Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 26
Sutra: 3° 3° 26
17. prosinca 2018.
Kaleidoskop

Aleksandra Chanik ima novi singl: Još uvijek tražim svoj zvuk

foto:  tinybizz photography
foto: tinybizz photography
Autor:
Objavljeno: 1. prosinac 2017. u 11:41 2017-12-01T11:41:28+01:00

Uživam u svim aspektima glazbe; od glazbenog uredništva nadalje. Skladanje je za mene pojam s kojim se još ne poistovjećujem, to je proces u kojem se tek otkrivam i puštam da me vodi, otkrila je  glazbena urednica na Radiju Rijeka

RIJEKA Nakon prvog singla »Wrong side of your bed« u kojem je gostovao Damir Kedžo, riječka glazbenica Aleksandra Chanik predstavila je svoj drugi singl, pjesmu »Kaleidoskop«.

Aleksandrina je glazbena priča jako zanimljiva: kantautorica je i multiinstrumentalistica te dugogodišnja glazbena urednica na Radiju Rijeci. Završila je produkciju zvuka i glazbe na Sveučilištu u Rijeci, a pjevanje je učila u blues i jazz školi Excelsior Music School u New Yorku kod nagrađivanih glazbenika Renee Manning i Earlea Mclntyrea.

Nedavno ste predstavili prvi singl na hrvatskom, pjesmu »Kaleidoskop«. O čemu govori pjesma?

– Pjesma govori o tome kako nakon padova ponovno ustajati i nikad ne odustati od snova: bez obzira na ožiljke, rane i osudu okoline. Ako samo malo promijeniš perspektivu, slika se potpuno mijenja, ali kaleidoskop je u tvojim rukama i ti si ta koja upravlja njime. Aranžer i producent je Aleksandar Valenčić, a glazbu i tekst potpisujem ja. Singl je »prepoznao« Aquarius Records što smatram uspjehom jer sam u »visokom« društvu.

Možete li nam otkriti nešto više o spotu za »Kaleidoskop«?

– U glavnoj ulozi je border collie Vicky, poznatiji po tome što je sa svojom vlasnicom Lanom Kovačić nastupio u »Supertalentu«. I u ovom projektu snašao se odlično u ulozi bjegunca iz dosadne svakodnevice i buntovnika koji dobiva slobodu kretanja na jedan dan.

U spotu se pojavljuje i gitaristica u usponu Vanja Krbavčič i talentirani plesač Toni Flego, moji prijatelji čije sam talente htjela na neki način predstaviti, a povezuje ih ljubav prema glazbi. Styling potpisuje riječka dizajnerica Andrea Anić Dokmanović. Redatelj spota je proslavljeni riječki sportaš Vitomir Maričić, dok je scenarij moje djelo.

U koji biste glazbeni žanr (da morate) svrstali svoju glazbu? Pjevate i skladate; u čemu više uživate?

– Da moram svrstati svoju glazbu, a očito moram, svrstala bih se u nesvrstane (smijeh). Još uvijek tražim »svoj« zvuk. Zanimljivo je što sam pišući pjesmu »Kaleidoskop« imala predožbu o veselim ritmovima funka ili rocka, međutim putem sam zalutala u drugi stil, nekakav dark pop s diskretnim primjesama r'n'b'-ja.

Naglasak sam stavila na tekst pa je pratnja trebala biti jednostavna i asocirati na otkucaje srca. U pjesmama koje u ladici čekaju svjetlo dana naklonjenija sam rocku. Uživam u svim aspektima glazbe; od glazbenog uredništva nadalje. Skladanje je za mene pojam s kojim se još ne poistovjećujem, to je proces u kojem se tek otkrivam i puštam da me vodi.

Duet s Damirom Kedžom

Prije ove pjesme predstavili ste singl na engleskom »Wrong side of your bed« nastao u duetu s Damirom Kedžom...

– Ta je pjesma nastala kao završni ispit produkcije zvuka i glazbe na Sveučilištu u Rijeci. Demo verziju pjesme poslušao je nagrađivani pijanist, aranžer i skladatelj Zvjezdan Ružić.

Imala sam sreće što mu se pjesma svidjela i što je odlučio raditi na aranžmanu i produkciji, a budući da sam u pjesmi htjela prikazati kako jutro doživljavaju ranoranioci i noćni tipovi, to sam mogla učinit jedino kroz duet s dvije različite priče od kojih jednu priča Damir Kedžo. Njegov se angažman dogodio slučajno i spontano: zatekao se u studiju kad se pjesma miksala i svidjela mu se…

Hoćemo li vas uskoro moći vidjeti na nekom koncertu?

– Trenutno sam fokusirana na rad u studiju (na to da izdajem polako i smišljeno pjesmu po pjesmu), no sljedeći nastup čeka me početkom ožujka u sklopu festivala Kreativne jazz klinike u Sloveniji čiji sam sudionik, te početkom srpnja u sklopu edukacije koju Sveučilište Berklee organizira u Umbriji.

Na taj se način planiram što bolje pripremiti za prijemne ispite na glazbenu akademiju u Udinama tako da mi je osim rada kao glazbeni urednik daljnja glazbena edukacija prioritet, a pisanje pjesama zadovoljstvo koje će me, nadam se, pratiti usput i koje ovisi o trenutku inspiracije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka