu glazbenu avanturu, ali i proslaviti 50. rođendan jer, a tko to još ne zna – MIK je rođen 22. svibnja 1964. godine u Rijeci, u zgradi »Teatro Fenice«. Nomadski duh stekao je 1966. otisnuvši se u Pulu. Sadašnje ime dobio je 1969. godine. U svojoj prvoj fazi pjevao je Istri, Kvarneru i pripadajući im otocima od 1964. do 1986. godine, onda utihnuo, da bi 1991. godine na Trgu Grivica, mikovskom večeri čiji je »motor« bila Milka Čakarun Lenac, dao do znanja da opet može. 

  Okrugli rođendan

Da hoće, potvrdio je 1993. godine kad je pod vodstvom spomenute Milke, Andreja Baše, Mirka Cetinskog i Ine Mirkovića opet zaplovio punim jedrima. I doplovio je do jubileja – 50. rođendana. 
  

   MIK će pola stoljeća postojanja slaviti od 17. do 27. lipnja. »Okrugli rođendan« slavit će u sedam gradova i jednoj općini ili već večeras zapjevat će Malom Lošinju, sutra će pauzirati jer i MIK-ovci žele bodriti vatrene na Svjetskom nogometnom prvenstvu, u četvrtak, 19. lipnja mikovska je karavana u Malinskoj, u kojoj organizaciju festivalske večeri uz Općinu Malinska potpisuju Općina Punat i Grad Krk. Uz petak, 20. lipnja u kalendaru MIK-a »piše« Pula, a dan kasnije, 21. lipnja u subotu MIK-ekipa već je u Opatiji bajnoj. U nedjelju, 22. lipnja MIK pjeva »otoku soli«, pjeva u Novalji. Ponedjeljak, 23. lipnja, dan je kad hrvatska nogometna reprezentacija nastupa, a MIK navija. Karavana se opet pokreće u utorak, 24. lipnja i kreće u Umag, da bi 25. lipnja, u srijedu, pjevala Kastvu i to prvi put od obnavljanja ili 24 godine od zadnjeg nastupa. A onda se MIK vraća kući. U Rijeku. U četvrtak, 26. lipnja retrospektivnom večeri ulazi u HNK Ivana pl. Zajca, a večer kasnije na istom će mjestu Rijeci prirediti finalno izdanje. 
  

Pozdrav posadi

Ono što će publici Malog Lošinja, Malinske, Pule, Opatije, Novalje, Umaga, Kastva i Rijeke u jubilarnom izdanju prezentirati je dvadeset novih kompozicija što su ih napisali, komponirali i aranžirali neki novi i neki stari mikovci, a koje će otpjevati isto tako neki publici jako dobro znani interpreti, ali i oni mladi na kojima MIK ostaje. 

   Sve u svemu – MIK pali motore, prethodnica s riječke Delte kreće put Lošinja danas oko podneva, a ostatak sat kasnije. Pa, što reći osim – ravne ceste, mirno more, i pozdrav posadi glazbenog nomada što se zove MIK.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.