Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Pazi, snima se

Završje kao kulisa američkog pustolovnog filma »Robin Hood: Origins«

Foto: Duško MARUŠIĆ/PIXSELL
Foto: Duško MARUŠIĆ/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 10. ožujak 2017. u 22:02 2017-03-10T22:02:48+01:00

U okolicu Završja, kod mosta Parenzane, filmska ekipa se vraća vrlo brzo, već na proljeće kada priroda zazeleni, a tada će se snimati scene borbe između robinhudovske družine i šerifovih vojnika

ZAVRŠJE Malešno Završje u općini Grožnjan na Bujštini sa svojih 47 stanovnika ovih je dana kulisa američkog pustolovnog filma »Robin Hood: Origins«, u kojem glavne uloge tumače Taron Egerton, Jamie Foxx i Jamie Dornan, a režiser je Otto Bathurst. Izvršni producent ove u punom smislu riječi velike svjetske produkcije je E. Bennett Walsh, a jedan od producenata je planetarno popularni Leonardo Di Caprio. O veličini filma svjedoči i njegov ukupni budžet od 90 milijuna dolara, a dodatnih 100 milijuna uložit će se u njegovu promociju.

Početni kadrovi filma

U Završje, koje je za ovu prigodu postalo rodno mjesto legendarnog Robina Hooda, jučer se nije moglo ni sa sjeverne, ni južne strane gdje su nas zaustavili za to zaduženi redari. Puštali su tek stanare pitoresknog mjestašca ili osobe s posebnom akreditacijom. Na filmskom setu snimale su se akcijske scene. Nakon što je dva tjedna Dubrovnik »glumio« srednjovjekovni Nottingham, u Završju se od utorka snimaju početni kadrovi filma u kojima Robin Hood dolazi na zgarište svog rodnog grada gdje na ruševinama svoga doma odlučuje povesti borbu protiv zloglasnog šerifa od Nottinghama. Snimanje je jučer završeno, a snimateljska ekipa otišla je na lokaciju u Mađarsku.

Jedna od glavnih zvijezda filma, američki glumac Jamie Foxx, najpoznatiji je po glavnoj ulozi odbjeglog roba u Tarantinovom hitu »Odbjegli Django«, a ovdje utjelovljuje lik Little Johna, sudruga Robin Hooda. Tu je i sjevernoirski glumac Jamie Dornan, poznat iz filma »50 nijansi sive« koji ovdje glumi Willa Scarleta iz robinhudovske družine. Konačno tu su engleski glumac Taron Egerton koji glumi Robina Hooda, Ben Mendelsohn kao nottinghamski šerif, te Eve Hewson kao Marian.

Uskoro kod Parenzane

Prema najavi, u okolicu Završja, kod mosta Parenzane, filmska ekipa se vraća vrlo brzo, već na proljeće kada priroda zazeleni, a tada će se snimati scene borbe između robinhudovske družine i šerifovih vojnika. Premijera filma »Robin Hood – Origins«, trebala bi biti sljedeće godine u ožujku.

Zauzeta filmska ekipa nije bila raspoložena za izjave, stoga smo od Claudia Stocovza, načelnika općine Grožnjan, pokušali saznati što takav projekt znači za Završje. On na to gleda kao na uspješan nastavak suradnje sa zagrebačkom »Pakt Mediom«, hrvatskim partnerom na ovom projektu, s kojom je općina Grožnjan surađivala tijekom snimanje filma »The Lake« redatelja Stevena Qualea. Naime, gradići poput Grožnjana i Završja, u kojima je vrijeme stalo, idealne su pozornice za snimanje povijesnih filmova.

Osim toga Općina Grožnjan od filma »Robin Hood: Origins« ima i izravne koristi, kaže Stocovaz. Za potrebe filma popravljene su stepenice pred crkvom Blažene Djevice Marije od Svete Krunice, uređeno je parkiralište za teretna vozila i autobuse koje koristi filmska ekipa koja je unajmila i prostorije polivalentnog centra. Stocovaz posebno ističe promidžbeni efekt snimanja filma jer će sav materijal koji je snimljen u Završju biti ustupljen općini na korištenje, a ona će ga moći koristiti u promociji Završja i cijele općine Grožnjan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.